Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Projekt mieszkania Soma Architekci

Zobacz galerię [19 zdjęć]

Projekt mieszkania Soma Architekci
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Marta Pancewicz
16 lis 2017 10:27

Wygodne wnętrze - kolorowe, rodzinne mieszkanie

Nieoczywisty, indywidualny i zrealizowany dzięki zaufaniu inwestora. Projektanci z Soma Architekci postawili na projekt, który wyróżnia funkcjonalność i mnogość rozwiązań.

Projekt tego prawie 150-metrowego mieszkania znajdującego się na warszawskim osiedlu Ekopark powstał dla młodej rodziny z dwuletnią córeczką. Jego właściciele zwrócili się do projektantów z pracowni Soma Architekci z prośbą o zaaranżowanie wygodnej przestrzeni dla powiększającej się rodziny. Jasno określili swoje potrzeby funkcjonalne i dali projektantom zielone światło na całkowitą przebudowę apartamentu.

Jasny podział strefy dziennej i nocnej

Korekty wymagał szczególnie układ strefy dziennej. Duży aneks kuchenny znajdował się w środkowej części mieszkania, z daleka od wielkich okien, będących największym atutem wnętrza. Natomiast przestrzeń przewidziana przez dewelopera na salon była dość ciasna i niedoświetlona. Projektanci w pierwszej kolejności przesunęli aneks kuchenny z jadalnią w stronę panoramicznych okien.

Dzięki wyburzeniu części ścian między salonem a kuchnią oraz przebiciu wysokiego otworu do gabinetu, salon zyskał na przestronności. Miejsce dawnego aneksu kuchennego przeznaczone zostało na wielką szafę, pełniącą rolę spiżarni i wygodną, dużą pralnię. Ta strefa stanowi przy okazji dodatkowy bufor, pozwalający odciąć kuchenne hałasy od znajdującego się dalej pokoju dziecięcego.

Również gabinet z imponującą biblioteką, można w razie potrzeby oddzielić od strefy dziennej za pomocą wysokich do sufitu przesuwnych drzwi. Dzięki takiemu rozwiązaniu stworzyli wygodne miejsce do pracy, z którego regularnie korzystają właściciele apartamentu, ponieważ często pracują w domu.

Część nocna mieszkania zyskała jasny podział na zamkniętą strefę rodziców z obszerną garderobą i własną łazienką oraz strefę dla dziecka i gości z osobną łazienką.

Jedna z projektantek z uśmiechem wspomina pierwszą wizytę w poprzednim mieszkaniu swoich Klientów, w którym zwróciła uwagę na wózek spacerowy ich córeczki i oryginalny, geometryczny wzór jego tapicerki. Z dalszej rozmowy wyniknęło widoczne upodobanie pary do graficznych wzorów, typowych dla lat 60-tych ubiegłego wieku. Ta cecha, a także wyrażona przez nich chęć posiadania w nowym mieszkaniu mebli na wysokich nóżkach, stały się dla projektantów punktem wyjścia dla stworzenia koncepcji stylistycznej wnętrza.

Współczesne wykończenie wnętrz

Architekci zaproponowali projekt czerpiący inspiracje ze stylu lat 60-tych. Apartament pełen jest więc graficznych wzorów, kolorów, mebli na toczonych drewnianych nóżkach i wykończonych naturalnymi fornirami. Jednocześnie wnętrze pozostaje całkowicie współczesne: obok ikon designu z połowy ubiegłego wieku, takich jak lampki stołowe Flowerpot Vernera Pantone'a czy słynnego Sunflower Clock Georga Nelsona w mieszkaniu pojawiają się również nowoczesne oprawy, jak projekt Toma Dixona nad stołem w jadalni czy minimalistyczne reflektory polskiego producenta Aquaform.

Projektanci Soma Architekci kolejny raz zaufali ekspertom z firmy Aquaform i wspólnie opracowali projekt oświetlenia kuchni za pomocą reflektorów 2000 P20. Kuchnia to zwykle miejsce pełniące więcej funkcji niż tylko pomieszczenia do przygotowywania posiłków. Dlatego oświetlenie kuchni należy dobrać ze szczególną starannością. Lampy w kuchni powinny zarówno odpowiadać potrzebom i przyzwyczajeniom domowników jak i uwzględniać potencjał samego wnętrza. Biorąc pod uwagę te aspekty, eksperci marki Aquaform zaproponowali reflektory, które dodatkową mają opcję ściemniania dzięki czemu jasność możemy spersonalizować pod konkretne wymagania.

Kolekcjonowane przez właścicieli mieszkania w dużej ilości książki, filmy i grafiki odnalazły w nowej przestrzeni odpowiednią ekspozycję, a ich ulubione plakaty stały się punktem wyjścia do określenia kolorystyki poszczególnych stref apartamentu. W efekcie powstało wnętrze nieoczywiste i indywidualne, a pracę nad jego realizacją architekci wspominają z dużą przyjemnością. Marka Aquaform chętnie wspiera codzienną pracę architektów w projektowaniu wnętrz, dostarczając najnowocześniejsze rozwiązania dedykowane oświetleniu.

Projekt: Soma Architekci, www.soma-architekci.pl

Oświetlenie: Aquaform, www.aquaform.pl

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH