Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesny dom dla rodziny. Projekt: Monika i Adam Bronikowscy. Fot. Yassen Hristov /Hompics.com

Zobacz galerię [10 zdjęć]

Nowoczesny dom dla rodziny. Projekt: Monika i Adam Bronikowscy. Fot. Yassen Hristov /Hompics.com
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
29 kwi 2018 11:12

Nowoczesny dom dla rodziny - piękne wnętrze w szarościach

Dom miał oferować mieszkańcom komfortową i przyjazną przestrzeń do życia. Postawiono na stonowaną kolorystykę, jasne i ciepłe barwy oraz naturalne materiały.

Położony w podwarszawskiej miejscowości dom został zaprojektowany dla pięcioosobowej rodziny – małżeństwa z trojgiem dzieci. Ogólna koncepcja zakładała stworzenie nowoczesnego, minimalistycznego i eleganckiego wnętrza. Jednocześnie dom miał oferować mieszkańcom komfortową i przyjazną przestrzeń do życia. Właściciele, którzy są zwolennikami nowoczesnych i prostych wnętrz, mieli jasne i sprecyzowane oczekiwania co do koncepcji jego aranżacji.

Po pierwsze, inwestorzy chcieli, aby każdy domownik otrzymał fragment własnej, prywatnej przestrzeni – opowiada współodpowiedzialna za projekt Monika Bronikowska z pracowni Hola Design. Po drugie, kluczowe było stworzenie przestronnej strefy dziennej, w której mogliby spotkać się wszyscy domownicy i wspólnie odpoczywać, przygotowywać i spożywać posiłki. Zaproponowany przez nas projekt odpowiadał na te wytyczne co do stylistyki, ale przede wszystkim uwzględniał potrzeby przyszłych mieszkańców.

Dlatego dom został podzielony na dwie strefy – dzienną na parterze oraz prywatną na piętrze. Stosownie do podziału funkcjonalnego miały być one zróżnicowane również pod względem klimatu – na przytulną górę z sypialniami oraz chłodniejszy w odbiorze, ale bardziej spektakularny parter utrzymany w charakterze przestrzeni typu open space. Umowną granicę między strefą wspólną, zlokalizowaną na piętrze, a częścią prywatną, wytycza antresola. Ponieważ dom był projektowany dla pięcioosobowej rodziny, najważniejszy był układ funkcjonalny, który pozwoliłby każdemu domownikowi na zachowanie prywatności, a także umożliwiłby wspólne spędzanie czasu – w gronie rodziny oraz przyjaciół. Jednocześnie dom miał nie przytłaczać, ani nie onieśmielać, nie epatować, za to tworzyć czystą przestrzeń do wypoczynku. Powstał dom nie na pokaz, a dla mieszkańców, przy czym zaspokajający ich potrzeby estetyczne – dodaje projektantka.

Spójność i harmonię we wnętrzu osiągnięto dzięki spokojnej, stonowanej kolorystyce oraz naturalnym materiałom, takim jak beton, granit, drewno. We wszystkich pomieszczeniach kolorem bazowym uczyniono szarość i biel. Elementem przełamującym jest drewno, które pojawia się m.in. na ścianie i suficie w salonie oraz na schodach. Szary kolor w strefie dziennej pojawia się w postaci betonowych płytek, które są również podstawą aranżacji łazienek, zaś w sypialniach postawiono na szare tekstylia. Inwestorzy doceniają naturalne materiały, więc nie trzeba ich było przekonywać, że warto uczynić z nich bazę aranżacji. Drewno i beton konsekwentnie pojawiają się w poszczególnych pomieszczeniach, dbając w ten sposób o spójność i harmonię całego wnętrza. Drewno również ociepla przestrzenie, szczególnie w strefie dziennej, która służy do codziennego wypoczynku. Beton zaś wpisuje się w minimalistyczną koncepcję domu, podkreśla jego nowoczesność i prostotę – wyjaśnia Monika Bronikowska.

Strefa dzienna to przestrzeń nowoczesna, minimalistyczna, ale także budująca przyjemną, domową atmosferę. Można tu wypocząć, odprężyć się, spędzić czas z najbliższymi. Miała więc nie przytłaczać, lecz tworzyć otwarte miejsce do spotkań. Ten efekt osiągnięto dzięki doborowi odpowiednich materiałów wykończeniowych. Sufit i główną ścianę salonu wykończono deskami z drewna dębowego. Komponują się one nie tylko z jasną podłogą, ale też z kontrastującymi elementami z czarnego granitu, które pojawiły się na kominku oraz klatce schodowej. Na uwagę zasługują ściany wykończone wysokiej jakości płytami dekoracyjnymi o wyglądzie surowego betonu. Większość mebli została zaprojektowana na potrzeby mieszkańców przez pracownię Hola Design. Jest wśród nich wygodna kanapa dla całej rodziny oraz duży stół jadalniany z krzesłami. Strefa wypoczynkowa oraz jadalniana tworzą jedną spójną stylistycznie całość. W części przeznaczonej do relaksu otwartą przestrzeń podkreśla dodatkowo katedralny sufit.

Także dobrze wyposażona kuchnia stała się częścią otwartej strefy dziennej. Stanowi ona dla właścicieli jedno z ważniejszych pomieszczeń w domu. Dlatego w jej centrum znalazła się duża wyspa kuchenna, która pozwala na swobodne przygotowywanie posiłków i jednoczesne wspólne spędzanie czasu. Kuchnia, dzięki swojej kolorystyce, użytym materiałom i prostej, minimalistycznej formie harmonijnie wpisuje się w aranżację domu. Na jednej ścianie umieszczono jednolitą, białą zabudowę do sufitu, gdzie umieszczono sprzęty AGD, naprzeciwko zaś postawiono białą wyspę kuchenną o prostokątnej formie z czarnym granitowym blatem. Tę biało-czarną przestrzeń przełamuje drewno dębowe na ścianie, które jest jednocześnie powtórzeniem motywu dekoracyjnego z salonu.

Zgodnie z przyjętym podziałem na część dzienną i prywatną, główna sypialnia właścicieli jest miejscem wyciszenia, relaksu i odpoczynku. Dlatego też jest najbardziej stonowanym ze wszystkich pomieszczeń. Podobnie jak w całym domu dominują tu stonowane barwy. W tym przypadku są to różne odcienie szarości, które dodatkowo uspokajają i wyciszają. Przytulna atmosferę budują naturalne tkaniny użyte w aranżacji. Na podłodze rozpościera się miękka wykładzina, a na całej długości ściany tapicerowane, jasnoszare wezgłowie.

W domu znajdują się także cztery łazienki, z czego jedna połączona jest z ekskluzywną strefą relaksu, w której znajduje się sauna zbudowana z drewna. Także główna łazienka zaprojektowana została z myślą o relaksie. Poza przestronnym prysznicem odnajdziemy tu wannę, która dla wygody mieszkańców wpuszczono w podłogę. Użyte w aranżacji trzy dominujące barwy: biały, czarny oraz szary, świadomie korespondują z pozostałymi pomieszczeniami domu, wpisując przestrzeń prywatną właścicieli w koncepcję wystroju wszystkich wnętrz.

Tekst: Urszula Tatur

Projekt: Monika i Adam Bronikowscy, Hola Design

Zdjęcia: Yassen Hristov /Hompics.com. Stylizacja: Kasia Szczurowska

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH