Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Część dzienna jest otwarta, ale z wyraźnie zaznaczonymi strefami – wypoczynkową, kuchenną oraz miejscem na jadalnię. Subtelną granicę między nimi wyznacza dwustronny kominek oraz niepełna ściana zieleni. Fot. Bartosz Jarosz.

Część dzienna jest otwarta, ale z wyraźnie zaznaczonymi strefami – wypoczynkową, kuchenną oraz miejscem na jadalnię. Subtelną granicę między nimi wyznacza dwustronny kominek oraz niepełna ściana zieleni. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 11 wrz 2012 11:48

Zielona ściana w domu? Zobacz wnętrze blisko natury

Ona – pełna szalonych pomysłów, energiczna, żywiołowa. On – spokojny, racjonalny. Oboje zakochani w Afryce i równie mocno w trzecim członku rodziny – kocie o imieniu Devil, dzielącym wspólnie z nimi dom, do którego zawsze z przyjemnością wracają.

Żyją intensywnie i szybko, w pełni realizując się zawodowo. Natalia i Tomek kochają swoją pracę, bo daje im satysfakcję i poczucie spełnienia. Dużo czasu spędzają poza domem i to nie tylko ze względu na sprawy zawodowe. Oboje uwielbiają podróże. Egzotyczne, zapewniające niezapomniany dreszczyk emocji. Ich celem często jest Afryka – pełna naturalnego piękna, a w wielu regionach nieskażona jeszcze ludzką cywilizacją.

Pobyt w Rwandzie, Kongu czy Nigerii pozwala Tomkowi i Natalii całkowicie oderwać się od codzienności i przywieźć do Warszawy cały bagaż niezwykłych przeżyć. Bo czy obserwowanie goryli w ich naturalnym środowisku nie jest fascynujące? Taka dawka optymizmu i adrenaliny wystarcza na długo! Ale nawet z najwspanialszych podróży trzeba kiedyś wrócić do domu.

Natalia i Tomek postanowili wracać do takiego, który od początku do końca będzie tylko ich. Kupili więc nowy „bliźniak” i tak się wszystko zaczęło.... Przepis na wnętrze nowego domu mieli prawie gotowy. No właśnie ... prawie. Bo wszystkim marzeniom, potrzebom i pragnieniom trzeba było nadać realną postać. Z pomocą przyszła architekt Katarzyna Mikulska-Sękalska.

- Właściciele dokładnie wiedzieli czego chcą. Przyszli do mnie praktycznie z gotowymi, naprawdę fajnymi pomysłami. Potrzebowali tylko kogoś, kto je wszystkie ogarnie i zbierze w jeden fajny układ – opowiada arch. Katarzyna Mikulska-Sękalska.

Przemyślany podział przestrzeni

Dom jest duży i funkcjonalnie podzielony na kilka stref. Każda kondygnacja spełnia inną rolę. Na parterze znajduje się otwarta część dzienna, na pierwszym piętrze mamy osobistą oazę relaksu i spokoju gospodarzy, z sypialnią, łazienkami i sauną. Znalazło się tu także miejsce na ewentualny pokój dla dziecka, dodatkowa „literkowa” łazienka oraz pokój, który z racji tego, że nie należał do nikogo, zajął kot Devil.

Na kolejnym piętrze umieszczono pokoje przeznaczone dla gości, każdy z nich urządzony w innym stylu. Sam układ wnętrza pod względem funkcjonalnym przeszedł sporo zmian. Wiele ścianek zniknęło całkowicie, wiele też zmieniło swoje miejsce.

Wszystko zaprojektowano tak, aby Natalii i Tomkowi, zwracającym uwagę na ergonomię, mieszkało się tu wygodnie. Wnętrze jest mieszkanką nowoczesności, prostoty i uroku afrykańskich pamiątek, mających dla młodych właścicieli wartość sentymentalną. W salonie zajęły one szczególne miejsce.

Dwustronny kominek

Na tle jasnej struktury piaskowca ciemne, masywne maski prezentują się naprawdę wyjątkowo. Projektantka z wyczuciem połączyła tradycyjne, ciężkie afrykańskie pamiątki z lekkością i świeżością bieli, kwiatami oraz surowością kamienia.

Głównym elementem salonu jest dwustronny kominek, wykończony jasnym kamieniem. Pierwotnie umiejscowiony był w zupełnie innym miejscu. Został specjalnie przeniesiony na sam środek wnętrza tak, aby subtelnie oddzielić strefę dzienną z kanapą od kuchni. Podobną funkcję spełnia półścianka, która oddziela jadalnię od salonu.

Ciekawe i bardzo oryginalne jest jej wykończenie. Ścianka w całości została bowiem pokryta roślinami. To efekt zastosowania odpowiedniej konstrukcji z systemem nawadniania. Takie rozwiązanie jest praktyczne, bo kwiaty są zawsze piękne i nie wymagają ciągłej pielęgnacji.

Tylko dla siebie

Najbardziej komfortowa i osobista jest strefa wypoczynku na piętrze. Wchodząc do tej części domu, całkowicie oddzielonej od wszystkich pozostałych pomieszczeń, Natalia i Tomek mają przestrzeń tylko dla siebie. Za szklanymi drzwiami skrywa się ogromna sypialnia z równie ogromną dwuosobową wanną, obłożoną drewnem teakowym.

Bezpośrednio za wanną znajduje się prysznic. W tej części każdy z domowników ma także swoją umywalkę, które oddziela od siebie niewielka toaleta.

Ale to nie wszystko. Ta przestrzeń skrywa jeszcze więcej – saunę z prysznicem tuż obok, garderobę i miejsce na minisalkę fitness. Z takiej oazy spokoju i przystani po codziennych zmaganiach po prostu nie chce się wychodzić.

PROJEKTANT

Katarzyna Mikulska-Sękalska

Pracownia Projektowa Arrange

WASZE KOMENTARZE (4) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA