Mieszkanie ma trzech domowników: panią i pana domu oraz sympatycznego czworonoga, który ma swoje własne legowisko, zintegrowane z parawanem, zaznaczającym obecność kącika wypoczynkowego. Projekt: Circle Huang i Gina Chou. Fot. Hey! Cheese.

Zobacz galerię [15 zdjęć]

Autor: Anna Sołomiewicz
19 lip 2016 12:25

Szare wnętrze w nowoczesnym stylu

Inspiracje stylem industrialnym i ciekawe rozwiązania dzielące otwartą, uporządkowaną przestrzeń. Zobaczcie nowoczesne wnętrze dla dwóch osób i... psa.

Właściciele tego mieszkania, usytuowanego w tajwańskiej metropolii Taipei, mieszkali wcześniej za granicą. Doświadczenie to sprawiło, że zależało im na otwartej, uporządkowanej przestrzeni, nietypowej dla tradycyjnych tajwańskich wnętrz. Mając na uwadze życzenia klientów, projektanci z pracowni LCGA Design skupili się na uzyskaniu wrażenia przenikania się przestrzeni. 

Aby osiągnąć postawiony sobie cel projektowy, architekci wyburzyli niektóre ścianki działowe i zmienili usytuowanie ściany z panelem TV w przestrzeni dziennej. Dzięki temu zabiegowi, udało im się uzyskać wspólną, otwartą przestrzeń, rozświetloną dziennym światłem, wpadającym do wnętrza przez wysokie okna. 

Po reorganizacji podziału wnętrza, przestrzeń dzienna, do której wchodzi się bezpośrednio z zewnątrz, objęła sąsiadujący z oknami salon oraz jadalnię. Za panelem telewizyjnym skryto z kolei sypialnię z garderobą, która nie została jednak całkowicie oddzielona od części dziennej. Oprócz nieprzeziernej części ściany, na której zawisł telewizor, otacza ją szklana zabudowa w kształcie litery L. 

Kuchnię z kolei umieszczono w sąsiedztwie wejścia do mieszkania, w kubiku, schowanym za jadalnią. Ze strefą jadalnianą komunikują ją przeszklone drzwi przesuwne. Strefę dzienną scala wizualnie ściana wyłożona w całości dużymi betonowymi płytami.

Paleta barw dominująca we wnętrzu to szarość w różnych odcieniach oraz ciemne meble i dodatki. Subtelnym akcentem w żywszym kolorze są lampy w czerwonych oplotach, wiszące nad stołem jadalnianym. 

Domownicy tego mieszkania to para, ale równie ważnym mieszkańcem jest... pies. Projektanci przyznają, że podczas projektowania mieli na uwadze sympatycznego czworonoga. Dlatego też pieszczoch ma specjalne legowisko zintegrowane z parawanem, zaznaczającym obecność kącika wypoczynkowego.

Projekt: LCGA Design / Circle Huang i Gina Chou.

Zdjęcia: Hey! Cheese.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH