Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Wykonana w formie fakturowego tynku ściana eksponuje zawieszony na niej obraz autorstwa Jana Szczepkowskiego z prywatnej kolekcji właściciela 
– miłośnika piękna i dobrego designu. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [8 zdjęć]

Wykonana w formie fakturowego tynku ściana eksponuje zawieszony na niej obraz autorstwa Jana Szczepkowskiego z prywatnej kolekcji właściciela – miłośnika piękna i dobrego designu. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
03 cze 2013 11:46

Sycylijska pomarańcza

By zasmakować w czerwonej odmianie pomarańczy nie trzeba od razu wyjeżdżać na Sycylię. Czasem wystarczy tylko przywołać smaki dzieciństwa i nadać im nową, oryginalną formę.

Niewielkie mieszkanie zostało zaprojektowane w formie otwartego studia dla singla. Koncepcja ta narzuciła przyjęcie nowoczesnej, stonowanej stylistyki, jednakże niepozbawionej odrobiny ekstrawagancji. Z zadaniem tym przyszło się zmierzyć arch. Marcinowi Lewandowiczowi, który nie tylko doskonale zrozumiał potrzeby inwestora, ale też odnalazł z nim wspólną pasję – miłość do designu i pomarańczy.

Inwestor – Maciej jest osobą otwartą i chętną do współpracy, więc nie było problemu z przekonaniem go do jakiejś odważniejszej stylizacji wnętrza – wspomina architekt. Poza tym pasjonuje się designem, ma na ten temat sporą wiedzę i ogromne wyczucie. Dzięki temu nastąpiła całkowita synchronizacja estetyczna. Po prostu lubimy te same kolory, materiały i kształty.

Zdyscyplinowane wnętrze

Zaowocowało to w pełni zdyscyplinowanym stylistycznie wnętrzem, niepozbawionym jednak przysłowiowego pazura. W celu maksymalizacji jego przestrzeni kuchnia została otwarta na salon, a symboliczną granicę między nimi wyznaczył duży stół jadalniany, pełniący też funkcję biurka.

Na wygląd mieszkania miała też wpływ zabudowa szaf i kuchni oraz dekoracyjne obniżenia sufitów, które w delikatny sposób zmieniły jego układ przestrzenny, podkreślając studyjny charakter mieszkania.

W zintegrowanej strefie dziennej dominują naturalne barwy – brązy, szarości oraz beże. Jedyną ekstrawagancją kolorystyczną są fronty szafek kuchennych wykończone lakierem na wysoki połysk w kolorze czerwonej pomarańczy.

Pomarańczowa kuchnia

Ciemny pomarańcz ożywia wnętrze i pięknie kontrastuje ze stonowanym tłem jasnych ścian.

W rozmowie z Maciejem – opowiada architekt – okazało się, że zarówno on, jak i ja w dzieciństwie mieliśmy kuchnię z pomarańczowymi meblami. Wybór tego koloru był więc oczywisty!

Dodatkowo dobrze koresponduje on z ekspresyjną kolorystyką obrazu autorstwa Jana Szczepkowskiego, który jako ważny element wnętrza był inspiracją do zakomponowania głównej ściany salonu. Została ona wykonana w formie fakturowego tynku – przeciągniętego grzebieniem, a następnie pomalowana w dwóch kolorach tak, żeby uzyskać efekt niejednorodności faktury i barw.

Na jej tle doskonale prezentuje się minimalistyczna kanapa, na której można godzinami oglądać telewizor. Sprzyja temu zamontowane w suficie oświetlenie dekoracyjne, w znacznym stopniu łagodzące atmosferę wnętrza.

I choć zarówno ta męska strefa wypoczynkowa, jak i całe mieszkanie zaprojektowane zostało dla singla, to zaproponowana przez arch. Marcina Lewandowicza koncepcja jego aranżacji nie straciła na swej wymowie, gdy właściciel porzucił stan kawalerski. I tak teraz mieszkają tam wygodnie dwie osoby.

WASZE KOMENTARZE (4)

DODAJ KOMENTARZ
  • AndrzejodBłotnika, 2014-01-22 15:49:12

    Zygmunt dobrze prawi.
  • zygmunt, 2014-01-22 15:07:51

    E, no ten mebel na suficie to nie leży mnie w ogóle. Znaczy się, że co? , że stół na zawsze tam musi stać, bo inaczej będzie strefa łupania w czaszkę. Oj, Panie architekcie, ja sie nie piszę i gratuluję inwestorom fantazji .
  • zygmunt, 2014-01-22 15:05:38

    E, no ten mebel na suficie to nie leży mnie w ogóle. Znaczy się, że co? , że stół na zawsze tam musi stać, bo inaczej będzie strefa łupania w czaszkę. Oj, Panie architekcie, ja sie nie piszę i gratuluję inwestorom fantazji .
  • Hampty dampty, 2014-01-22 13:09:07

    Kuchnia ekstra, ale całość trochę smętna, co tak smutno...

POLECAMY W SERWISACH