Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Projekt: Karolina Perih-Kamecka. Fot. Łukasz Michalak

Zobacz galerię [11 zdjęć]

Projekt: Karolina Perih-Kamecka. Fot. Łukasz Michalak
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
11 wrz 2018 11:14

Przytulne wnętrze - zobacz piękny, rodzinny dom

Wnętrze położonego pod Krakowem domu to połączenie nowoczesnej stylistyki i przytulnej atmosfery. Modernistyczne formy zestawiono tutaj z naturalnymi akcentami w postaci drewna w ciepłym wybarwieniu i kamienia.

Zgłaszając się do arch. Karoliny Perih-Kameckiej, inwestorzy – małżeństwo z dwójką synów – mieli jasno sprecyzowane oczekiwania. Zależało im na tym, aby było ciepło i przytulnie, z dużą ilością drewna. Klienci kochają drewno i najchętniej wszystko wykonaliby z drzewa. Musiałam nad tym zapanować i wprowadzić równowagę – śmieje się autorka projektu wnętrza. Dlatego też urokliwy rysunek naturalnego dębu w miodowym wybarwieniu zdobi ogromne połacie powierzchni: od podłóg, przez schody, po drzwi i fronty meblowe. Równowagę wprowadzają natomiast bladoróżowe matowe fronty zabudowy kuchennej, szafki RTV oraz mebli w przedpokoju, a także szare i czarne detale i... białe ściany. Całość tworzy uniwersalną i ponadczasową kombinację kolorystyczną, z odrobiną skandynawskiej maniery. Aranżacyjną wisienką na torcie są natomiast kolorowe akcenty w postaci granatowego, aksamitnego fotela, kolorowych poduch czy dzieł sztuki polskich współczesnych malarek, zdobiących ściany w sypialni i salonie. Właściciele lubią malarstwo i chcieli, aby coś ciekawego zdobiło im ściany. Akt w sypialni był wymogiem – wyjaśnia z uśmiechem autorka projektu.

Sercem domu jest przestronna, otwarta strefa dzienna, z wysokim na dwie kondygnacje salonem, co dodatkowo wizualnie powiększa i tak duże pomieszczenie. Wrażenie przestronności potęgują również szklane, przeźroczyste balustrady schodów i antresoli, jednocześnie dodając przestrzeni nowoczesnego charakteru. Szare meble wypoczynkowe i towarzyszący im puchaty dywan w tym samym kolorze tworzą kącik relaksu sąsiadujący z imponującymi, panoramicznymi oknami, pomiędzy które wpisał się kominek.

Kominek, który znajdował się pomiędzy oknami, w bardzo wysokiej przestrzeni był chyba największym wyzwaniem. Zastanawialiśmy się nawet, czy go gdzieś nie przenieść, ale po przeanalizowaniu każdej lokalizacji, ostatecznie został w pierwotnym miejscu – przyznaje Karolina Perih-Kamecka. Postanowiłam go zatem maksymalnie wtopić w otoczenie, dlatego jego zabudowa została pociągnięta do samego dachu. Również kolorystycznie miał się zlewać ze ścianami, ale klienci wymagali aby był pokryty trwałym materiałem. Dlatego zdecydowaliśmy się na spiek kwarcowy z serii Oxide marki Laminam. Ciekawa struktura o lekkim połysku, z daleka nierzucająca się w oczy, była idealna – opowiada autorka projektu. Domownicy wypoczywający w salonie mogą zatem nie tylko podziwiać widoki za oknami, ale także cieszyć się iskrzącym ogniem w kominku bądź po prostu filmem w telewizji.

Nieco na uboczu, częściowo schowana za ścianką działową i obszerną wyspą znajduje się, sąsiadująca ze stołem jadalnianym, duża kuchnia. Właścicielom zależało na tym, aby była funkcjonalna i nowoczesna, dlatego też znalazły się w niej wszystkie niezbędne sprzęty, a meble kuchenne niemieckiej marki Häcker zachowały minimalistyczną formę z krawędziowymi uchwytami ze stali nierdzewnej. Strefę gotowania wraz z dość obszernym blatem usytuowano na wyspie, nad którą góruje okap kuchenny. Z kolei zlewozmywak i dodatkowa powierzchnia robocza znajdują się przy oknie. Dużą lodówkę typu side-by-side oraz piekarnik i mikrofalę wkomponowano w wysoką zabudowę kuchenną, która z kolei została estetycznie wpisana w okalające ją ściany. Tuż obok, już całkowicie schowane w ścianie, znalazły się sekretne drzwiczki prowadzące do praktycznej spiżarki. Całości szlachetnego wyrazu dodaje rysunek drewna na frontach meblowych oraz granitowe blaty z eleganckim, złotym użyleniem.

Efektowny rysunek kamienia obecny jest również w obu łazienkach. W toalecie gościnnej ściany wieńczą wielkoformatowe płytki imitujące onyks, podczas gdy głównej łazience uroku dodają białe płytki niczym marmur calacatta. Eleganckie marmurowe żyłki idealnie podkreślają charakter przestrzeni, którą urządzono w konwencji salonu kąpielowego. W centrum pomieszczenia znajduje się wolno stojąca wanna o miękkiej formie oraz towarzysząca jej bateria podłogowa. Ze strefą relaksacji sąsiaduje nowoczesna i przestronna kabina prysznicowa, wokół umywalki zaplanowano długi, funkcjonalny blat i wielkoformatowe lustro, a komfort korzystania z toalety zapewniają podwieszane sanitariaty.

Autorka projektu: arch. Karolina Perih-Kamecka, Perih Design, www.perihdesign.pl

Zdjęcia: Łukasz Michalak

Czytaj także Coś niebieskiego - zobacz piękny projekt domu

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • Marek, 2018-09-12 17:00:24

    Ale bezgustowne wnętrze! Masakra. Nic do siebie nie pasuje. Architektka porażka!

POLECAMY W SERWISACH