Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Piękne mieszkanie w stylu botanicznym. Projekt: JT Grupa. Zdjęcia: ayukostudio.com

Zobacz galerię [8 zdjęć]

Piękne mieszkanie w stylu botanicznym. Projekt: JT Grupa. Zdjęcia: ayukostudio.com
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
10 paź 2018 15:27

Piękne mieszkanie w Sopocie - jasne i pełne zieleni

Projektanci postawili na motyw zielonych roślin przełamany bielą, szarością, beżem oraz złotem. W efekcie powstało mieszkanie idealne do odpoczynku, relaksu i resetu po ciężkim tygodniu.

Mieszkanie pełne świeżości, zieleni i nadmorskiej energii – to najnowszy projekt gdańskiej pracowni JT Grupa. Apartament przywodzi na myśl klimaty kolonialne, dawne kurorty sanatoryjne i totalnie wyróżnia się od obecnych na rynku wnętrz w stylu botanicznym. 

Apartament znajduje się w Sopocie i ma 75 mkw. Właściciele traktują go jako weekendową odskocznię, dlatego z przyjemnością oddali projekt i dobór kolorów, materiału czy detali w ręce projektantów. W mieszkaniu znajdziemy oddzielony ciekawym przeszkleniem hol, salon z aneksem kuchennym i kącikiem jadalnianym, dużą łazienkę oraz dwie sypialnie.

 Kuchnia w lekkiej formie

Apartament z założenia jest mieszkaniem wakacyjnym, dlatego architekci postanowili nietypowo potraktować aneks kuchenny. Z uwagi na okazyjne korzystanie z tej przestrzeni zamiast tradycyjnych szafek górnych zaprojektowano lekką konstrukcję z mosiężnymi półkami, a okap ukryto w podwieszanym suficie. Tłem dla złotego regału są wielkoformatowe płyty Laminam o rysunku kamienia statuario venato. Rozwiązanie nadało lekkości całemu wnętrzu. Drewniane fronty kuchenne w kolorze kości słoniowej zaprojektowano tak, aby wydobyć naturalną strukturę tworzywa. Uzupełniają je delikatne, mosiężne uchwyty firmy BB Sweden. Na blacie zastosowano granit płomieniowany, lekko chropowaty, zakończony obłym frezem. Meble kuchenne oraz szafka RTV (także w kolorze kości słoniowej) zostały zaprojektowane przez architektów z pracowni JT Grupa.

Salon z jadalnią w roślinnym klimacie

Delikatna, jasna kolorystyka aneksu kuchennego kontrastuje z groszkową zielenią, zastosowaną w części dziennej. Na przeciwległej do kuchni ścianie zastosowano na dole pas zieleni, malowanej na delikatnych kasetonach sztukaterii oraz na górze tapetę w palmy Khroma Oxygen Oxy 403 Paloma Emerald. Całość podkreślają niepowtarzalne marmurowe kinkiety Tom Dixon Stone ze złotą żarówką. Lampy Toma Dixona pojawią się również nad drewnianym stołem (model Plane Round). Do dyspozycji mieszkańców jest wygodna, szara kanapa, okrągły stolik kawowy i miękki puf. Przy stole jadalnianym ustawiono wygodne, masywne krzesła. Całe wnętrze uzupełniono w donice oraz wazony pełne zielonych palm. Część dzienna oddzielona jest od holu ślusarską konstrukcją z drzwiami, projektowaną przez architektów z JT Grupa specjalnie do tego projektu. Ma ona kolor butelkowej zieleni, fazowane szkło i ceramiczną białą gałkę.

Holem wprost do sypialni

W korytarzu, jak i w pasie przy kuchni położone są płytki H line green z pięknym zielono-niebieskim wzorem, które zostały sprowadzone bezpośrednio z Anglii. Z holu przenosimy się do sypialni rodziców, gdzie zastosowano odważną tapetę Clarke & Clarke Monkey Buisness Ebony pełną zielonych liści monstery. Konsekwentnie dobrano do niej taką samą tkaninę z kolekcji, która zawisła jako zasłona. Na tle tapety wyróżniają się czarno-mosiężne kinkiety Northern Lighting, model Birdy. Całość uzupełnia projektowane przez architektów łóżko z wielkim, owalnym zapleckiem, obitym tkaniną w drobniutką jodełkę. Klimat podkreśla projektowana, wolnostojąca szafa, która zamiast płycin wewnętrznych posiada blachę koniczynka malowaną na kolor groszkowy.

Druga sypialnia – przeznaczona dla dzieci – prezentuje się nie mniej ciekawie. Na tle kasetonowej ściany, malowanej na kolor blado-zielony umieszczono mosiężną rzeźbę zaprojektowaną przez JT Grupa, a wykonaną przez ślusarza artystę. Pod nią łóżka projektowane i wykonane na specjalne zamówienie architektów, z zapleckiem w formie wałków obitych butelkowym aksamitem. Całość dopełniają szare stoliczki z BoConcept, z możliwością schowania drobiazgów.

 Konsekwentnie nawet w łazience

Ostatnim pomieszczeniem w mieszkaniu jest duża, komfortowa łazienka. Znajdziemy w niej przestronny prysznic, a na jego tylnej ścianie botaniczne wzory, jak z dawnego leksykonu roślin - to płytki firmy 41zero42. Klimat SPA podkreśla deck z drewna egzotycznego na podłodze prysznica. Po drugiej stronie umieszczono bardzo długi blat z piękną, owalną umywalką firmy Flaminia. Całość uzupełnia delikatna armatura Vado i projektowane przez architektów drzwi z subtelnymi frezami w opaskach i pięknymi złotymi klamkami. Wszystko to na tle dębowej, lekko bielonej podłogi.

 Projekt: JT Grupa, Zdjęcia: ayukostudio.com

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH