Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Centrum Literatury i Języka „Planeta Lem”. Parter - przestrzeń wielofunkcyjna. Fot. JEMS Architekci

Zobacz galerię [10 zdjęć]

Centrum Literatury i Języka „Planeta Lem”. Parter - przestrzeń wielofunkcyjna. Fot. JEMS Architekci
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
19 marz 2019 13:20

Planeta Lem - retrofuturystyczna wizja nowoczesnej instytucji kultury

Pracownia JEMS Architekci zwyciężyła w międzynarodowym konkursie architektoniczno-urbanistycznym na koncepcję Centrum Literatury i Języka „Planeta Lem” w Krakowie. Zwycięska koncepcja w subtelny sposób odnosi się do futurystycznej wizji świata, licznymi elementami nawiązując do rzeczywistości znanej z literatury Lema.

Konkurs architektoniczno-urbanistyczny na projekt Centrum Literatury i Języka „Planeta Lem” miał na celu wyłonienie koncepcji pierwszego w Polsce wielofunkcyjnego centrum literackiego poświęconego językowi. Jego założeniem była rewitalizacja XVIII-wiecznego budynku Składu Solnego i dobudowa nowego obiektu po jego wschodniej stronie. W budynku ma powstać nowoczesna ekspozycja poświęcona twórczości Stanisława Lema - patrona instytucji. Ponadto znajdą się w nim przestrzenie wystawiennicze, aule, mediateka, pracownia multimedialna i kawiarnio-księgarnia. Otwarcie „Planety Lem” jest planowane na 2022 rok.

Retrofuturystyczna wizja nowoczesnej instytucji kultury

Zwycięska koncepcja w subtelny sposób odnosi się do futurystycznej wizji świata, licznymi elementami nawiązując do rzeczywistości znanej z literatury Lema. Wypiętrzenia w bryle budynku oraz na terenie go otaczającym tworzą wrażenie odrealnienia i stanowią charakterystyczny element projektu. Sylwetkę nowego kompleksu rysuje linia istniejącego już Składu Solnego oraz górujące nad nią wieże — peryskopy sygnalizujące obecność „Planety Lem” w krajobrazie Krakowa. Pięć struktur o wysokości 18,5 m wznosi się nad dawnymi zabudowaniami koszar i stajni. W ten sposób nowa forma nie zdominuje istniejącej już architektury, a wejdzie z nią w dialog, co symbolicznie oddaje misję „Planety Lem” — nowoczesną refleksję nad językiem i jego historią.

Zobacz także: Płytki w salonie - 25 modnych kolekcji

„Planeta Lem” jest światem równoległym, ale nierozerwalnie związanym z miejscem, w którym się znajduje. Budynek dawnego Składu Solnego stanowi główną inspirację dla struktury nowego obiektu. Zwielokrotniony moduł dawnej stajni rozciąga się na całą działkę i przenika z ogrodami, dając wrażenie nieskończoności. We wnętrzu zanika granica między starym i nowym budynkiem, a podział na poszczególne piętra w niektórych miejscach jest nieoczywisty. Struktura Planety Lem jest logiczna i matematyczna, a jej powtarzalność umożliwia dostosowywanie przestrzeni pod kątem funkcjonalnym do ciągle zmieniającej się rzeczywistości.

Zbiór powtarzalnych, kubicznych pomieszczeń pozwala na eksplorowanie Planety Lem zgodnie ze scenariuszem wystawy, bądź wyobraźnią zwiedzających, dając szansę wykreowania ogromnej ilości równolegle tworzonych narracji. Architektura stanowi tu rodzaj języka ułatwiającego wizualizację naszych wyobrażeń. Początkowo zrozumiała i logiczna przestrzeń budynku ulega deformacjom, zacierając horyzont i pozwalając spojrzeć na rzeczywistość z innej perspektywy. Wybrzuszone fragmenty posadzki są „błędami” w systemie, które odrealniają otoczenie i oferują niezliczone możliwości ich wykorzystania. Budynek jest energooszczędny, ale nie dzięki użyciu skomplikowanych technologii, lecz poprzez wykorzystanie w zrównoważony sposób praw fizyki.

Odkształcenia łączą ze sobą oba poziomy „Planety Lem”, tworząc rodzaj widocznej ze wszystkich miejsc osi narracyjnej, wokół której zbudowane są wszystkie elementy wystawy. Ich kontynuację stanowią porośnięte zielenią pagórki, służące odizolowaniu terenu od głośnych ulic i stworzeniu przyjemnej enklawy w intensywnym, miejskim otoczeniu. Plac przed wejściem głównym i teren dookoła budynku zaadaptowany zostanie na ogrody o pofałdowanych formach. Między pagórkami umieszczone zostaną oczka wodne i ławki o organicznych kształtach, tworząc przestrzeń rekreacyjną.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH