Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Wnętrze jest jasne i pełne światła, dzięki czemu loft wydaje się dużo większy niż w rzeczywistości. Taka przestrzeń pozwoliła także wyeksponować duże, kolorowe obrazy.

Wnętrze jest jasne i pełne światła, dzięki czemu loft wydaje się dużo większy niż w rzeczywistości. Taka przestrzeń pozwoliła także wyeksponować duże, kolorowe obrazy.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 09 paź 2013 11:05 (aktualizacja: 27 gru 2013 11:35)

Twórcze widzenie świata

Obrazy, grafiki, murale. Sztuka nowoczesna spotyka się tu z przestrzenią i światłem. Jednym słowem z tym, co lubi najbardziej

To nie jest wnętrze tylko dla ludzi młodych i artystów – mówi autorka projektu arch. Justyna Smolec. - Ale dla wszystkich ceniących twórcze widzenie świata. Bo klimat jest tu lekki i radosny, nastrój pozytywny i energiczny, a kreatywne eksperymenty jak najbardziej możliwe.

Wzbudza zaciekawienie? Na pewno. Zachęca do zostania na dłużej? Bez wątpienia. Tej iście artystycznej aurze, pełnej odważnych kolorowych zestawień, po prostu trudno się oprzeć. Tak, jak trudno się oprzeć sztuce nowoczesnej. Tu mamy szansę odkryć ją na nowo. Powierzchnia loftu jest niewielka (63 m²), tym bardziej, że rozłożona została na dwa poziomy. A jednak nie odczujemy tu wcale braku miejsca. Wręcz przeciwnie! Wnętrze aż „razi” ilością przestrzeni. To zasługa zastosowania zarówno odpowiednich rozwiązań funkcjonalnych, jak i kolorystyki – zimnej i ciepłej, ale w doskonale zrównoważonych proporcjach.

Pokój dzienny z całkowicie przeszkloną ścianą (powinna tam być tradycyjna betonowa elewacja, ale jej nie ma) pnie się w górę na imponującą wysokość prawie sześciu metrów. To, co w środku, dosłownie stapia się z tym, co na zewnątrz, a dzienne światło (mamy go tu pod dostatkiem) i wysokie ściany pozwalają sztuce nowoczesnej zawładnąć przestrzenią.

- To wręcz idealne miejsce na duże formaty: obrazy, grafiki, murale. Można je wyeksponować tak, jak na to zasługują – podkreśla Justyna Smolec.

Sztuka łączy wnętrze w jedną, spójną całość, śmiało wkraczając z części wypoczynkowej do kuchni, sypialni i dalej - aż do łazienek. Wszystko ma swoje ściśle określone miejsce, funkcję, kolor i wielkość. Cała część dzienna usytuowana została na dole. Podobnie jak umieszczona na antresoli sypialnia, jest ona całkowicie otwarta. Część wypoczynkową z aneksem kuchennym łączy jednak nie tylko czysta przestrzeń. Spaja je także artystyczna gra żywymi kolorami, a przede wszystkim niestandardowo duży obraz powieszony nad blatem roboczym w takiej odległości, żeby nie został zachlapany wodą lub innymi substancjami.

W samym aneksie kuchennym, choć nie został on zaprojektowany z myślą o miłośnikach gotowania, wygospodarowano wystarczająco dużo miejsca na płytę indukcyjną, zlewozmywak, lodówkę oraz blat roboczy. Wszystkie elementy to stalowe, wolno stojące moduły, które można w razie potrzeby rozbudowywać o kolejne sprzęty. Nie ma tu żadnej stałej zabudowy. Znajdzie się jednak jeszcze miejsce na zmywarkę, dodatkową szafkę czy okap. Wszystko zależy do potrzeb przyszłych mieszkańców...

Jedynymi zamkniętymi pomieszczeniami są w tym lofcie łazienki. Ich zewnętrzne ściany pomalowane zostały dwoma wesołymi, pełnymi energii kolorami tak, aby zaznaczyć ich bryłę. Dzięki czemu wyglądają jak wstawione do wnętrza kubiki. Ich drzwi są fioletowe - dzięki temu wyglądają, jakby „wycięto” je ze ściany i przeniesiono na antresolę. To miała być taka zabawa kolorem, jak w malarstwie – podkreśla Justyna Smolec. Do podobnej zabawy architektka wykorzystała murale. Obok ścian, na których mają okazję „gościć”, nie sposób przejść obojętnie. Bo niby gdzie spotkamy wciąż to samo pranie, które już chyba nigdy nie wyschnie czy rury, które zawsze będą działać bez zarzutu?

PROJEKTANT

Justyna Smolec

Architektura & Design

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA