Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

W salonie, z niezwykłym widokiem na morze, zamiast telewizora zamontowano kominek. Piękną dekorację stanowią lśniące, lejące się zasłony oraz puszysty dywan. Komfortowy narożnik wypełnia niemal całą przestrzeń pomieszczenia. Fot. Bartosz Jarosz.

W salonie, z niezwykłym widokiem na morze, zamiast telewizora zamontowano kominek. Piękną dekorację stanowią lśniące, lejące się zasłony oraz puszysty dywan. Komfortowy narożnik wypełnia niemal całą przestrzeń pomieszczenia. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: Justyna Łotowska
  • 19 maj 2014 15:11 (aktualizacja: 21 maj 2014 09:29)

Wnętrze z widokiem na Bałtyk: nowoczesna aranżacja w szarościach

Piękna panorama za oknem, bliskie sąsiedztwo Zatoki Gdańskiej – to dwa główne kryteria, które właściciele tego apartamentu wzięli pod uwagę wybierając dla siebie wymarzone miejsce do życia. Teraz już wiedzą, że była to jak najbardziej słuszna decyzja.

Mieszkanie zlokalizowane jest w jednym z najbardziej rozpoznawalnych apartamentowców w Gdyni – Sea Towers. Budynek umiejscowiony został zaledwie kilkanaście metrów od Zatoki Gdańskiej. Z mieszkania, znajdującego się na jednym z górnych pięter, rozpościera się niewiarygodnie zjawiskowa panorama miasta i wód Morza Bałtyckiego.

Przy dobrej pogodzie można obserwować infrastrukturę i przyrodę Gdyni, Sopotu i Gdańska oraz całego Półwyspu Helskiego. Budynek jest także świetnie położony. Mamy stąd zaledwie 200 metrów do Skweru Kościuszki, Oceanarium czy Teatru Muzycznego. A do tego jeszcze obiekt wyposażony został w przestronny hol, otwarte przestrzenie, miejsca parkingowe oraz zaplecze restauracyjne i usługowe. Wszystkie te atuty przekonały pięcioosobową rodzinę do kupienia mieszkania właśnie w tym, a nie innym miejscu.

Wnętrze przyjazne rodzinie

Głównym założeniem projektu było stworzenie wnętrza przyjaznego rodzinie, niezwykle przestrzennego, funkcjonalnego i łatwego do utrzymania w czystości. Dlatego zdecydowano się na przejrzysty układ oraz monochromatyczną kolorystykę przełamaną jednak ciekawymi, czarnymi akcentami. Całość utrzymana jest w nowoczesnym stylu i bogata w równie nowoczesne, komfortowe wyposażenie.

W przestrzeni dziennej zaprojektowano otwartą kuchnię. Dominuje w niej kolor czarny, który w połączeniu z drewnianymi elementami ocieplił wnętrze i nadał mu subtelnej elegancji. Kuchnię zaprojektowano tak, aby zapewnić maksymalną ilość miejsca na przechowywanie wszystkich niezbędnych rzeczy.

 

Wyspa kuchenna w centrum

W centralnym punkcie umieszczono wyspę oraz rozkładany stół z dodatkowymi miejscami do siedzenia. Granit zastosowany zarówno na blacie roboczym, jak i na wyspie, pięknie mieni się drobinkami skał w kolorze złota i srebra. To świetne nawiązanie do malowniczej panoramy morza widocznej z okna pomieszczenia. Kuchnia jest sercem mieszkania, centrum życia rodzinnego i towarzyskiego. Spędzając w niej czas można także śledzić ulubione programy na zawieszonym w pobliżu telewizorze. W salonie natomiast tradycyjne miejsce na odbiornik zajął zamontowany na ścianie kominek.

Cała przestrzeń to jednolita stylistycznie aranżacja, która doskonale wypełnia tematykę nadmorskiej lokalizacji mieszkania. Od koncepcji nie odbiega również wystrój łazienki. Podobnie jak w kuchni, połączenie czerni z drewnianym dekorem stworzyło ciekawe zestawienie. Całość formy podkreślają taśmy LED rozświetlające kubistyczne kształty materiałów i wyposażenia.

Miejsce dla każdego

Właścicielom zależało również na tym, aby każdy z domowników miał miejsce tylko dla siebie. Dzieci – pokoje do zabawy i nauki, rodzice własną, niezależną sypialnię. W tej drugiej główne miejsce zajmuje małżeńskie łoże o konstrukcji płytowej, tapicerowanej jasną tkaniną.

W podobnej konwencji wykonano zagłówek, przymocowany do ściany i sięgający aż sufitu. Naprzeciw wygospodarowano miejsce na telewizor, podkreślając je brązowym kolorem ściany. Wnętrze zdobią efektowne zasłony, wykonane na wzór salonowych oraz jasne, świetliste rolety okienne.

Mieszkanie ma dość nietypowy układ przestrzenny z umownym podziałem między częścią kuchenną a dzienną. Zadbano o wystarczająco dużo miejsca na szafki, które skrywają to, co nie powinno być na widoku. Dzięki takim założeniem można łatwo dbać o porządek i zachować wrażenie przestrzenności. Jasne szarości ścian pięknie harmonizują z białą podłogą, ale najmocniejszym i niezwykle efektownym akcentem jest kuchnia – widoczna zaraz po wejściu do mieszkania.

Tekst: Justyna Majkowska

PROJEKTANT

Anna Maria Sokołowska

Dragon Art Pracownia Projektowa

WASZE KOMENTARZE (3) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA