Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Obudowę kominka wyłożono w całości łupkiem kamiennym. Szlachetny materiał dodaje wnętrzu elegancji, a jego niejednolita kolorystyka i chropowata faktura przyciągają wzrok, eksponując kominek, jako centrum strefy dziennej. Projekt i zdjęcia: Gabinet Wnętrz.

Obudowę kominka wyłożono w całości łupkiem kamiennym. Szlachetny materiał dodaje wnętrzu elegancji, a jego niejednolita kolorystyka i chropowata faktura przyciągają wzrok, eksponując kominek, jako centrum strefy dziennej. Projekt i zdjęcia: Gabinet Wnętrz.
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 08 maj 2015 11:01 (aktualizacja: 19 maj 2015 11:10)

Przytulne wnętrze: elegancki dom w kolorach ziemi

Miało być przytulnie, ale nie klasycznie. Takie wymagania postawili właściciele przed projektantami z pracowni Gabinet Wnętrz.

Założeniem projektu było stworzenie komfortowej przestrzeni życiowej dla czwórki domowników. Małżeństwo z dwójką dzieci miało bardzo sprecyzowane wymagania. Zależało im na tym, aby wnętrze nie było odzwierciedleniem ultranowoczesnych rozwiązań, ale też nie chcieli, aby popadało w klasyczny przepych. 

Kompromis stworzony przez projektantów to wnętrze w przyjemnej, neutralnej kolorystyce z przewagą ciepłych beżów i brązów, okraszone dozą szarości. Przytulność do wnętrz dodatkowo wprowadzono sięgając po naturalne materiały, jak fornir dębowy czy łupek kamienny. Szlachetny materiał stał się wspólnym mianownikiem strefy wypoczynkowej oraz klatki schodowej i strefy wejścia. 

Dom ma czytelny podział przestrzeni. Na parterze usytuowano salon, jadalnię i nowoczesną, wyodrębnioną ze strefy dziennej kuchnię. W jej obrębie połączono klasyczne wybarwienie drewna dębowego z połyskującymi lakierowanymi frontami. W pomieszczeniu wygospodarowano miejsce na barek śniadaniowy, przeznaczony do spożywania mniejszych posiłków. Z kolei rodzinne biesiady urządza się w jadalni, której stół można powiększyć w razie potrzeby. 

Na parterze zaplanowano również łazienkę dla gości, wpasowaną we wnękę pod schodami, troszcząc się tym samym o wykorzystanie każdego skrawka dostępnej przestrzeni. Na piętrze z kolei znalazły się trzy sypialnie - dwie dla dzieci, jedna małżeńska - hol z garderobą oraz duża łazienka domowników.

Pokoje dziecięce urządzono, korzystając z dostępnych w ogólnej sprzedaży rozwiązań. Postawiono na meble modułowe, za czym krył się praktyczny powód. Tak łatwiej bowiem będzie przeprowadzić wszelkie przemeblowania, powodowane zmiennymi potrzebami i upodobaniami dorastających pociech. 

Projekt i zdjęcia: Gabinet Wnętrz.

 

WASZE KOMENTARZE (1) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA