Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Piękne, rodzinne wnętrze w nowoczesnym stylu. Projekt: Dariusz Grabowski. Fot. Bartosz Jarosz

Zobacz galerię [17 zdjęć]

Piękne, rodzinne wnętrze w nowoczesnym stylu. Projekt: Dariusz Grabowski. Fot. Bartosz Jarosz
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Zacharewicz-Łukaszuk
19 marz 2019 09:09

Nowoczesne wnętrze - zobacz piękny, rodzinny dom

Sylwia i Marcin, a także trójka ich dzieci w nowym domu mieszkają niespełna rok. Już pierwszy dzień wystarczył, by pokochali to miejsce. Dziś mówią, że to ich wymarzony dom i nie zamienią go na żaden inny.

Inwestorzy bardzo szybko podjęli decyzję o zakupie atrakcyjnie położonej działki pod Białymstokiem. W krótkim czasie stanął na niej dom i przyszedł moment, by zastanowić się, jak ma wyglądać w środku. Młodemu, pełnemu energii i bardzo zapracowanemu małżeństwu z dwójką dzieci trudno było znaleźć czas na samodzielne urządzanie wnętrz. Zdecydowali się poprosić o pomoc architekta Dariusza Grabowskiego.

Sylwia i Marcin przyszli do mnie, pokazali zdjęcia wnętrz, które wcześniej zaprojektowałem i powiedzieli: chcemy mieć taki dom – wspomina Dariusz Grabowski. Choć w projekcie wykorzystano kilka pomysłów architekta z wcześniejszych realizacji, dom w Izabelinie ma swój własny styl, określony przede wszystkim przez otwartość, pozytywną energię i rodzinne ciepło jego mieszkańców. Inwestorzy od początku byli bardzo zaangażowani w proces projektowania, a później realizacji wnętrz. Nie brak tu osobistych akcentów, takich jak poster na ścianie na granicy kuchni i jadalni, przedstawiający całą rodzinę w komplecie.

Mimo że architekt nie brał udziału w tworzeniu bryły budynku, to przystępując do pracy nad projektem wnętrza zastał na tyle funkcjonalny układ, że dom nie wymagał większych przeróbek. Jedyną ingerencją w rozkład pomieszczeń było przebudowanie wiatrołapu w taki sposób, by – dzięki zastosowaniu szklanej ścianki – otworzyć go na część mieszkalną. Chodziło też o to, aby umieścić tam wejście do gabinetu i w ten sposób wyraźnie oddzielić przestrzeń pracy od pozostałej części domu. Oboje z mężem prowadzimy własne firmy – mówi Pani Sylwia, właścicielka domu. W naszym starym mieszkaniu praca była wszędzie – laptopy i telefony mieliśmy w kuchni, w sypialni, nawet w łazience. To bardzo utrudniało wypoczynek. Chcieliśmy, by nasz nowy dom był miejscem, w którym skupiamy się na rodzinie. Dlatego wprowadziliśmy zasadę że wszystkie służbowe akcesoria zostawiamy w gabinecie. Przekraczając te symboliczne szklane drzwi wchodzimy do domu, a tutaj jest miejsce tylko dla naszego prywatnego życia – podkreśla.

Oprócz gabinetu, na parterze znajduje się część dzienna: otwarta kuchnia z jadalnią oraz salon i niewielka toaleta. Początkowo w aranżacji dominować miał styl industrialny – opowiada Dariusz Grabowski. Jednak w trakcie prac nad projektem postanowiliśmy nieco zmienić koncepcję i złagodzić surowość wnętrz. Poszliśmy bardziej w kierunku stylistyki glamour, zachowując jednak główny kierunek – minimalizm. Nutę glamour i rodzinnego ciepła wprowadzają detale: lampy, poduszki czy zastawa stołowa w jadalni.

Do poszczególnych rozwiązań architekt i inwestorzy dochodzili w drodze dyskusji i kompromisu, rozpatrując kilka możliwych wariantów. Ponieważ w domu od początku mieszkała dwójka – a obecnie już trójka – maluchów, inwestorom zależało na praktycznych i ekonomicznych rozwiązaniach. Projekt oparto na materiałach łatwych w utrzymaniu czystości, wytrzymałych i stosunkowo niedrogich. Bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem okazało się wykończenie ścian w korytarzu, jadalni i kuchni laminowaną płytą meblową. Dało to dobry efekt wizualny, a dzieci mogą samodzielnie jeść, a także swobodnie bawić się – w razie zabrudzenia ściany wystarczy tylko przetrzeć wilgotną szmatką.

Przestrzeń zlewozmywaka w kuchni zamykana systemem przesuwnych drzwi to z kolei pomysł, który szczególnie spodobał się Pani Sylwii. Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam to rozwiązanie, od razu wiedziałam, że muszę je mieć u siebie – mówi właścicielka domu. Na co dzień drzwi są otwarte, aby zapewnić stały dostęp do zlewozmywaka i blatu roboczego wokół. Kiedy przychodzą goście, drzwi można szybko zasunąć. Powstaje wówczas elegancka, jednolita czarna zabudowa. W jednej chwili jest czysto i schludnie.

Ściana zieleni w salonie to już element szaleństwa, na jaki pozwolili sobie inwestorzy. Ten pomysł, podpatrzony we wcześniejszych realizacjach Dariusza Grabowskiego, doskonale sprawdził się w domu Sylwii i Marcina ze względu na dużą, zieloną działkę. Żywą ścianę, w którą wkomponowano telewizor okalają shuttersy. Po ich odsłonięciu ukazuje się spójna kompozycja zieleni, którą tworzy roślinność za oknem i we wnętrzu. Uzyskanie takiego efektu wymagało przemalowania na biało wszystkich ram zupełnie nowych okien, które pierwotnie miały kolor ciemnego drewna. Choć nie była to łatwa decyzja, architekt przekonał do niej inwestorów i – jak dziś przyznaje Pani Sylwia – było warto.

Piętro domu to prywatna przestrzeń. Znajdują się tu pokoje dzieci, sypialnia rodziców wraz z garderobą i łazienką, a także przestronna wspólna łazienka z sauną i strefą SPA z kominkiem. W sypialni rodziców dominuje ciepła kolorystyka i miękkie tkaniny. Delikatna, biała zasłona oddziela przestrzeń snu od toaletki, garderoby i łazienki. To wnętrze szczególnie sprzyja wypoczynkowi, miękko otulając mieszkańców. Codziennie, gdy tu wracamy myślimy sobie, jaki piękny mamy dom – mówi Pani Sylwia. To uczucie jest bezcenne.

Projekt: arch. Dariusz Grabowski, autorska pracownia projektowania wnętrza Dagar Studio, www.dagarstudio.pl

Zdjęcia: Bartosz Jarosz

Do stylizacji wykorzystano artykuły z oferty sklepów Home&You

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH