Dużą kuchnię otwarto na salon. Przestrzenne wnętrze wydaje się dodatkowo większe dzięki jasnym kolorom na ścianach i dużym przeszkleniom, wyglądającym na patio. Projekt: la SHED Architecture. Fot. Maxime Brouilette.

Zobacz galerię [11 zdjęć]

Dużą kuchnię otwarto na salon. Przestrzenne wnętrze wydaje się dodatkowo większe dzięki jasnym kolorom na ścianach i dużym przeszkleniom, wyglądającym na patio. Projekt: la SHED Architecture. Fot. Maxime Brouilette.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
04 lut 2015 08:33

Nowoczesny dom jednorodzinny. Wnętrze pełne ciekawych rozwiązań

Zabawa geometrią i kolorem towarzyszyła projektantom z pracowni la SHED architecture, gdy projektowali wnętrze tego domu. Zobaczcie, jak mieszka rodzina z dwójką dzieci.

Stary dom-bliźniak, w którego skład wchodził garaż oraz wiele poszczególnych aneksów, został poddany całkowitej renowacji, zyskując nowoczesną bryłę i równie nowoczesne wnętrze. Za metamorfozę odpowiedzialni są architekci z la SHED architecture, którzy bawiąc się przestrzenią i kolorem stworzyli jasne, przestronne wnętrze z dużą ilością światła dziennego, przenikającego do każdego zakątka domu. 

Dwupiętrowy dom zyskał czytelny podział przestrzeni na witający gości i domowników hol, w którym usytuowano schowki, szafy i łazienkę oraz strefę bardziej prywatną, w której zlokalizowano kuchnię salon oraz - na drugiej kondygnacji - sypialnie. Duża, obszerna kuchnia z wyspą zyskała piękne oświetlenie naturalnym światłem, wpadającym do wnętrza przez panoramiczne przeszklenia, wyglądające na urokliwe patio, powstałe w wyniku wyburzenia części budynku. 

Kuchnię otwarto na salon, choć w każdej chwili można ją również od tego salonu oddzielić za pomocą mobilnych ścianek, poruszających się wzdłuż prowadnic zainstalowanych na suficie równolegle do efektownego, industrialnego oświetlenia w czarnych oprawach. W wysokim salonie zachwyca ilość przestrzeni, uzyskana dzięki otwarciu go na drugą kondygnację. Salon zyskał interesującą wizualnie oprawę w postaci drewnianych, ażurowych paneli, które kształtują podział przestrzeni. Za jednym z nich, schowano otwartą na salon klatkę schodową - w całości wykończoną w żywym kolorze pomarańczowym.

Klatka prowadzi na drugą kondygnację domu, skomunikowaną wzdłuż antresoli z przeszkloną balustradą. Na piętrze znajdują się sypialnie i łazienka. Najbardziej imponującym elementem aranżacji łazienki pana i pani domu jest przeszklony sufit, dostarczający do wnętrza salonu kąpielowego.

We wnętrzu królują proste kształty, geometryczne formy i jasna kolorystyka. Przestrzeń utrzymana jest w minimalistycznej stylistyce, bez zbędnych dekoracji, a w pomieszczeniach panuje wizualny porządek.

Zdjęcia: Maxime Brouilette.

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • agusia, 2015-02-06 18:54:44

    Chcę taką kuchnię! Szkoda, że do tego potrzebny duży dom...

POLECAMY W SERWISACH