Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Biały kolor na całej powierzchni ścian spaja stylistycznie przestrzeń całego domu. Podkreśla też naturalne piękno belek stropowych. Fot. Bartosz Jarosz.

Biały kolor na całej powierzchni ścian spaja stylistycznie przestrzeń całego domu. Podkreśla też naturalne piękno belek stropowych. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 06 paź 2014 12:14 (aktualizacja: 31 paź 2014 08:14)

Przestronne i piękne. To wnętrze zachwyca

Położony na terenie malowniczej Warmii dom zachwyca swą pierwotną, prostą formą, która doskonale wpisuje się w naturalne otoczenie.

Dom jest umiejscowiony na działce z zejściem do jeziora, na lekkim wzniesieniu, skąd roztacza się piękny widok na tafle wody i pomost należący do właścicieli posesji. Inwestor kupił tu gotowy budynek i główne prace skupiły się na wykończeniu wnętrz oraz zagospodarowania terenu wraz z budową pomostu i tarasów. Do współpracy zaproszono architekt Kamilę Paszkiewicz.

To ona nadała całości marynistyczny klimat, wydobywając tym samym wszystkie naturalne walory zarówno bryły, jak i otoczenia. Całość została zaserwowana w nowoczesnej odsłonie. Bez zbędnej ilości detali, ale za to przy zastosowanie naturalnych materiałów jak łupek, dębina, szkło, bawełna czy filc. Przestronne i jasne wnętrze przełamane zostało kilkoma odcieniami błękitów, ultramaryny, turkusu i kobaltu. Właścicielom zależało na wnętrzu komfortowym i przyjaznym - z odrobiną luksusu. Tak, aby sprzyjało wypoczynkowi nad jeziorem - zarówno latem, jak i zimą – mówi Kamila Paszkiewicz. Przestrzeń nie mogła więc przytłaczać nadmiarem ani zbytnią stylizacją. Stąd postawiliśmy na oszczędną marynistykę i naturalne materiały.

Dominuje tu biel, która pięknie podkreśla powierzchnie. Jest ona bardzo neutralna i w tym przypadku ciekawie kontrastuje z podłogą z czarnego łupka. Wydobywa przy tym esencję naturalnych odcieni drewna, bawełny czy przydymionej wikliny. Daje też poczucie czystości i świeżości. To jak powiew powietrza, jakiego można doświadczyć po wyjściu na taras, skąd roztacza się cudowny widok na jezioro. – puentuje architekt.

W dwukondygnacyjnym domu zachowano też pierwotny podział funkcjonalny. Parter to przestrzeń otwarta z kuchnią, jadalnią oraz salonem z wyjściem na taras. Zastosowany na całej powierzchni ścian biały kolor spaja ją wizualnie, tak iż wszystkie pomieszczenia zachowują jedną wartość stylistyczną, płynnie przechodząc między aranżacjami. Centralnym punktem jest tu salon, który przyciąga swoim komfortem i przytulnością. To miejsce wypoczynku i relaksu. Stąd wybór modułowego narożnika z poduchami i głębokimi siedziskami. Naprzeciw niego znajduje się kominek, którego przecież nie mogło zabraknąć w domu nad jeziorem. Wykończony białą płytką klinkierową jest niezastąpiony przy „kanapowych” wieczorach czy kolacjach.

Aby nadać wnętrzu przytulności oraz wprowadzić odrobinę sielskości tak cudownej w domach na Warmii i Mazurach, kuchnię i jadalnię urządzono w klimacie cottage. Stąd białe, lekko stylizowane fronty szafek kuchennych zestawiono z jasnoszarym blatem, a całość ocieplono fornirem w kolorze naturalnej dębiny. W tym samym kolorze jest masywny stół z naturalnej litej dębiny, który skomponowano z fotelami z przyczernionego rattanu. Do niego dobrano konsolę, nad którą zawisły rodzinne fotografie. Ciepło drewna dodało białej aranżacji idyllicznego wręcz wyrazu. łącznikiem między poszczególnymi przestrzeniami jest tutaj otwarty na dwie kondygnacje hol. Z kolei piętro, na które prowadzą przemalowane na biało drewniane schody, to dwie osobne sypialnie z łazienkami.

Główna sypialnia, będąca prywatna oazą właścicieli, miała być komfortowa i intymna, ale nadal konsekwentnie nawiązywać do całej aranżacji. Stąd kolory są tu trochę cieplejsze - w odcieniu jasnego, szarego beżu. Łóżko z tapicerowanym wezgłowiem oraz proste szafeczki nocne fornirowane naturalną dębiną stworzyły przytulny klimat. Jasna tapicerowana pufa oraz proste rzymskie rolety idealnie się z nim skomponowały.

Aranżację ożywiło połączenie tego pomieszczenia z łazienką. Prysznic, który od strony sypialni jest przeszklony, podkreślił relaksacyjny charakter wnętrza, tworząc przy tym bardzo ciekawy efekt wizualny. W ten sposób powstało bardzo nowoczesne wnętrze, którego stylistyka nawiązuje do koncepcji aranżacji całego domu, w którym poza potraktowaną z lekkim wdziękiem marynistyczną poetyka, główną nutą aranżacyjną jest konsekwencja.

Tekst: Urszula Tatur 

Projekt: arch. Kamila Paszkiewicz, Paszkiewicz Design

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA