Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Fot. Zalewski Architecture Group

Zobacz galerię [23 zdjęć]

Fot. Zalewski Architecture Group
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
24 lis 2016 09:02

Piękna, zabytkowa willa w Gliwicach. Zobacz jak ją przebudowano

Projekt obejmuje przebudowę budynku miejskiej willi z lat 20. XX wieku oraz rozbudowę o nową część. W obu częściach zlokalizowane zostaną funkcje biurowe.

Za istotną wartość architekci uznali autentyczność historycznego budynku i jego parkowego położenia. Zależało im na tym, aby w czytelny sposób zasugerować architektoniczną ingerencję w zastany kontekst, projektując współcześnie oraz z myślą o przyszłości, mając na uwadze nowoczesną firmę, jaką jest gliwickie PWiK.

Są to cechy, które architekci przez projekt chcieli  zdecydowanie podkreślić. Nie jest to jednak łatwe w przypadku tradycyjnej formy willi, bez istotnej zmiany jej bryły. Aby tego uniknąć zdecydowaliśmy się na działanie odwrotne - postanowiliśmy uwypuklić historyczną formę poprzez zastosowanie koloru - w tym wypadku bieli. Białe jest więc wszystko - także dach i wnętrza, co powoduje, że willa jest bliska abstrakcyjnej bryle. Taki zabieg komunikuje współczesną koncepcję przebudowy. Kontrast z otaczającą zielenią dodatkowo potęguje ten efekt.

Otoczenie budynku także zostało zaprojektowane w taki sposób, aby zachować charakter parku. Nawet na parkingu zachowano istniejące drzewa i zastosowano organiczne formy.

W planach jest także II etap inwestycji - obejmujący dodatkowy budynek biurowy. Nowo projektowana część będzie miała eliptyczny, „łagodny” kształt stanowiący dopełnienie historycznej formy willi. Szkło będzie odbijać otoczenie - optycznie "dematerializować" nowy budynek. Nowa część powstanie w niedalekiej przyszłości - jest bardzo potrzebna nie tylko Wodociągom - ale przede wszystkim mieszkańcom. Tu będzie znajdować się biuro obsługi klienta, gdzie w komfortowych warunkach będą mogli załatwić wszystkie sprawy.

Autorzy projektu: Zalewski Architecture Group

 

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH