Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Przestronny salon i jadalnia tworzą wspólną, otwartą strefę dzienną. Projekt: Katarzyna Mikulska-Sękalska. Fot. Bartosz Jarosz

Zobacz galerię [17 zdjęć]

Przestronny salon i jadalnia tworzą wspólną, otwartą strefę dzienną. Projekt: Katarzyna Mikulska-Sękalska. Fot. Bartosz Jarosz
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
15 lut 2017 08:58

Stonowana aranżacja: jasne wnętrze z drewnem i kamieniem

Inwestorzy oczekiwali domu nowoczesnego, ale o ponadczasowym charakterze. Zależało im również na jakości użytych materiałów.

Inwestorka zrealizowała wszystkie elementy projektu niemal od a do z, bez większych zmian. - z zadowoleniem o współpracy z właścicielką tego pięknego domu opowiada Katarzyna Mikulska-Sękalska. Lokum zamieszkuje czwórka domowników: małżeństwo z rezolutną panią domu, skłonną do eksperymentowania z architekturą oraz dwójka synów w wieku szkolnym. Właściciele oczekiwali wnętrza nowoczesnego, jednak nie chcieli ślepo podążać za modą. Wymarzył im się bowiem dom, który będzie elegancki, a przy tym wykonany z wysokiej jakości materiałów.

Mając na uwadze życzenia klientów, projektant postanowiła zastosować kamień, drewno i szkło – materiały trwałe i ponadczasowe. Elementem wystroju wnętrza zwracającym uwagę jest jego przytulność – aż chce się wygodnie usiąść i „poczuć jak w domu”. Efekt ten został osiągnięty za sprawą przewijającego się w aranżacji całego wnętrza drewna.

Egzotyczny fornir boliwijski ociepla przestrzeń białej kuchni i zaznacza pewnie swoją obecność na stole kuchennym. W romans z nim wdaje się polska dębina, wyściełająca podłogę w strefie dziennej i zabudowę meblową w salonie. Naturalny charakter aranżacji domu kontynuowany jest poprzez obecność prawdziwego kamienia. W kuchni jest to czarny, południowoafrykański anartozyt, w salonie króluje natomiast jego wysokość trawertyn, zajmujący niemal całą ścianę za TV.

W salonie kąpielowym pani i pana domu ściany zdobi natomiast azjatycki onyks, zapraszając domowników do łazienki, otwierającej się odważnie na wnętrze sypialni. Tutaj też stanęła duża wolno stojąca wanna o obłym, niemal okrągłym kształcie. Jest to przestrzeń relaksu, do której wstęp mają tylko dorośli domownicy, mogący oddawać się przyjemności kąpieli w otoczeniu połyskujących miedzianych lamp i eleganckiej tapety na ścianie.

Młodzi mieszkańcy mogą natomiast skorzystać ze specjalnie zaprojektowanej z myślą o nich łazienki, w której od progu wita ich symbol młodzieńczego buntu – James Dean. Pomysłodawczynią tematyki grafiki była sama projektant. Szukałam inspiracji, tak, aby znaleźć coś co odpowiadałoby obu chłopcom. To dosyć trudne – jeden uprawia jeden sport, drugi – inny. Wybór padł na ponadczasowy klasyk. - opowiada Katarzyna Mikulska-Sękalska. Czarno-biała grafika, z której spogląda legenda kina zajmuje honorowe miejsce w przestrzeni, która choć nieco loftowa nie wyłamuje się z obowiązującej w całym domu kolorystyki. Drewniane szafki zestawiono tutaj z szarymi płytkami oraz białymi kaflami na ścianie.

W całym mieszkaniu przewijają się geometryczne motywy. Tapetę w strefie dziennej zdobią ułożone w łańcuchy koła, skrywające dodatkową dekorację, którą uwydatnia odpowiednie oświetlenie. Ściana jest bowiem delikatnie okraszona mieniącymi się w świetle cyrkoniami. Koliste motywy napotkamy również w salonie w postaci designerskiego stolika kawowego, harmonizującej z nimi lampy czy w master bedroom w formie okrągłej wanny.

Projektant chciała w ten sposób przełamać kształt samego budynku, którego bryła jest kwadratowo-prostokątna, równoważąc kanciaste kształty obecnością delikatnych, obłych form. Podobne dążenie do harmonii widoczne jest w aranżacji wnętrza całego domu – nowoczesność delikatnie przechodzi w klasykę, a ciepłe kolory drewna dodają przytulności sterylnej bieli. Wszystko jest tutaj niezwykle wyważone i spójne, dobrane z niemal geometryczną precyzją.

Zdjęcia: Bartosz Jarosz. Stylizacja: Elżbieta Ławreniuk

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH