Jadalnia sąsiaduje z kuchnią, którą delikatnie przesłania, połączona ze stołem zabudowa, w której zaplanowano wnękę, pełniącą funkcję otwartych półek. Projekt: Coblonal Arquitectura. Fot. Coblonal Arquitectura.

Zobacz galerię [10 zdjęć]

Jadalnia sąsiaduje z kuchnią, którą delikatnie przesłania, połączona ze stołem zabudowa, w której zaplanowano wnękę, pełniącą funkcję otwartych półek. Projekt: Coblonal Arquitectura. Fot. Coblonal Arquitectura.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
20 sty 2015 15:53

Rodzinne mieszkanie w jasnych barwach

W 50-letnim mieszkaniu architekci zastali dużo źle wykorzystanej przestrzeni i wizualny nieporządek z wyeksponowanymi przedmiotami. Zmienili je w jasne królestwo funkcjonalności.

Na przestrzeni lat, mieszkanie czteroosobowej rodziny stało się za ciasne dla mieszkających w nim domowników. Niefunkcjonalne rozwiązania przestrzenne i zbyt mała ilość powierzchni do przechowywania sprawiły, że architekci z hiszpańskiej pracowni Coblonal Arquitectura zdecydowali się na odświeżenie mieszkania. 

Przede wszystkim, zmieniono podział przestrzeni. W centrum mieszkania znalazł się salon z jadalnią, której przestrzeń tworzy stół jadalniany połączony z zabudową, pełniącą jednocześnie rolę elementu działowego, przesłaniającego delikatnie kuchnię. Wspólna przestrzeń salonu i jadalni łączy się po jednej stronie z dwoma pokojami dziecięcymi, po drugiej z kuchnią. W sąsiedztwie kuchni usytuowano dwie łazienki - jedna przy wejściu do mieszkania, druga z dostępem bezpośrednio z sypialni małżeńskiej. 

Ciągi komunikacyjne poprowadzono wzdłuż zabudowy, która pełni funkcję elementów dzielących i łączących poszczególne pomieszczenia. Wszystkie meble w mieszkaniu zostały wykonane na zamówienie i w oparciu o konsultacje z właścicielami, tak aby w jak najlepszy sposób odpowiedzieć na ich potrzeby i życzenia. Wnętrze pełne jest funkcjonalnych rozwiązań, ukrytych za frontami zabudowy meblowej i wielofunkcyjnych rozwiązań. Dzięki temu, zaradzono problemowi zagracających przestrzeń przedmiotów. 

Powierzchnię stołu możemy powiększyć o dodatkowe miejsce na 6 osób, dzięki przesuwnym drzwiom możemy w estetyczny sposób podzielić lub otworzyć przestrzeń, a liczne szuflady i półki pozwalają na komfortowe przechowywanie. 

Całość wnętrz utrzymana jest w jasnych kolorach. Delikatne beże, złamana biel i szarości dominują w przestrzeni tego wnętrza. Reżim stonowanej kolorystyki utrzymany jest w każdym pomieszczeniu, z mocniej zaznaczoną szarością w kuchni i łazienkach.

Projekt: Coblonal Arquitectura.

Zdjęcia: Coblonal Arquitectura.

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH