Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

We frontowej ścianie wyspy znalazło się miejsce na duży głośnik, co zapewnia dobrą akustykę w pomieszczeniu. W głębi kuchni – zlew marki Teca i bateria Franke. Blat wyspy kuchennej zrobiono z dębu, a szafki kuchenne to mdf polerowany na biało. Fot. Monika Filipiuk-Obałek.

We frontowej ścianie wyspy znalazło się miejsce na duży głośnik, co zapewnia dobrą akustykę w pomieszczeniu. W głębi kuchni – zlew marki Teca i bateria Franke. Blat wyspy kuchennej zrobiono z dębu, a szafki kuchenne to mdf polerowany na biało. Fot. Monika Filipiuk-Obałek.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 26 sie 2013 11:18 (aktualizacja: 27 gru 2013 11:16)

Tropem Lloyda Wrighta

Idealny projekt domu powinien zawierać w sobie tzw. „utility core”, centralny punkt, który tworzy przylegający do kuchni kominek. To właśnie ta część wnętrza, w myśl architektury organicznej, buduje unikalny domowy nastrój.

Tutaj mieszkańcy spotykają się, jedzą, czerpią ciepło nie tylko z kominka, ale i z bliskości relacji, które daje im właśnie taka konstrukcja przestrzeni.

– Według zasad znanego amerykańskiego architekta Franka Lloyda Wrighta życie rodzinne powinno toczyć się wokół ogniska domowego, które stanowi rdzeń wnętrza – przypomina architekt Michał Wielecki, autor aranżacji prezentowanego wnętrza.

Frank Wright, jeden z najwybitniejszych architektów świata, przez większość swego życia promował organiczne projekty. Zawsze pamiętał, że architektura jest również, jeśli nie przede wszystkim, tworzona z myślą o człowieku, choć winna być także obiektem stricte estetycznym. Dlatego też forma i funkcja w architekturze, to dwie ścisłe zależności.

Wnętrze prezentowanego mieszkania, ciepłego i przytulnego, któremu bynajmniej nie brakuje estetycznej zadziorności, znajduje się w Krakowie na Ruczaju (to nowe osiedle wielorodzinne). Jego właściciele to młode małżeństwo – ekstrawertycy lubiący wyzwania. Ponieważ oboje pracują, mieszkanie miało być również swoistą oazą, w której po ciężkim dniu pracy można wspólnie odpocząć. Początkowo wydawało się to trudne do zrealizowania. – Projekt developerski zakładał, że kuchnia i hall będą zamknięte ścianami, co niezwykle pomniejszało powierzchnię salonu. Dlatego zdecydowaliśmy się na otwarcie przestrzeni. Właściciel marzył o wyspie i kominku, stąd właśnie taki układ, który okazał się bardzo funkcjonalny – opowiada Michał Wielecki.

Sporo problemów nastręczył także brak pionów kominowych. Udało się jednak zbudować nowy pion. Swój udział w wyborze miejsca na kominek miał pan domu, z zawodu inżynier, który sam skonstruował i zamontował stalową konstrukcję. Została ona podwieszona do stropu, gdyż kominek był zbyt ciężki, aby stać na posadzce. Natomiast w przypadku kolorów, które dominują we wnętrzu, punktem odniesienia stał się kontrast: ciemne parkiety i jasne ściany. Wybrano trzy rodzaje drewna: parkiet przemysłowy wenge, okładzinę zebrano i dąb modyfikowany. Są to materiały wprowadzające do wnętrza ciepło. Fornir zebrano pojawia się także w łazience. Również sypialnia kontynuuje zasadę konsekwentnej powtarzalności materiałów, choć w przypadku tego pomieszczenia architekt poszedł o krok dalej. Wprowadził efektowny żyrandol, który emanuje światłem i wydobywa estetyczne walory ściany u wezgłowia łóżka, pokrytej płytkami gresowymi z kryształami Swarovskiego.

Ten projekt z pewnością daje nam do zrozumienia, że przytulność wnętrza buduje się nie tylko za sprawą odpowiednio dobranych barw i wyposażenia, ale również przemyślanej konstrukcji. Otwarta przestrzeń, podobnie jak inne środki aranżacyjne (kolory, materiały, światło) tworzy klimat, który sprzyja aranżowaniu życia rodzinnego – wspólnego, sprzyjającego bezpośrednim kontaktom, a nie wyizolowanego, jak dzieje się to w przypadku pomieszczeń pociętych licznymi ścianami.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA