Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Działka posiada niekorzystny front od strony południowo-zachodniej, jednak funkcje zostały dostosowane do stron świata. Projekt: arch. Tomasz Bradecki, arch. Barbara Uherek-Bradecka, współpraca: arch. Paweł Gembalczyk. Fot. Studio BB Architekci

Zobacz galerię [11 zdjęć]

Działka posiada niekorzystny front od strony południowo-zachodniej, jednak funkcje zostały dostosowane do stron świata. Projekt: arch. Tomasz Bradecki, arch. Barbara Uherek-Bradecka, współpraca: arch. Paweł Gembalczyk. Fot. Studio BB Architekci
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
04 marz 2019 10:12

Przebudowa domu. Zobacz ciekawą realizację z Gliwic

Długi Dom to projekt przebudowy oraz odtworzenia części istniejącego obiektu. Istniejący budynek został odtworzony zgodnie z oryginalnymi gabarytami, a dobudowa stanowiła przedłużenie, co w rezultacie zaowocowało nietypowymi proporcjami 7,5 x 22 m.

Wilcze Gardło jest najmniejszą dzielnicą Gliwic położoną na południowy zachód od centrum miasta. Ze względu na charakterystyczną willową zabudowę, oraz osobliwy układ urbanistyczny stanowi wyzwanie dla architektów podejmujących próbę wpisania nowej zabudowy w kontekst tej już istniejącej. Całe osiedle zostało zaprojektowane przez architekta Rudolfa Fishera na wzór starogermańskiej wioski i podlega obecnie ochronie konserwatorskiej. Powstało w okresie II Wojny Światowej i docelowo miało być osiedlem dla funkcjonariuszy NSDAP.

Zobacz także: Nowoczesny salon. Zobacz 20 pięknych projektów

Długi Dom to projekt przebudowy oraz odtworzenia części istniejącego obiektu. Istniejący budynek został odtworzony zgodnie z oryginalnymi gabarytami, a dobudowa stanowiła przedłużenie, co w rezultacie zaowocowało nietypowymi proporcjami 7,5 x 22 m. Podczas procesu projektowego musieliśmy uwzględnić liczne zalecenia konserwatorskie oraz uszanować historyczny charakter całego założenia. Zachowano linię zabudowy tak by utrzymać istniejący ciąg uliczny.

Dom został wzbogacony zadaszonym tarasem oraz przedłużeniem w postaci grafitowej pergoli. Spełnia ona różne funkcje użytkowe od miejsca dla rowerów i samochodów po zadaszenie przed samym wejściem do obiektu, które jest niezbędne w przypadku dachów bezokapowych. Stanowi również przestrzeń gospodarczą dla domu.

To Cię zainteresuje: Płytki ceramiczne. Poznaj trendy na 2019

Stromy dach pokryty czerwoną dachówką nawiązuje do staroniemieckiej zabudowy Wilczego Gardła. Całość utrzymana jest w stonowanych barwach bieli oraz grafitu, łącząc nowoczesny charakter z historycznymi cechami obiektu. Działka posiada niekorzystny front od strony południowo-zachodniej, jednak funkcje zostały dostosowane do stron świata. Dla lepszego nasłonecznienia wysoki, dwukondygnacyjny salon z antresolą znajduje się od strony południowo-wschodniej. Aby wzmocnić wrażenie przestronności jadalnia oraz salon otwarte są aż po stromy dach. Dom został zaopatrzony w strefę spa zlokalizowaną po wschodniej stronie z widokiem na ogród.

Samo wnętrze również zostało indywidualnie zaprojektowane. Jako główny element wystroju pokoju dziennego wyeksponowano podświetlane szklane schody. Ażurowe stopnie podświetlone są kolorami RGB co pozwala dostosować podświetlenie w zależności od nastroju. Pokój dzienny utrzymany jest w jasnych odcieniach z charakterystycznym roślinnym motywem na ścianie. Całość płynnie przechodzi w nietypową kuchnię z centralną wyspą oraz wysoką zabudową. Meble kuchenne utrzymane są w kolorach czerni i bieli. Charakterystyczne w kuchni jest również użycie drewna wykończonego na wysoki połysk.

Jadalnię zlokalizowano w ogrodzie zimowym oddzielonym od salonu dużym przeszkleniem. Strefa spa została wyposażona w dwie sauny, strefę wypoczynku, jacuzzi, natryski oraz misy z wodą do schładzania po zażyciu kąpieli w saunie. Od salonu dzielą ją również przestronne, przesuwne przeszklenia.

Dom choć nietypowy, wpisuje się w charakterystyczną otaczającą zabudowę oraz zachowuje cechy poniemieckich domów jednorodzinnych.

Szerokość: 7,5 metra i długość ok 22 m, pow. użytkowa ok. 240 mkw

Za projekt odpowiada zespół Studio BB Architekci: arch. Tomasz Bradecki, arch. Barbara Uherek-Bradecka, współpraca: arch. Paweł Gembalczyk

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH