Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Zaprojektowano otwarty pokój dzienny z lekko wydzielonym aneksem kuchennym, przestronną sypialnię i minimalistyczną łazienkę. Projekt: MMA Pracownia Architektury. Fot. Rafał Chojnacki

Zobacz galerię [24 zdjęć]

Zaprojektowano otwarty pokój dzienny z lekko wydzielonym aneksem kuchennym, przestronną sypialnię i minimalistyczną łazienkę. Projekt: MMA Pracownia Architektury. Fot. Rafał Chojnacki
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
23 kwi 2019 10:13

Piękne otwarte wnętrze. Apartament w kamienicy po gruntownej metamorfozie!

Mieszkanie przy ul. Ogrodowej w Lublinie, to przykład kompletnej rewolucji we wnętrzu. Nieruchomość usytuowana w kamienicy z początku XX wieku. Budynek już od wejścia urzeka przestronnym, wysokim holem i piękną klatką schodową.

Właściciel mieszkania ceni klasę i komfort. Uwielbia podróże po świecie. Początkowo Inwestor zakładał niewielkie zmiany we wnętrzu, poprawienie komfortu czy dodanie nowoczesności, jednak po pierwszej rozmowie na temat koncepcji przychylił się do całkowitej rewolucji.

Metamorfoza tego wnętrza objęła całość, usunięto wszystko, co tylko było możliwe – ściany, posadzki, instalacje. W efekcie rozbiórek otworzyła się nowa przestrzeń – jasna, wysoka, pełna możliwości. Tradycyjne rozkładowe, źle doświetlone mieszkanie, z wąskim korytarzem i ciasnymi pomieszczeniami zostało przemienione w przestronne wnętrze.

Zobacz także: Dom dla rodziny. Zobacz projekt 130-metrowego domu

Zaprojektowano otwarty pokój dzienny z lekko wydzielonym aneksem kuchennym, przestronną sypialnię i minimalistyczną łazienkę. Połączenie otwartego układu funkcjonalnego z nowoczesnym, eleganckim wystrojem pozwoliło uzyskać przepiękny apartament o powierzchni 50 m2.

Koncepcja aranżacji estetycznej stawiała od początku na „współczesną elegancję”. Posadzki wykończono dębowym parkietem i elegancką płytką, przypominająca lawę wulkaniczną. Ściany ozdobił włoski tynk dekoracyjny zbliżony do betonu. Zaprojektowano prostokreślne zabudowy meblowe, konsekwentnie wypełniające, niegdyś niewykorzystane ściany. Dobrano eleganckie i wygodne wypoczynki, wplatając kolor słońca w wyrafinowane grafitowo – dębowe wnętrze. Inwestor ceni jakość, więc przy doborze materiałów nie było miejsca na substytuty. Wykorzystano naturalne materiały: drewno dębowe, spiek kwarcowy, mosiądz, miedź, dużo luster i szkła.

Zachowano spójność całej aranżacji, wyodrębniając przy tym poszczególne funkcje w mieszkaniu. Przedpokój, choć niewielki wydziela tapicerowane siedzisko i komin stanowiący serce mieszkania. Przy strefie wejścia ulokowana jest malutka łazienka. Proste pomieszczenie ozdabia zjawiskowa ściana wykonana z włoskiej mozaiki pokrytej blachą mosiężną.

Kuchnia – połączenie grafitowych lakierowanych frontów z rudo-brunatnym spiekiem kwarcowym – dopełnione oświetleniem stanowi niepowtarzalną całość. Kuchnia i przedpokój stanowią granicę strefy magmowej płytki, za nią wraz z pięknym dębowym parkietem zaczyna się część dzienna mieszkania. Zabudowa meblowa przedpokoju przechodzi płynnie w aranżację salonu. Wykończoną drewnem wnękę telewizyjną ozdabia witrynka wykonana z blachy miedzianej. Jest w niej miejsce szczególne – na pamiątki z podróży.

To Cię zainteresuje: Mały domek. Zobacz projekt 54 metrów

Za półwyspem kuchennym, kryjącym obszerny barek, usytuowano drewniany stół i wygodne popielate fotele. Złocista kanapa i bursztynowy żyrandol są wiecznym słońcem dla tego wnętrza. Drzwi do sypialni skryto w tynku dekoracyjnym. Pomieszczenie poza spójną kolorystyką wyróżnia dużo luster, zarówno na garderobie, jak i na ścianie w osi wejścia, centralnie usytuowane tapicerowane łóżko dzieli pokój na cześć garderobiana i biurową z biblioteczką, biurkiem i złocistym fotelem do czytania.

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • opozda, 2019-04-29 18:05:00

    Bardzo podobają mi się aranżacje z wykorzystaniem naturalnych surowców.

POLECAMY W SERWISACH