Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Jasną przestrzeń dodatkowo rozświetla punktowe oświetlenie przy suficie oraz lampa Moooi Random nad stołem, która jest tu głównym elementem wystroju, czarnym słońcem białego wnętrza. Projekt: TK Architekci. Fot. Wojciech Szwej, Jose Teixeira.

Zobacz galerię [11 zdjęć]

Jasną przestrzeń dodatkowo rozświetla punktowe oświetlenie przy suficie oraz lampa Moooi Random nad stołem, która jest tu głównym elementem wystroju, czarnym słońcem białego wnętrza. Projekt: TK Architekci. Fot. Wojciech Szwej, Jose Teixeira.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
08 maj 2015 15:46

Jasne mieszkanie w stylu skandynawskim

W tym mieszkaniu króluje biel. Białe są ściany, meble i dodatki. Surowość, przełamana odrobiną szarości, czerni i drewna, tworzy niepowtarzalne wnętrze.

Bardzo zależało mi na wnętrzu, w którym będę mogła odpocząć od pracy – opowiada właścicielka i jednocześnie autorka projektu mieszkania, Natalia Teixeira. Potrzebowała spokojnego, wyciszonego pomieszczenia z otwartą przestrzenią. Prostota i wyeliminowanie zbędnych przedmiotów pomogło uzyskać dużo wolnej przestrzeni i osiągnąć zamierzony, minimalistyczny efekt. Wnętrza miały pomóc wyciszyć się, zrelaksować i zapewnić wygodne i funkcjonalne otoczenie małżeństwu i ich małym pieskom. 

Oboje jesteśmy fanami minimalizmu, surowych materiałów, bieli i skandynawskich klimatów – tłumaczy autorka projektu. Te zamiłowania widać w całym mieszkaniu, a przede wszystkim w przestrzeni dziennej. Salon, jadalnia i kuchnia to otwarta wspólna strefa, połączona szarą betonową podłogą. Duże drewniane okna, przysłonięte lekkimi, zwiewnymi firanami wpuszczają dużo światła i optycznie powiększają pomieszczenie. Pozornie zimne wnętrze ocieplają drewniane elementy: wysokie taborety, zaprojektowane przez autorkę i zamówione u stolarza oraz stolik z pieńków, który samodzielnie wykonali właściciele.

Drewniane nogi krzeseł, designerskie wydanie fotela bujanego z futrzanym nakryciem oraz ciemny dywanik ze sznurka również przełamują industrialny charakter wyposażenia i nawiązują do stylu skandynawskiego, wprowadzając do wnętrza przytulność i atmosferę intymności. Jasną przestrzeń dodatkowo rozświetla punktowe oświetlenie przy suficie oraz lampa Moooi Random nad stołem, która jest tu głównym elementem wystroju, czarnym słońcem białego wnętrza. 

Drugim przyciągającym uwagę detalem wystroju jest motyw na ścianie nad sofą. Przestawia historię konsoli do gier. Mój mąż tworzy efekty specjalne do gier komputerowych (m.in. dla gry Wiedźmin) i jest oczywiście ich wielkim fanem. Dlatego cały pomysł i realizacja to jego autorstwo – opowiada Pani Natalia. Motyw stanowi powtórzenie kształtu ogromnej lampy i sprawia wrażenie, jakby był cieniem rzucanym przez nią. 

Salon i jadalnia płynnie przechodzą w kuchnię, której dominującym komponentem jest wyspa i długa podłużna lampa nad nią, zaprojektowana przez właścicielkę. Oba elementy zostały wykonane na zamówienie. Tłem dla wyspy jest homogeniczna zabudowa, w której odznacza się jedynie zlewozmywak, stanowiący wraz z blatem jedną bryłę. Wszystkie meble wykonano z MDF-u a blaty z corianu. Cała kuchnia, dzięki prostocie i bieli, sprawia wrażenie sterylności i idealnego porządku.

Ze sprzętów AGD jedynie piekarnik jest widoczny, reszta została zabudowana. Najciekawszym elementem, przełamującym surowość kuchni są wysokie drewniane taborety, zaprojektowane przez właścicielkę. Zastępują tradycyjnie stosowane hokery i idealnie wkomponowują się w minimalistyczno-skandynawski styl mieszkania. 

Również sypialnia urządzona jest w podobnym, dość surowym charakterze. We wnętrzu główną rolę gra duże łoże z prostym zwiewnym baldachimem, wykonane na zamówienie. Odnajdziemy tu również znajome z salonu elementy wyposażenia: lampy oraz krzesło. Niskie meble i prosta toaletka z wykonanym przez właścicieli lustrem doskonale uzupełniają przytulną przestrzeń. 

W gabinecie uwagę przyciąga przede wszystkim oryginalny i niezwykle praktyczny kalendarz namalowany farbą tablicową. Biała lampka, proste meble oraz półki z drewnianymi wspornikami nawiązują do wystroju pozostałych pomieszczeń. Kilka dodatków i pamiątek z podróży nadaje całości osobistego charakteru. 

Kontrastem dla całego mieszkania jest łazienka. Uwagę zwracają czarne gresowe płytki i lustrzana ściana. Ciemne łazienki mają swój niepowtarzalny klimat. Do tego ciemny sufit, klimatyczne podświetlenia i możemy stworzyć ciekawą przestrzeń – opowiada Natalia Teixeira. Dla odmiany od naszego białego sterylnego salonu, łazienka ma swoją głębię w ciemnym kolorze. 

Pomimo kontrastowej czarnej łazienki, mieszkanie pamięta się jako nieskazitelnie białe, spójne i stanowiące harmonijną całość. To właśnie wszechobecna biel pomogła uzyskać ten efekt. Czemu biel? Jestem fanką bieli, bardzo lubię jasne wnętrza, tak mało słońca mamy w Polsce! Dodatkowo biel ma kolor świeżości i czystości. – mówi właścicielka. I to wnętrze takie właśnie jest. Świeże i czyste.

Tekst: Joanna Buharewicz.

Projekt: TK Architekci. Zdjęcia: Wojciech Szwej, Jose Teixeira.

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • sztukaniegryzie.pl, 2015-05-12 21:57:26

    jeszcze trzeba zawiesić kilka obrazów i dopiero wtedy będzie klimatycznie i przytulnie, a tak na razie super baza, ale ciągle brak tego \"czegoś\"

POLECAMY W SERWISACH