Rodzinny dom. Projekt: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin. Fot. Marcin Ratajczak

Zobacz galerię [15 zdjęć]

Rodzinny dom. Projekt: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin. Fot. Marcin Ratajczak
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
10 maj 2017 14:48

Rodzinny dom - piękne wnętrza z widokiem na las

Duże okna otwierają dom na ogród i sąsiadujący z nim, wspaniały las. Co więcej, sprawiają, że wnętrze domu przenika się z jego otoczeniem, w którym cisza współgra z przyrodą.

Dom, którego wnętrza zachwycają przestrzenią, aranżacyjną odwagą i oryginalnym połączeniem starego z nowym, wyróżnia się także niebanalną formą samego budynku. Tworzą go dwie bryły ze spadzistym dachem oraz „wbita” w nie asymetryczna kostka garażu. Nietypowym elementem jest okno w korytarzu, które eksponuje wyjątkowy samochód właściciela domu we wnętrzu grafitowej kostki. Ten oryginalny kształt nie jest dziełem przypadku. Architekci z pracowni mode:lina™ stanęli przed wyzwaniem zaprojektowania dwóch domów w jednym. Domownicy, czyli rodzice i dwójka dzieci, chcieli mieszkać niezależnie, stąd zrodził się pomysł na podzielenie go na dwie części. Osobne strefy na piętrze pozwalają dorosłym cieszyć się spokojem, a dzieciom szaleć do woli we własnym „domku”. Architektom udało się ciekawie połączyć różne funkcje domu, tworząc jednocześnie projekt niezwykle spójny, co było ich głównym priorytetem.

Parter urządzony został z myślą o wszystkich jego mieszkańcach i przeznaczony jest do wspólnego spędzania czasu. Trudno zdecydować, która ze stref robi większe wrażenie – imponujący salon z antresolą, czy wyjątkowa, wsunięta w głąb ogrodu kuchnia, w której za sprawą dużych przeszkleń bliskie sąsiedztwo przyrody staje się integralnym elementem aranżacji. Podobnie jak światło, śmiało przenika do wnętrza.

Salon zachwyca przestrzenią, głównie za sprawą nieprzeciętnej, sięgającej poddasza, wysokości. Dodatkowym atutem tego pomieszczenia jest antresola, na której urządzona została biblioteka. Zestaw mebli i dekoracji stanowi gustowne połączenie stylu nowoczesnego i rustykalnego. Obok siebie, w idealnej harmonii funkcjonują zarówno klasyki polskiego designu lat. 60. ub.w. oraz współczesne światowe trendy. Oszczędny wystrój wnętrza uzupełniają proste, surowe materiały – cegły, beton oraz blacha w odcieniach szarości. Elementy stricte dekoracyjne ustąpiły miejsca wyjątkowym materiałom, które wykorzystane z niezwykłą aranżacyjną odwagą i wrażliwością zdecydowały o wyjątkowym charakterze projektu. Wnętrze, które z jednej strony jawni się jako chłodne i surowe, z drugiej – niezwykle ciepłe i rodzinne, wręcz zaskakuje rustykalnym klimatem. To zasługa drewna, które nie tylko spełnia się w roli „ocieplacza” przestrzeni, ale stanowi także swoistą sygnaturę projektu. Wiele drewnianych elementów powstało z belek stropowych jednej z poznańskich kamienic. Właściciel odkupił je podczas jej przebudowy. Z nich powstały m.in. regały biblioteki na antresoli. Specjalnie na potrzeby tego projektu wykonane zostały także drzwi, stoły, wyspa kuchenna czy łóżko w sypialni właścicieli.

Surowa, charyzmatyczna natura drewna zdominowała strefę prywatną na piętrze, wprowadzając do sypialni i urządzonej bezpośrednio przy niej łazienki aurę relaksu. Tutaj, podobnie jak na parterze, wizualny chłód mierzy się z domowym ciepłem. Tym samym daje mieszkańcom szansę, by poczuć się trochę jak na sielskich wakacjach pod gruszą, każdego ranka bowiem wita ich widok na las roztaczający się za tuż oknem.

Od strony ulicy dom ma niewiele okien, chroni zatem mieszkańców przed hałasami i zapewnia im spokój. Dodatkowo różnego rodzaju ogrodzenia dają poczucie bezpieczeństwa. Właśnie dlatego nazwany został Fence House.

Projekt: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin, mode:lina™ 

www.modelina-architekci.com

Tekst: Anna Usakiewicz. Zdjęcia: Marcin Ratajczak, www.pfmarcinratajczak.fott.pl

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH