Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Kuchnia otwiera się na jadalnię, z którą spaja ją wizualnie betonowa podłoga. Projekt: Projekt: YH2. Fot. Julien Perron-Gagné.

Zobacz galerię [8 zdjęć]

Kuchnia otwiera się na jadalnię, z którą spaja ją wizualnie betonowa podłoga. Projekt: Projekt: YH2. Fot. Julien Perron-Gagné.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
14 lut 2017 09:20

Nowoczesny dom: szare wnętrze ocieplone drewnem

Położony w malowniczej okolicy, otoczony ze wszystkich stron lasem dom i jego wnętrze integrują się z naturą, wpisując jednocześnie w nowoczesną stylistykę.

Zaprojektowany przez kanadyjską pracownię YH2, Spahaus to jeden z wielu domków, tworzących osiedle rezydencji, położonych w popularnym kanadyjskim kurorcie narciarskim. Ideą przyświecającą projektowi było stworzenie domu, który byłby "gotowy do zamieszkania" i zintegrowany z otaczającą go naturą. 

Ten związek z naturą był niezwykle istotny dla projektujących do architektów. Nie chcieli oni, aby inwestycja budowlana ingerowała zbytnio w naturalny krajobraz. Dlatego też dom został tak wkomponowany w otoczenie, aby nie wycinać otaczających go drzew, które teraz tworzą przepiękną dekorację, widoczną przez duże, panoramiczne okna. 

Sam projekt nowoczesnego domu to estetyczny, choć przewrotny związek drewna z betonem - pozornie nieharmonizujących ze sobą materiałów, idealnie podkreślających dwa główne aspekty projektu: nowoczesność i poszanowanie natury. Oba materiały zdominowały całkowicie zarówno elewacje budynku, jak i jego nowoczesne wnętrze.

Tutaj beton i drewno przenikają się ze sobą, wchodząc w najróżniejsze powierzchnie i konfiguracje. Paleta szarości i ciepłych brązów jest również kontynuowana w formie mebli. W salonie tapicerowany, przytulny kącik wypoczynkowy ma niemal taką samą barwę jak cementowa podłoga w kuchni. 

Stonowana kompozycja szarości i brązów w różnych odcieniach została urozmaicona tym, co architekci koniecznie chcieli zachować - naturą za oknami. Okazałe przeszklenia, pozbawione firan i zasłon wspaniale eksponują zieleń za oknami, która wkracza optycznie do wnętrz, stając się ich główną dekoracją. 

Projekt: YH2 Architecture, www.yh2architecture.com

Zdjęcia: Julien Perron-Gagné.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH