Pomimo swej nowoczesnej formy dom doskonale wpisuje się w otaczającą zabudowę oraz naturalne ukształtowanie krajobrazu. Fot. Tomasz Zakrzewski

Zobacz galerię [13 zdjęć]

Pomimo swej nowoczesnej formy dom doskonale wpisuje się w otaczającą zabudowę oraz naturalne ukształtowanie krajobrazu. Fot. Tomasz Zakrzewski
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
10 kwi 2017 14:49

Nowoczesny dom. Zobacz wyjątkową realizację z Krakowa

Dom XV, zaprojektowany przez tyską pracownię architektoniczną RS+, jest nie tylko świetnym przykładem współczesnej architektury, ale także nowoczesnej aranżacji wnętrz.

Ciekawa bryła

Projekt domu jednorodzinnego, opracowany przez pracownię RS+ Roberta Skitka w świadomy sposób nawiązuje do tradycji modernizmu, ale zgeometryzowane formy były tu tylko punktem wyjścia do stworzenia bryły jak najlepiej dopasowanej do zastanych warunków oraz dobrze wypełniającej oczekiwania inwestora.

Dom otrzymał formę, nasuwającą skojarzenia z tradycją modernistyczną: ma kubiczne formy i białe elewacje, wycięte w murze pasy okien, pozbawiono go też detalu i ozdobników.

Jego bryłę skomponowano z mniejszych, kubicznych form, które nieco poprzesuwane względem siebie wizualnie „odejmują” masy budowli. Jak mówi architekt, Robert Skitek: Cofnięcia i wysunięcia bryły mają na celu optyczne rozbicie dość znacznej kubatury, odzwierciedlają zarazem strefy funkcjonalne wewnątrz domu.

Oczekiwania właścicieli

Działka, na której stoi ten dom, znajduje się na krakowskim osiedlu domków jednorodzinnych o dość niskiej zabudowie. Zlokalizowana została jednak na najwyższym punkcie ulicy, na wzniesieniu.

Architekci, zgodnie z zaleceniami inwestorów, chcieli stworzyć budynek, który wykorzystywałby specyfikę tej parceli i zapewniał mieszkańcom możliwość podziwiania widoków na Kraków i góry na horyzoncie. Dom zatem musiał być nieco wyższy i otwarty na otoczenie.

Od strony ogrodu

Zupełnie inne oblicze dom ten ukazuje nam, gdy patrzymy na niego od strony ogrodu. Widoczne są tu przeszklenia w postaci wielkopowierzchniowych okien, które, dla utrzymania prywatności we wnętrzach, przesłonięto żaluzjami.

Dostrzegamy także jak ciekawie przeobrażono prostopadłościenną bryłę, formując geometrycznie jej kształt. Dzięki temu zdołano wytworzyć na różnych poziomach tarasy, z których podziwiać można widoki na okolicę. Bardzo ciekawie rozwiązano także problem przechowywania drewna na opał, umieszczając je pod jednym z tarasów, gdzie składuje je się nie tylko w praktyczny, ale także dekoracyjny sposób.

Czarno-białe wnętrze

Układ wnętrz i ich funkcjonalność były tu szczególnie ważne. Założeniem było zachowanie przestrzennych relacji pomiędzy wszystkimi kondygnacjami z jak największym otwarciem przestrzeni – podkreśla architekt.

W przyziemiu i suterenie znalazło się miejsce na garaż, warsztat oraz pokój gościnny. Na kolejnych kondygnacjach umieszczono sypialnie domowników, pokój dzienny i inne niezbędne funkcje domu. Ostatnią kondygnację domu zajęła strefa rekreacyjna z wyłożonym deskami tarasem, z którego roztacza się piękny widok.

Wnętrze domu nawiązuje stylistycznie do modernistycznego charakteru bryły budynku. Dominuje w nim biel i czerń, dopełnione eleganckim drewnem. Powierzchnie są połyskujące i wykonane z najwyższej jakości materiałów.

Wyposażenie strefy dziennej jest raczej minimalistyczne, urządzoną ją przy użyciu najpotrzebniejszych mebli i dodatków. Dzięki temu pomieszczenie to prezentuje się nowocześnie, elegancko i stylowo.

Jednym z najbardziej przyciągających uwagę elementów tego domu jest klatka schodowa. Otwarty charakter wnętrza utrzymano, tworząc ją na różnych poziomach, wykorzystując liczne przeszklenia, które zacierają granice między piętrami. Efekt transparentności potęgują także balustrady, stworzone z niemal niewidocznych gołym okiem elementów.

Nawet łazienka jest przeszklona, choć wrażenie to ma się tylko od wewnątrz, od środka zasłonić ją można praktycznymi żaluzjami. Na jej poziomie umieszczono fantastyczną dekorację w postaci ozdobnych srebrnych kuli, które wspaniale prezentują się na wysokiej na całość domu klatce schodowej.

Projekt: RS+, Robert Skitek. Współpraca: Robert Wilczok, Paulina Bełoniak

 

Współpraca przy projekcie wnętrz: Paulina Bełoniak, Michał Lisiński, Barbara Kotas, Dawid Marszolik

Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH