Brak dekoracji w salonie to sposób na wyeksponowanie ciekawych mebli oraz dopasowanych do nich dodatków. Chłodne odcienie ścian przełamano różnymi odcieniami beżu, ocieplono zaś drewnianym stolikiem. Projekt: Rupert Martineau, SHH Architects. Fot. Alastair Lever, Gareth Gardner.

Zobacz galerię [18 zdjęć]

Autor: Ewa Kozioł
08 wrz 2015 08:59

Nowoczesne wnętrze. Zobacz piękny dom w Londynie

Ogromny budynek o powierzchni 10 tys. stóp kwadratowych, w prestiżowej dzielnicy Londynu – Holland Park, został zaprojektowany w nowoczesnym, ale i luksusowym stylu.

Projektanci z pracowni SHH Architects dostali jasno sprecyzowane zadanie – mieli zmienić przeznaczenie budynku znajdującego się w prestiżowej dzielnicy Londynu – Holland Park. Wcześniej w tym miejscu na pięciu poziomach i łącznej powierzchni 10 tys. stóp kwadratowych znajdowało się kilka oddzielnych mieszkań. Teraz wszystkie miały zostać połączone w jedno przestronne wnętrze.

Bez większych problemów architekci dostali pozwolenie na rozszerzenie nieruchomości, przebudowanie jej wewnątrz oraz dostawienie części budynku do aktualnego domu jednocześnie wyburzając elementy starej nieruchomości. Zachowali jedynie dawną elewację.

W efekcie wielu pracy remontowo-budowlanych powstał luksusowy 5-piętrowy dom, oferujący jasne, nowoczesne i przestronne wnętrza. Dodatkowym „elementem” dodanym przez projektantów jest duży (107 stóp) ogród od południowej strony domu oraz największy w całej dzielnicy kryty basen znajdujący się na najniższym piętrze.

We wnętrzu dominują naturalne materiały, takie jak kamień i drewno, które nadają mu luksusowego charakteru. Wszystkie pomieszczenia utrzymane są w tej samej nowoczesnej stylistyce. Kolorem bazowym jest biel, którą wykończona została większość ścian. Znajdziemy tu jednak i takie pomieszczania, w których króluje szarość oraz czerń. Całość dopełniają eleganckie, stylowe dodatki. Elegancja i luksus w tym wnętrzu przejawia się na każdym kroku.

Mimo dużego metrażu cały dom wypełniony jest naturalnym światłem, które wpada tu przez ogromne przeszklenia. Dzięki temu wnętrze jest bardzo jasne i przestronne.Ciekawym rozwiązaniem stało się wybudowanie na najniższej kondygnacji basenu, obok którego znajduje się siłownia. Na życzenie właścicieli zaprojektowano również prywatną salą kinową.  

Projekt: Rupert Martineau, SHH Architects. Zdjęcia: Alastair Lever, Gareth Gardner.

Tekst: Natalia Jasińska.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH