Zobacz galerię [11 zdjęć]

Autor: Justyna Łotowska
12 lut 2014 05:23

Duża rodzina. W takim domu ją pomieścisz!

Luksusowy apartament w londyńskim Paddington powstał z myślą o wielopokoleniowej,
bliskowschodniej rodzinie. Przestrzeń ma zachęcać do wspólnego spdzania czasu,
a jednocześnie dawać poczucie intymności. Dzięki temu, niezależnie od wieku,
domownicy będą zawsze czuli się tu dobrze.

Mieszkanie zajmuje dwie ostatnie kondygnacje piętnastopiętrowego, nowopowstałego budynku
w części Londynu nazywanej Paddington Basin. Do zagospodarowania było około 465 m 2 powierzchni, w którą wlicza się również taras na dachu budynku. Lokalizacja jest wyśmienita, bo z widokami na najważniejsze zabytki Londynu i takie obiekty jak The Royal Albert Hall, Battersea Power Station, London Eye i powstający jeszcze Shard London Bridge.

Inwestorowi zależało, by stworzyć miejsce, które będzie funkcjonowało jak dopracowany hotel. By każdy członek rodziny mógł przebywać w którymkolwiek z pokoi kiedy tylko zechce i czuł się komfortowo. Każda z przestrzeni subtelnie łączy w sobie funkcje, jakich wymaga się od penthouse’u, przy jednoczesnym zachowaniu jedności przestrzeni.

Już w głównym holu na 15. piętrze można rozpoznać język designu, jakim się posłużyliśmy – zauważają Emlyn Conlon i René Dekker z pracowni SHH, prowadzący tę realizację. Chociaż spektrum kolorów rozciąga się od ciemnych brązów i kremowych barw do szarości i srebra, wszystko koncentruje się na budowaniu poczucia subtelności i wyrafinowania, tworzącego przestrzeń odpoczynku od zgiełku miasta. Taką, jaką zawsze można osiągnąć w najlepszych hotelach – podkreślają projektanci.

Hotelowy paradygmat definiuje też organizację przestrzeni i jej wygląd. Ściany wejściowego holu ozdobione zostały ciemnobrązową, jedwabną okładziną i miedzianymi liśćmi (stworzonymi przez DKT Artworks). Już stamtąd rozpościera się widok na chłodne szarości i srebra recepcji, której rolę pełni salon. Dzięki obszernym, sięgającym od podłogi po sufit oknom, znajdującym się po obu stronach pomieszczenia, główny pokój jest zalany światłem.

W mieszkaniu znajduje się pięć sypialni (trzy na pierwszym poziomie), z czego cztery mają łazienkę. Istotna była tu maksymalizacja wykorzystania ograniczonej przestrzeni – pokoje są przestronne m.in. dzięki stolarce wykonanej na zamówienie i dokładnie dopasowanej do wnęk i narożników. Wyzwaniem było stworzenie nowoczesnej klatki schodowej, która miała połączyć oba, dotąd odseparowane piętra.

Wykorzystanie marmuru, szkła i stali, wzbogacenie tej części o wysoki mural inspirowany twórczością Turnera (ponownie dzieło zespołu SHH i DKT) stworzyło wizualny pomost pomiędzy dwoma poziomami mieszkania. Wyższe piętro to przestrzeń bardziej intymna, do maksimum wykorzystująca naturalne światło i ekspozycję pięknych widoków za oknem.

Przytulność podkreśla duża sofa z niskim oparciem, tapicerowana bawełnianą tkaniną i wypełniona poduszkami z jedwabiu i aksamitu, jedwabny dywan i kilka luźno rozstawionych otoman. Otwarta przestrzeń sprzyjała połączeniu strefy jadalnej i pracy – w efekcie stanowią one przedłużenie salonu. Zwieńczeniem tej części jest prywatna sala kinowa. Utrzymana w ciemnej kolorystyce, nastrojowa przestrzeń jest doskonałym miejscem do oglądania filmów. Zwłaszcza, że do dyspozycji mamy ekran projekcyjny o szerokości 2 metrów.

Tekst: Arkadiusz Kaczanowski.

WASZE KOMENTARZE (3)

DODAJ KOMENTARZ
  • zws, 2014-02-12 16:04:50

    piękne przedmioty i bardzo powściągliwa elegancja, dużo szyku, który się nie zestarzeje szybko i wydaje się być bardzo wygodny do życia
  • Lucy, 2014-02-12 15:00:03

    Pięknie na pewno wszyscy się pomieszczą :) Ja kupiłam bardzo podobny stół z prawdziwego drewna, bo uważam że stół musi być porządny. Pozdrawiam.
  • gość, 2014-02-12 10:27:48

    oj pomieści z pewnością!

POLECAMY W SERWISACH