Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Projekt: Indigo Design Studio/Patrycja Morawska. Fot. Dominika Kiepuszewska

Zobacz galerię [13 zdjęć]

Projekt: Indigo Design Studio/Patrycja Morawska. Fot. Dominika Kiepuszewska
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
17 lip 2019 11:13

Wyjątkowy loft: wnętrze łączące tradycję i nowoczesność

Ten nieduży, ale bardzo wygodny loft znajduje się w centrum Krakowa. Jego wnętrze doskonale łączy elementy stylu nowoczesnego z tradycją, dzięki czemu przestrzeń jest oryginalna i niezwykle ciekawa.

Potencjał pofabrycznej przestrzeni

Mieszkanie w centrum Krakowa wymyka się standardowym typologiom. Powstało w poprzemysłowym budynku Telekomu z lat siedemdziesiątych, które zostało podzielone na mieszkania o ciekawych proporcjach. Pierwotnie w wersji zaproponowanej przez dewelopera wnętrze miało powierzchnię 40 m2 i wysokość 3,80 m. Dzięki architekt Patrycji Morawskiej, właścicielki pracowni projektowania wnętrz Indigo Design Studio, zyskało dodatkowe 25 m2. Obecnie po zmianach mieszkanie ma powierzchnię 65 m2, a wnętrze obfituje w szereg autorskich rozwiązań.

Tak wysoka poprzemysłowa przestrzeń nie pozostawiała wątpliwości co do swojego potencjału. Po zdjęciu sufitów podwieszanych wysokość wnętrza od poziomu podłogi do belek stropowych wyniosła 4,30 m (między belkami 4,60 m), co pozwoliło na stworzenie komfortowego mieszkania na dwóch poziomach. Na antresoli wygospodarowano przestrzeń na sypialnię, garderobę, dodatkową łazienkę oraz miejsce do pracy.

Parter to przestrzeń typu “open space”. W dolnej części mieszkania znajduje się kuchnia z wyspą, część jadalniana z opcją rozłożenia stołu, otwarty na dwie kondygnacje salon, łazienka oraz dodatkowy pokój z garderobą i małą antresolą. 

Przestrzeń łącząca nowoczesność i tradycję 

Projektując wnętrze architekt czerpała inspiracje z wielu stylów, dzięki czemu przestrzeń jest oryginalna i niezwykle ciekawa. Proste formy zabudowy wykonanej na wymiar wchodzą w dialog z oryginalną, XIX-wieczną cegłą rozbiórkową pozyskaną z rozbiórki starej kamienicy.

W całym mieszkaniu postawiono na stonowane kolory, przeplatające się tony szarości oraz naturalne materiały. Sufit oraz wszystkie widoczne elementy konstrukcyjne, takie jak słupy czy belki stropowe, zostały pokryte tynkiem o drobnoziarnistej strukturze. Gra materiałów, połączenie cegły, tynku i drewna dopełniają duże okna, dzięki którym wnętrze jest bardzo jasne.

W strefie wejściowej znajduje się szafa wnękowa z lustrzanymi drzwiami, zlicowana z płaszczyzną ściany, odbijającą światło i optycznie powiększającą przestrzeń. Bardzo ciekawie prezentuje się siedzisko przy oknach, będące jednocześnie półką. Prosta ława na stalowej konstrukcji, wykonana na zamówienie, pozwala w wygodnej pozycji spędzić czas przy książce lub dźwiękach gramofonu.

Na ścianie, tuż przy schodach znajduje się zaprojektowany na wymiar wysoki regał, w którym wydzielono funkcje biblioteki, kredensu, dedykowanego oryginalnej, ręcznie malowanej ceramice z Opola z lat 80 oraz miejsce na gramofon z kolekcją płyt winylowych.

W salonie otwartym na dwie kondygnacje powieszono wykonany na zamówienie żyrandol typu pająk z zastosowaniem drewnianych, piaskowanych opraw świetlnych oraz kabla w oplocie naturalnej juty. Przestrzeń dopełnił ręcznie pleciony, okrągły dywan jutowy w kolorze ziemistej zieleni Boho Living oraz okrągłe stoliki z blatem wykonanym z drewna akacji.

Zobacz także Dom z charakterem - piękne, przytulne wnętrze

Z nutką retro

Wnętrze utrzymane jest w stylu nowoczesny, jednak nietrudno wyczuć w nim nutę retro. Proste fronty zabudowy kuchennej przełamane dębowym blatem, detalem w postaci dębowej półki na wino oraz płytkami podłogowymi w kolorze indygo.

Na tle stonowanej kuchni wyróżnia się fragment wykończony płytkami włoskiej firmy La Fabbrica, inspirowanej malowidłami z groty Lascaux. Można w nich dostrzec przeplatające się w nieokreślonym rytmie dynamiczne kształty i feerie barw, natężenia szarości, grafitów, rdzy, niebieskości i brązów. Nieokiełznane, nieregularne wzory na tle prostych, bezklamkowych frontów meblowych korespondują z kolorystyką i fakturą starej cegły.

Małe, ale funkcjonalne

W mieszkaniu znajdują się dwie łazienki: jedna na parterze, druga na antresoli. Pierwsza swoją stylistyką i wyposażeniem stanowi dopełnienie aranżacji strefy otwartej, czyli salonu i kuchni. Wzrok przyciąga tu nie tylko fragment ceglanego pionu, ale też wnęka prysznicowa z dekorem w postaci włoskich płytek o oryginalnym wzorze i złotą deszczownicą.

Łazienka mimo niewielkiej powierzchni jest bardzo funkcjonalna. Znajdziemy tu wygodną, wiszącą szafkę z frontami lustrzanymi, dodatkową szafkę nad zabudową geberitu, pojemne szuflady oraz ukrytą szafę gospodarczą, w które mieści się między innymi pralka z miejscem na środki czystości.

Projekt wnętrza i realizacja: Indigo Design Studio/ Patrycja Morawska. Zdjęcia: Dominika Kiepuszewska

Wykonanie mapy: Drewniane Mapy

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH