Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Piękne, przestronne mieszkanie. Projekt: Magdalena Lehmann. Fot. Bartosz Jarosz

Zobacz galerię [25 zdjęć]

Piękne, przestronne mieszkanie. Projekt: Magdalena Lehmann. Fot. Bartosz Jarosz
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrze Mieszkaj.pl
02 cze 2018 12:00

Piękne, przestronne mieszkanie - zobacz nowoczesny projekt

W zaprojektowanym dla dwojga apartamencie zrezygnowano z dużej ilości oddzielnych pomieszczeń na rzecz otwartej strefy dziennej, w której zmieściły się salon oraz duża jadalnia na osiem osób.

Właściciele przestronnego, 130-metrowego mieszkania w Warszawie, na co dzień mieszkający za granicą chcieli mieć własny kąt nad Wisłą, który mogliby odwiedzać podczas swoich wizyt w Polsce.

Wizualnym przedłużeniem otwartego pomieszczenia są panoramiczne przeszklenia, za którymi rozpościera się widok na sąsiadujący park oraz otwarty na dwie kondygnacje sufit górujący nad przestrzenią jadalni. Całość wizualnie spaja drewniana posadzka w jasnym wybarwieniu, ułożona w pasie ciągnącym się aż od schodów.

Jadalnia bezpośrednio sąsiaduje z niewidoczną z poziomu salonu kuchnią. We wnęce, do której prowadzi szara, kamienna podłoga zaplanowano funkcjonalną zabudowę kuchenną: dwa rzędy górnych i dolnych szafek, w kolorach matowej szarości i jasnego drewna oraz towarzyszące im wysokie słupki ze schowaną lodówką, piekarnikiem i schowkiem na wina. Ten ostatni znalazł się tutaj na wyraźne życzenie właścicieli, którzy są wielbicielami tego trunku. Również na życzenie inwestorki ścianę nad blatem w dwóch miejscach zdobi geometryczny dekor z kolekcji płytek ceramicznych Berlin Tempelhof kreacji Macieja Zienia dla marki Tubądzin. Wspólnie szukaliśmy betonowych, szarych płyt ale wszystko było za „smutne" – opowiada autorka projektu, Magdalena Lehmann. Kiedy inwestorka zobaczyła na żywo kolorowy dekor-gwiazdę od razu kupiła tę kolekcję – dodaje architekt.

Dekor na płytkach imitujących beton to jeden z barwniejszych akcentów mieszkania. We wnętrzu dominują przede wszystkim spokojne i wyciszające kolory ziemi: szarości, beże i jasne brązy. Taką paletę kolorów zaproponowała sama architekt. Jestem wielką fanką takiej kolorystyki. Twierdzę, że uspokaja, wycisza i się nie nudzi. Przekonałam do niej bez trudu inwestorów – opowiada. Magdalena Lehmann zaproponowała również wizualne ocieplenie przestrzeni okalającej klatkę schodową. Początkowo inwestorzy chcieli bowiem, aby w całym wnętrzu dominującym materiałem wykończeniowym był kamień. Architekt przekonała jednak pana domu, że drewniane lamelki wybarwione na ciemny kolor dodadzą wnętrzu przytulności. Podobną rolę pełnią również grube, mięsiste zasłony swobodnie spadające wzdłuż okazałych okien. Nie lubię przedobrzonych dekoracjami i meblami wnętrz, ale kocham mięsiste, naturalne tkaniny, które spinają je w całość, są jego suknią i najlepszą dekoracją – wyjaśnia autorka projektu.

Zamiłowanie do schludnej, pozbawionej zbędnych bibelotów aranżacji widać również w tym wnętrzu. Dekoracje zostały ograniczone tutaj do minimum, zabudowa meblowa ma prostą formę i gładkie, pozbawione uchwytów fronty, a rolę zdobień pełnią faktury materiałów wykończeniowych oraz pojedyncze detale: stolik kawowy z kamiennym blatem, ekskluzywne meble wypoczynkowe Natuzzi czy designerska lampa nad stołem jadalnianym. Podobnie do strefy dziennej prezentuje się również położona na antresoli sypialnia. Panuje w niej naturalna paleta ziemistych barw oraz oszczędność aranżacyjna z widocznym naciskiem na eleganckie, designerskie detale, jak ażurowe lampy po obu stronach łóżka czy asymetryczne tłoczenia na drzwiach szerokiej na cała ścianę zabudowy meblowej.

Z narzuconego przez resztę pomieszczeń reżimu kolorystycznego wyłamuje się łazienka. Tutaj bowiem, na tle płytek na jasnym kolorze wybija się zabudowa wanny wykonana z błękitnej mozaiki. Tym, co przyciąga wzrok jest jednak nie tylko mocny kolor, ale również oryginalna strefa umywalki. Tworzy ja bowiem pojedyncza, okazała umywalka, której nie towarzyszą żadne szafki ani nawet komody. Takie rozwiązanie zastosowano na wyraźne życzenie inwestora. Zawsze marzył o dużej umywalce bez żadnych szafek, blatów, etc. To dla niego miało tworzyć wrażenie porządku i czystości. Zależało mu na pustej ścianie z umywalką na postumencie – wyjaśnia Magdalena Lehmann. Rezygnując z typowej szafki podumywalkowej udało się wygospodarować miejsca na przechowywanie łazienkowych akcesoriów w poprowadzonej od podłogi do sufitu szafce znajdującej się obok w.c. Wysoki słupek pokrywa lustrzana tafla, duplikując kroplę koloru po przeciwległej stronie łazienki i – tym samym - „roznosząc” go po całym wnętrzu.

Projekt: arch. Magdalena Lehmann, Lehmann Design

Tekst: Anna Sołomiewicz, zdjęcia: Bartosz Jarosz 

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • MACZ Architektura, 2018-06-05 18:29:20

    Piękna antresola i świetna biała ściana z drzwiami. Niestety na bardzo duży minus dobór krzeseł (połączenie nowoczesnych z drewnem i glamour w tym akurat projekcie się nie sprawdziło). Aczkolwiek projekt się podoba :)
    Pozdrawiam

POLECAMY W SERWISACH