Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Luksusowa, przeszklona rezydencja usytuowana na malowniczej skarpie w Gdyni. Projekt: Arch-Deco. Fot. Przemek Żmijewski

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Luksusowa, przeszklona rezydencja usytuowana na malowniczej skarpie w Gdyni. Projekt: Arch-Deco. Fot. Przemek Żmijewski
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
05 lis 2018 10:18

Wyjątkowy dom na skarpie w Gdyni - komfortowa rezydencja

Luksusowa, przeszklona rezydencja usytuowana na malowniczej skarpie jednej z nadmorskich uliczek Gdyni to odpowiedź na nietypowe oczekiwanie inwestora - kolekcjonera samochodów. Budynek został doskonale wkomponowany w naturalne warunki krajobrazowe – stok skarpy.

Klient, dla którego realizowaliśmy ten projekt, jest pasjonatem motoryzacji i kolekcjonuje stare samochody, ale jest również miłośnikiem „dobrej” architektury, dlatego też chciał urządzić w części usługowej swoje prywatne muzeum motoryzacyjne. W wyniku burzy mózgów wymyśliliśmy, że część usługowa będzie schowana pod ziemię – została ona niejako „wbita” w zbocze skarpy. Z kolei funkcja mieszkalna została umieszczona w dwóch segmentach – bryłach, które zostały zwieńczone dwuspadowymi dachami o tradycyjnym kształcie, jedynie część basenowa przykryta jest płaskim zielonym dachem. Łącznie, budynek ma prawie 1000 m², ale dzięki zastosowanym przez nas rozwiązaniom, z ulicy w ogóle „nie czuje się” jego wielkości, a obiekt zachowuje swoją kameralność – mówi Zbigniew Reszka, architekt, współwłaściciel pracowni Arch-Deco i autor projektu.

W harmonii z otoczeniem

Głównym założeniem przy realizacji projektu domu było jak najlepsze wkomponowanie obiektu w urokliwe, nadmorskie otoczenie. Pomimo swojej nietuzinkowości, budynek idealnie nawiązuje dialog z sąsiednimi obiektami. Zadbano o proporcje, co jest szczególnie widoczne od strony promenady, mimo że obiekt jest otoczony zewsząd zielenią. Mottem biura Arch-Deco jest wyjątkowe poszanowanie środowiska, a w szczególności zieleni. By ocalić piękne drzewo nie raz przesuwaliśmy planowane położenie obiektów (niedokładne mapy). W tym projekcie zadbaliśmy o to, by zieleń pasowała do tego miejsca i była jak najbardziej transparentna, bo widok na morze z tego miejsca jest bezcenny. Zieleń o zupełnie innym charakterze została umieszczona jedynie w palmiarni wewnątrz budynku. Zaprojektowany od strony ulicy żywopłot z cisów podkreśla horyzontalność całej kompozycji, a jednocześnie chroni prywatność mieszkańców – mówi Zbigniew Reszka.

To też Cię zainteresuje: Dom na urwisku - piękna rezydencja w stolicy Małopolski

Szczyty budynku zostały umieszczone nie frontalnie, ale wzdłuż promenady, dzięki czemu z większości pomieszczeń domu widoczne jest morze. Jedynym pomieszczeniem, które ma widok na las, jest pokój gościnny. Dodatkowym elementem, pięknie współgrającym z otaczającą naturą, jest taras – miejsce odpoczynku i relaksu wśród bardzo kameralnie iluminowanej zieleni.

Nowoczesne materiały

W projekcie użyte zostały najnowocześniejsze i sprawdzone materiały. Okładziny zewnątrz budynku zostały wykonane z corianu w odcieniu antracytu i bieli – dzięki zastosowaniu dwóch kolorów udało się uniknąć wrażenia „dużej masy” i obiekt nabrał lekkości. Okładzina ta jest także wyjątkowo praktyczna, odporna na plamy i wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia. Dom ma konstrukcję betonowo-stalową i został ocieplony wełną skalną Rockwool (ściany i dach wentylowane). Dzięki temu znacząco zwiększyła się efektywność energetyczna budynku, a także jego bezpieczeństwo pożarowe. Co ważne, materiał ten jest wyjątkowo trwały, paroprzepuszczalny i nie chłonie wilgoci, co jest szczególnie ważne dla domu usytuowanego niecałe 100 metrów od morza. Pogoda w rejonie nadmorskim bywa kapryśna, szczególnie w okresie sztormów. Bliskość ulicy również nie jest wadą – wełna skalna posiada bardzo dobre właściwości wygłuszające.

Dom przy ul. Prusa posiada także system innowacyjnych przeszkleń przesuwnych o cienkich profilach, które wykonane zostały z nowoczesnego tworzywa sztucznego. Dzięki temu cała bryła nabrała lekkości.

Zobacz też: Mieszkanie na wynajem - wnętrze z duszą artystyczną

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH