Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Wszystko kręci się wokół... baru. Jego kształt rzutuje na kształt półokrągłej ściany działowej, w jej wnękach wyeksponowano rzeźby z wypalanej ceramiki autorstwa Michała Pruszyńskiego. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [13 zdjęć]

Wszystko kręci się wokół... baru. Jego kształt rzutuje na kształt półokrągłej ściany działowej, w jej wnękach wyeksponowano rzeźby z wypalanej ceramiki autorstwa Michała Pruszyńskiego. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
20 cze 2012 13:04

Układ słoneczny

Centralne miejsce w domu zajmuje okrągły bar. Pozostałe pomieszczenia oraz strefy „krążą” wokół niego tworząc wyjątkową konstelację, która rozświetla i wypełnia przestrzeń jasnymi barwami oraz naturalnymi materiałami.

Nowoczesne, niekonwencjonalne, a przy tym pełne ciepłej, rodzinnej atmosfery – tak można najkrócej scharakteryzować to mieszkanie. Projekt wnętrza stanowi wypadkową oryginalnych i śmiałych pomysłów duetu architektów wnętrz – Joanny Zeler i Dominika Respondka oraz oczekiwań inwestorów, którzy pragnęli domu na lata. Domu, którego wystrój nie opatrzy się, za to zachowa aktualny i świeży charakter bez względu na upływ czasu i zmienność trendów.

Wychodząc na przeciw tym oczekiwaniom, autorzy projektu zaproponowali naturalne materiały, wśród których dominuje fornir brzozy oraz jasne barwy (trzy odcienie beżu na ścianach) zestawione z czernią dodatków oraz ogrzane ciepłą barwą drewnianej podłogi. Tak powstało to nietuzinkowe i zaskakujące wnętrze domu rodzinnego. Jednak wszystko zaczęło się od...baru. Pojawił się - trochę przypadkiem - w miejscu gdzie pierwotnie miały znajdować się schody prowadzące na piętro. W efekcie - stał się osią całego projektu.

Przemyślany podział stref

Wokół baru rozmieszczone są poszczególne pomieszczenia: kuchnia, jadalnia, strefa wypoczynkowa oraz - nieco w głębi – sypialnia z łazienką. Obudowanie baru sklejką drewna liściastego oraz wykończenia ścian wokół najciemniejszym odcieniem beżu zdaje się wyznaczać również sposób aranżacji oraz wykorzystania barw i materiałów w pozostałych pomieszczeniach. Domowa praktyka z kolei pokazuje, że wokół baru skupia się także życie towarzyskie. Półokrągła ściana działowa częściowo przesłania bar, a tym samym wyznacza przestrzeń jadalni, którą wypełnia trzymetrowy stół, wykończony naturalnym, jasnym fornirem. Wykonany został na zamówienie z myślą o rodzinnych spotkaniach i uroczystościach.

Formalny charakter tej strefy podkreśla czarny, dekoracyjny ornament na ścianach. Jadalnia sąsiaduje z kuchnią, a dyskretną granicę podziału rysuje barek śniadaniowy (umieszczony po zewnętrznej stronie podwyższonej obudowy blatu roboczego) oraz szafki wiszące z dekoracyjną ściną tylną (podłużne frezowanie w płycie MDF). Za tą granicą rządzą kontrasty: fronty szafek wykonane zostały z jasnego forniru brzozowego, zdobią je wstawki czarnego szkła lakierowanego oraz czarne uchwyty. Przeciwwagę dla gresowej połogi w jasnym odcieniu beżu stanowi czarny granit „Star Galaxy”, z którego wykonano blaty robocze oraz okładzinę ściany.

Wspólna przestrzeń dzienna uwzględnia także strefę wypoczynkową z tradycyjnym kominkiem, ale w nowoczesnej formie – na tle ceramicznej okładziny imitującej cegły. Pojawiające się tu drzwi prowadzą do głównej sypialni z łazienką przeznaczoną wyłącznie dla pani i pana domu. Imponująca – także za sprawą podwyższonego sufitu - przestrzeń sypialni został podzielona na części. Ażurowe przepierzenie z białej, fantazyjnie frezowanej płyty pozwoliło stworzyć tu swoisty azyl - miejsce, gdzie można np. zasiąść w fotelu z książką. Z kolei wykończona płatkami złota ściana za wezgłowiem łóżka przesłania garderobę.

Łazienkę i sypialnię dzielą szklane drzwi; przestrzeń za nimi została starannie zaplanowana i podzielona na strefę kąpielową i sanitarną. Zastosowano tu tę samą, co w pozostałych częściach domu paletę barw, zmieniając nieco proporcje na korzyść czerni. Barwa podkreśla nowoczesny charakter salonu kąpielowego, podczas gdy efektowne dodatki (lustro w ozdobnej ramie, ceramiczne dekory, wisząca lampa) wprowadzają nieco pałacowego szyku.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH