Kuchnia z jadalnią tworzą piękną, wspólną przestrzeń. Dominującymi barwami są beż i biel, ożywione intensywniejszym akcentem w postaci niebieskich krzeseł. Projekt: Agnieszka Zaremba, Magdalena Kostrzewa-Świątek. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [11 zdjęć]

Kuchnia z jadalnią tworzą piękną, wspólną przestrzeń. Dominującymi barwami są beż i biel, ożywione intensywniejszym akcentem w postaci niebieskich krzeseł. Projekt: Agnieszka Zaremba, Magdalena Kostrzewa-Świątek. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
03 gru 2014 09:13

Piękne, jasne wnętrze. Nowoczesne mieszkanie w Warszawie

Jasny i napawający optymizmem - taki powinien być start w małżeńskie życie. I takie też jest pierwsze mieszkanie młodego małżeństwa z Warszawy.

Start w dorosłe życie to moment ekscytujący, ale także stresujący. Kwestie takie jak urządzenie nowego mieszkania mogą być pełnymi radości chwilami, ale też spędzającym sen z powiek koszmarem. Młode małżeństwo z Warszawy postanowiło powierzyć swoje nowe lokum pracowni Tissu Architecture, zaznaczając jedno, podstawowe życzenie. Zależało im na wnętrzu jasnym i lekkim. Wnętrze jest nieduże, więc jasne kolory okazały się bardzo dobrym pomysłem, gdyż znacznie powiększyły przestrzeń – potwierdzają właściwy wybór swoich klientów architektki.

Choć domownikom marzyło się mieszkanie biało-beżowe, projektantkom udało się przemycić też akcenty w innej kolorystyce. Chcieliśmy nadać całości trochę bardziej wyrazistej, świeższej formy i dlatego wprowadziliśmy nutę turkusu i szarości do wnętrza. Są to barwy mocno „wyprane”, aby nie wprowadzały kontrastu tylko wrażenie subtelnych połączonych ze sobą pastelowych odcieni – opowiadają projektantki.

Kolorowe akcenty znajdziemy w sypialni – na ścianie wyłożonej tapetą z pionowymi pasami, nad blatem kuchennym, czy też w postaci krzeseł w jadalni i tekstyliów w salonie. Delikatnym pastelowym odcieniem niebieskiego wykończono także jedną ze ścian w połączonej z kuchnią jadalni.

Ze względu na niewielki metraż mieszkania, postawiono na rozwiązania optycznie powiększające przestrzeń. Oprócz bogato użytych bieli i beżów, zdecydowano się na powierzchnie z połyskiem, które odbijając światło nadają wnętrzu dodatkowych kilku centymetrów we wrażeniu wizualnym. Oprócz błyszczących frontów, białych mebli w kuchni i szklanej powierzchni nad blatem, na połysk wykończono również podłogę w kuchni, gdzie zastosowano posadzkę z trawertynu.

Innym trikiem powiększającym wnętrze są zlokalizowane po obu stronach przedpokoju lustra. Lustrami powiększono wizualnie również przestrzeń łazienki, gdzie pokryto nimi fronty szafek.

Brak ścianek działowych i połączenie przestrzeni kuchni, jadalni i pokoju dziennego na jednym otwartym planie pozwoliły stworzyć przestronne pomieszczenie, doświetlone światłem dziennym wpadającym przez duże przeszklenia w salonie.

Wrażenie większego wnętrza próbowano uzyskać nie tylko z pomocą tradycyjnych rozwiązań, ale również poprzez wydłużenie perspektywy widokowej. Od wejścia biegnie oś przez całe mieszkanie aż do pięknych, dużych okien w salonie, a dalej na taras i na widok zielonego osiedla. W drugą stronę wydobyta jest oś z kuchni poprzez hol, aż do łazienki i zakończona szafką z frontami z luster, przez co wydaje się dwa razy dłuższa – wyjaśniają architektki.

W mieszkaniu zastosowano szereg funkcjonalnych rozwiązań, zapewniających domownikom komfort użytkowania przestrzeni. Wiele z zastosowanych mebli jest kompaktowa i mobilna. Stół w jadalni można rozłożyć, powiększając jego powierzchnię, gdy mieszkanie odwiedzą goście. Kiedy natomiast domownicy chcą wprowadzić do wnętrza odrobinę intymności, mogą oddzielić salon od sypialni za pomocą przesuwnych drzwi, na co dzień chowanych w ścianie.

W narożniku sypialni stworzono niewielki gabinecik z praktycznymi półkami, które można w każdej chwili zdemontować. Szybki sposób na zmianę aranżacji sypialni pozwoli bezproblemowo zaadaptować gabinet na kącik dla dziecka, gdy rodzina powiększy się o młodego domownika. Dlatego – jak wyjaśniają projektantki – punktem wyjścia przy projektowaniu tej przestrzeni były wymiary łóżeczka dziecięcego i sposób organizacji życia z małym dzieckiem.

Mieszkanie jest uporządkowane i utrzymane w lekkim charakterze. Dzięki wyposażeniu pomieszczeń w liczne schowki, udało się ukryć wszelkie sprzęty i przedmioty, które mogłyby zaburzyć wizualny porządek. Jasne barwy i kolorowe akcenty pozwoliły stworzyć nowoczesne wnętrze, o przytulnym klimacie – idealne na rozpoczęcie wspólnego życia.

Projekt: Agnieszka Zaremba, Magdalena Kostrzewa-Świątek, Tissu Architecture

Zdjęcia: Bartosz Jarosz

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH