Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Przestrzeń dzienną zrealizowano na otwartym planie. Tworzą ją salon, kącik jadalniany oraz kuchnia. Projekt: Dominik Respondek. Fot. Bartosz Jarosz.

Przestrzeń dzienną zrealizowano na otwartym planie. Tworzą ją salon, kącik jadalniany oraz kuchnia. Projekt: Dominik Respondek. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 17 gru 2014 10:20 (aktualizacja: 19 gru 2014 08:41)

Piękne wnętrze w czerni i bieli: nowoczesny dom w Częstochowie

Gdy młodzi rodzice dwójki dzieci zgłosili się do architekta Dominika Respondka, mieli proste życzenia: chcieli jasnego i ergonomicznego wnętrza. Realizacja okazała się odrobinę bardziej skomplikowana... Ale efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania!

Wnętrze tego nowoczesnego domu, zachwycającego odważnymi kompozycjami materiałów i form w niczym nie przypomina pomieszczeń, jakie zastał przed remontem architekt Dominik Respondek. Dom przeszedł gruntowną przemianę, która objęła całkowitą zmianę instalacji, wyburzenie kilku ścianek wewnętrznych oraz poszerzenie wykusza.

Największym wyzwaniem okazały się mało funkcjonalne rozmieszczenie pomieszczeń, lokalizacja domu w pobliżu budynków przemysłowych oraz niemożliwe do wyburzenia elementy konstrukcji. Jak jednak podkreśla sam architekt, pracę bardzo ułatwiło mu nastawienie klientów i zaufanie jakim go obdarzyli. Sympatyczni klienci szybko nawiązali ze mną bezpośredni i luźny kontakt, co pozwoliło na swobodną wymianę sugestii i oczekiwań – relacjonuje projektant. Proces projektowania przebiegł bardzo szybko i sprawnie, dostarczając mi wiele przyjemności.

Dzięki efektywnej współpracy pomiędzy klientami a architektem, wszelkie powstałe w wyniku ograniczeń stawianych przez sam budynek problemy, udało się nie tylko rozwiązać, ale przekuć w funkcjonalne i wielokrotnie niebanalne rozwiązania. Słup konstrukcyjny i kominek, będące przeszkodą w całkowitym otwarciu przestrzeni kuchni na salon, okazały się być punktem wyjścia do aranżacji, w której półwysep jest jednocześnie zamknięty i otwarty na strefę wypoczynkową. Przy wykorzystaniu efektownego, stalowego parawanu, umieszczonego w przestrzeni pomiędzy słupem, a ścianą w kuchni, uzyskano niebanalny efekt dekoracyjny.

Podobny parawan zastosowano także do wydzielenia części jadalni. Przepierzenia komponują się z estetyką wnętrza, nadając jej jednocześnie lekkiego wyrazu. A estetyka ta podąża za koncepcją przestrzeni życiowej, uznawaną przez samego architekta. Wychodzę z założenia, że kolor we wnętrzu powinien stanowić spokojne, uniwersalne tło, a mocniejszym akcentem mają być elementy dekoracyjne – tłumaczy Dominik Respondek.

Uzyskano wobec tego wnętrze o stonowanych barwach, z dominującymi szarościami, czernią, beżami i bielą. Rodzaj użytych materiałów zdeterminowała wspomniana już trudna lokalizacja budynku. Ściany i podłogi w domu nieustannie pracują i poddawane są siłom, powodującym ich pękanie. Problem ten rozwiązano w praktyczny i pomysłowy sposób. Projektantowi po raz kolejny udało się zamienić początkową trudność w podstawę dla efektownych i estetycznych rozwiązań. Postawił on na cegłę, zabudowę g-k oraz tynki, które w przypadku ewentualnych pęknięć, będą je niwelować swoją surową stylistyką.

Architektowi zależało na maksymalnym uwydatnieniu przestrzenności domu oraz zapewnieniu jego mieszkańcom wygody. Budynek przed renowacją miał mało funkcjonalny układ pomieszczeń. Była w nim jedna mała toaleta, połączona z wc oraz łazienka z wanną i prysznicem bez sanitariatów. Dominik Respondek wiedział, że pierwszą rzeczą do zmiany będzie poszerzenie toalety o przestrzeń, w którą można wpasować prysznic. Potrzebne kilka metrów uzyskał poprzez zmniejszenie szafy, zlokalizowanej w wiatrołapie.

Drugą łazienkę zrealizowano w formie salonu kąpielowego, połączonego z sypialnią pana i pani domu. Są tam wanna, dwie umywalki oraz sedes i bidet. Pomieszczenie weszło w część strefy prywatnej, z której korzystają jedynie dorośli domownicy. To chyba największa zaleta tego projektu – z dumą opowiada Dominik Respondek. To co wcześniej było zwykłą sypialnią, niefunkcjonalną łazienką bez toalety i korytarzem, zamieniło się w sporą garderobą, łazienkę dla małżonków oraz sypialnię. Przestrzenność domu podkreśliła także rezygnacja z korytarza przy pokoju dziecięcym i włączenie jego przestrzeni w metraż pomieszczenia oraz otwarta strefa dzienna.

PROJEKTANT

Dominik Respondek

Otwarte Studio SZTUKA

WASZE KOMENTARZE (1) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA