Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Centrum domu stanowi przestrzeń dzienna, w której zmieszczono salon, aneks kuchenny i jadalnię na 4-6 osób. W salonie wzrok przykuwa efektowna, przeźroczysta huśtawka. Projekt: Marta Kilan. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [13 zdjęć]

Centrum domu stanowi przestrzeń dzienna, w której zmieszczono salon, aneks kuchenny i jadalnię na 4-6 osób. W salonie wzrok przykuwa efektowna, przeźroczysta huśtawka. Projekt: Marta Kilan. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
09 lut 2017 10:26

Jasne mieszkanie w bloku

Gdy Justyna i Jarek zobaczyli mieszkanie usytuowane w ładnej, spokojnej okolicy wiedzieli, że jest po prostu dla nich.

O wyborze tego lokum zadecydowało kilka aspektów. Po pierwsze – dobra lokalizacja, po drugie – przestrzeń i ciekawy układ pomieszczeń. No i wisienka na torcie – piękny ogródek za domem, idealny do zabaw dla dzieci. To właśnie on przeważył szalę na korzyść kupna tego, a nie innego lokum.

Układ przestrzenny mieszkania na potrzeby projektu został nieco zmieniony. Początkowo w miejscu salonu znajdowała się sypialnia z oknem balkonowym, do której wchodziło się bezpośrednio ze „ślepej” kuchni. Ściana dzieląca te pomieszczenia została zburzona, dzięki czemu powstała otwarta strefa dzienna. Problem stanowiło jednak niedostateczne oświetlenie dużego pomieszczenia.

Postanowiliśmy zaaranżować wnętrze w taki sposób, aby braki naturalnego światła nadrobić oświetleniem sztucznym, które w połączeniu z białą kolorystką ścian da efekt jasnego wnętrza. Dekoracyjne światło emitowane tradycyjnie i przez lampy halogenowe zamontowane zostało we wnękach pomieszczenia i częściowo podwieszonym suficie. Dzięki temu poprawiliśmy także nieco niekorzystny kształt pomieszczenia i wyodrębniliśmy strefy o różnej funkcji – mówi Marta Kilan, projektantka wnętrza.

Ważną rolę w budowaniu nastroju salonu odgrywają też jasne meble w neutralnych kolorach, które Justyna i Jarek otrzymali „w spadku” po poprzednich właścicielach. Przytulny klimat wnętrza zapewniły dekoracyjne zasłony i podłoga z dębowych desek, a wyrazu dodała podwieszana pod sufit huśtawka. Ta alternatywa dla bujanego fotela szczególnie przypadła do gustu Pani domu, ale służy nie tylko rodzicom do odpoczynku po ciężkim dniu pracy – to także ulubione miejsce zabaw dzieci.

Aneks kuchenny jest utrzymany w tym samym stylu i kolorystyce, co część wypoczynkowa. Choć wydaje się stosunkowo niewielki, całkowicie zaspokaja potrzeby rodziny „dwa plus dwa”. Gospodyni domu uwielbia gotować i uważa, że przygotowywanie posiłków w towarzystwie to sama przyjemność. Właśnie dlatego postanowiła zachować wyspę z płytą grzewczą, zbudowaną przez poprzednich właścicieli mieszkania. Dzięki temu domownicy czy goście, siedzący przy zlokalizowanym obok wygodnym stole, mogą towarzyszyć jej podczas pracy.

Realizowanie kulinarnych pasji ułatwia gospodarzom także duża liczba pojemnych schowków. Główny ciąg kuchenny z szafkami dolnymi i górnymi uzupełnia wysoka zabudowa, w której po zainstalowaniu lodówki pozostało jeszcze sporo miejsca na kuchenne akcesoria. Dodatkową powierzchnię do przechowywania zapewniają też szafki wiszące oraz sprytna, przesuwna zabudowa między blatem a szafkami górnymi, w której ukryto między innymi mikrofalówkę i wielofunkcyjne urządzenie do gotowania.

W kwestii aranżacji sypialni gospodarze mieli trzy życzenia – powinna być oryginalna, elegancka i kolorystycznie nawiązywać do reszty mieszkania. Projektantka, niczym dobra wróżka, spełniła ich pragnienia. I jako bonus dołączyła rozświetlony sufit. Ten niezwykły element to konstrukcja z płyty gipsowo-kartonowej, wzdłuż której zamontowano taśmy LED-owe (specjalne maskownice zapewniają rozproszone światło). W sypialni znalazło się też miejsce na szafkę garderobianą oraz niewielkie biurko idealne do pracy z laptopem.

Wnętrze łazienki nie wymagało remontu. Zachowano sprawdzone i bezpiecznie połączenie bieli i brązów. Idealne dla tradycjonalistów, ale również osób lubiących zmiany. Uniwersalność tych kolorów daje właścicielom wiele możliwości aranżacyjnych i stanowi dobre tło dla nieco mocniejszych akcentów kolorystycznych.

Tekst: Alicja Pietrowska.

Zdjęcia: Bartosz Jarosz. Stylizacja: Ewa Kozioł.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH