Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Lokatorzy nie potrzebowali oddzielnej kuchni. Otwarcie wnętrza na salon optycznie powiększyło przestrzeń, przy czym udało się zachować czytelny podział przestrzeni. Projekt: Biuro architektoniczne Madama. Fot.  Yassen Hristov

Zobacz galerię [17 zdjęć]

Lokatorzy nie potrzebowali oddzielnej kuchni. Otwarcie wnętrza na salon optycznie powiększyło przestrzeń, przy czym udało się zachować czytelny podział przestrzeni. Projekt: Biuro architektoniczne Madama. Fot. Yassen Hristov
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
15 kwi 2019 12:27

Piękny apartament. Zobacz metamorfozę mieszkania w warszawskiej kamienicy

Wnętrze miało być przytulne, ale pozbawione zbędnych dekoracji, pogodne, lecz bez nadmiaru barw... Sprostanie takim oczekiwaniom nie było łatwe. Jednak projekt ostatecznie przypadł do gustu gospodarzom.

Lokal w kamienicy z 1938 roku znajdujący się na Żoliborzu w Warszawie ma ciekawą historię. Kiedyś mieszkali tu stacjonujący w cytadeli oficerowie z rodzinami. Z dawnego projektu niewiele pozostało. 58-metrowa przestrzeń została teraz tak zaaranżowana, by odpowiadać potrzebom nowych mieszkańców. Dzięki kilku rozmowom z inwestorami, projektanci poznali ich oczekiwania.

Otwarcie na przestrzeń

Lokatorzy nie potrzebowali oddzielnej kuchni. Otwarcie wnętrza na salon optycznie powiększyło przestrzeń, przy czym udało się zachować czytelny podział przestrzeni. Część kuchenna została optycznie zamknięta wyspą, która jednocześnie stała się „podporą” sofy (noboo) wyznaczającej początek strefy wypoczynkowej.

Zobacz także: Mały dom. Tak możesz urządzić 120 metrów!

Stanęła tam jeszcze zgrabna szafka telewizyjna. Kącik z drewnianym stołem przytula się do obu stref i pełni podwójną funkcję – jest miejscem codziennych posiłków oraz wygodnym aneksem jadalnym w salonie, gdy gospodarze przyjmują gości.

Za drzwiami

Sypialnię zaprojektowano tradycyjnie w odrębnym pomieszczeniu, będącym prywatnym azylem gospodarzy. Dwie pojemne szafy zrobione na zamówienie sprawdziły się w roli garderoby i swobodnie pomieściły wszystkie rzeczy lokatorów.

To Cię zainteresuje: Mieszkanie 100 metrów. Zobacz wyjątkową realizację domu gościnnego!

Było to dla nich bardzo ważne - podkreślali, że nie lubią, gdy zbyt dużo przedmiotów pozostaje w zasięgu wzroku. Na ubrania potrzebne na co dzień czeka pod ścianą wieszak-drabinka.

Spójność przede wszystkim

Młodzi gospodarze nie lubią mebli z popularnych sieciówek. Chcieli, by przestrzeń miała własny, oryginalny charakter. Uważne oko dostrzeże w wystroju nawiązania do lat 70., np. krzesła zwane patyczakami – starannie odnowione i pomalowane.

Dwa z nich są żółte i nie jest to przypadek. Kolor ten pojawia się także na grafikach w kąciku jadalnym oraz w łazience – w tej barwie jest tam specjalnie zaprojektowany dekoracyjny grzejnik. Ponieważ gospodarze zaznaczyli, że nie lubią nadmiaru barw, we wnętrzu, prócz bieli ścian i żółci, obecny jest tu ciemny grafit oraz brąz naturalnego drewna.

Parkiet ułożony w tradycyjną jodełkę jest odwołaniem do minionych lat. Drewno w tym samym odcieniu co podłoga pojawia się także w wykończeniu pozostałych pomieszczeń. W oszczędnym kolorystycznie wnętrzu podłoga w części kuchni, w łazience i przedpokoju wyłożona płytkami (vives) zyskała wielką moc dekoracyjną. Wzorzysta posadzka może kojarzyć się z PCV sprzed lat, jednak to dość odległe nawiązanie - jej nowoczesne wzornictwo i elegancki odcień nie pozostawiają wątpliwości, że takie skojarzenie to tylko zamierzony trik stylistyczny.

 

 

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH