Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Na suficie w salonie zamontowano wielkowymiarowe lustro, które efektownie optycznie powiększa wnętrze, stwarzając iluzję wyższego pomieszczenia. Fot. Kyle You.

Na suficie w salonie zamontowano wielkowymiarowe lustro, które efektownie optycznie powiększa wnętrze, stwarzając iluzję wyższego pomieszczenia. Fot. Kyle You.
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 21 paź 2014 12:36 (aktualizacja: 23 paź 2014 08:35)

Nowoczesny dom. Pomysł na piękne wnętrze

Z potrzeby dostarczenia wnętrzu dostatecznej ilości dziennego światła oraz rozszerzenia widoku na krajobraz za oknem powstał projekt Reflection tajwańskiej pracowni J.C. Architecture.

Właściciel domu chciał, aby wnętrze było otwarte, kolorowe oraz pełne światła. Aby spełnić jego życzenia architekci z pracowni J.C. Architecture zdecydowali się na odważne nietuzinkowe rozwiązania architektoniczne, w których zaprezentowali zupełnie nowe spojrzenie na przestrzeń mieszkalną. 

Efektem ich pracy jest projekt Reflection. Na 120 metrach kwadratowych zlokalizowano hol, połączony z przestronnym salonem, który płynnie przechodzi w jadalnię i kuchnię. Z otwartej przestrzeni dziennej możemy przejść do strefy domu, w której usytuowano sąsiadujące ze strefą dzienną łazienkę i sypialnię dla gości oraz - oddzielnymi drzwiami - na taras. W dalszej części domu znalazły się bardziej intymne pomieszczenia: łazienka dla domowników oraz sypialnia połączona z garderobą, prowadzącą do drugiej łazienki. W budynku wygospodarowano także miejsce na gabinet. 

To co wyróżnia projekt to kreatywne potraktowanie przestrzeni. Oprócz zastosowania jasnych kolorów, które rozświetlają wnętrze i optycznie je powiększają oraz zaplanowania dużej strefy otwartej, architekci postawili na niebanalne rozwiązanie, które stwarza optyczną iluzję znacznie większej przestrzeni. Sufit nad strefą dzienną pokryto wielkowymiarową taflą lustra, która podnosi się delikatnie w stronę okien na podwórze. Dzięki temu zabiegowi, lustro odbija wpadające do domu światło dzienne i rozprasza je we wnętrzu. Jednocześnie zapewnia domownikom przedłużony widok na krajobraz za oknem. 

Ścianki działowe w obrębie strefy dziennej zastąpiono efektownym przepierzeniem, wykonanym z różnobarwnych paneli - wyprodukowanych przez firmę samego właściciela domu. Każdy z poszczególnych paneli można indywidualnie zamknąć. Zyskano płynną, dynamiczną przestrzeń, którą domownicy mogą samodzielnie zmieniać. Wspólnie z lustrzaną taflą, przepierzenie nadaje wnętrzu niezwykle lekkiego, świeżego wyrazu.

Projekt: J.C. Architecture

Zdjęcia: Kyle You

WASZE KOMENTARZE (1) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA