Wszechobecna biel wraz z dużym oknem tworzą doskonałe tło dla mocnych, ciemnych dodatków. Dobrym uzupełnieniem jest też surowe oświetlenie w postaci samych żarówek, bez żadnych kloszy. Fot. Galit Deutsch.

Zobacz galerię [11 zdjęć]

Wszechobecna biel wraz z dużym oknem tworzą doskonałe tło dla mocnych, ciemnych dodatków. Dobrym uzupełnieniem jest też surowe oświetlenie w postaci samych żarówek, bez żadnych kloszy. Fot. Galit Deutsch.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
01 paź 2014 08:34

Jasne, piękne mieszkanie. Zobacz projekt stworzony dla rodziny

Mieszkanie znajdujące się w zabytkowym budynku w Tel-Awiwie zostało zaprojektowane z myślą o pięcioosobowej rodzinie. Główna rolę gra tu światło, które eksponuje biel.

Głównym celem projektantów było wydzielenie przestrzeni dla każdego członka rodziny i dostarczenie jak największej ilości światła do wnętrza. Aby osiągnąć zamierzony cel zdecydowano się na usunięcie części ścian i wydzielenie tylko trzech głównych przestrzeni: salonu z otwartą kuchnią i dwóch pokoi: jeden dla rodziców, a drugi dla dzieci. Dzięki temu wnętrze nabrało lekkości, a całość jest idealnie oświetlona. Mieszkanie zachwyca subtelną elegancją, a to za sprawą połączenia tradycji z nowoczesnością.

Kuchnia jest częścią otwartej przestrzeni dziennej. W aneksie kuchennym na jednej ze ścian umieszczono wysoką zabudowę, zaś na drugiej – rozplanowano szafki oraz pozostałe urządzenia AGD w nowoczesnym srebrnym kolorze. Szafki otwierają się bezuchwytowo, dzięki czemu białe, lakierowane powierzchnie są nie tylko funkcjonalne, ale do tego zachowują szykowny, iście salonowy charakter.

Tuż obok urządzono jadalnię, w której zestawiono ze sobą klasyczny drewniany stół ze składanymi krzesełkami w modnym odcieniu turkusu. Umowną granicę między strefą kuchenną a salonową stanowi ciemna, pikowana kanapa ustawiona tyłem. Salon został także dodatkowo wydzielony dzięki designerskiemu dywanowi w duże wypikselowane romby.

Prawdziwym azylem stworzonym do wypoczynku jest sypialnia rodziców, w której znalazło się również miejsce na mały kącik do pracy usytuowany tuż przy oknie. Elementem dominującym jest duże wygodne łóżko, a białe zabudowane szafki są niemal niewidoczne na tle ściany.

Nie lada wyzwaniem było natomiast urządzenie pokoju dla trójki dzieci. Zastosowano zatem innowacyjne rozwiązanie w postaci harmonijkowej ściany, która sprawia, że pokój można rozdzielić na dwa mniejsze pomieszczenia, tak by dzieci zyskały choć minimum prywatności.

Pomimo niewielkiego metrażu mieszkania – 75 m² – projektanci stworzyli wnętrze otwarte i bardzo przestronne.

Tekst: Izabela Kolosa.

Projekt: Dalit Lilienthal Interior Design.

Zdjęcia: Galit Deutsch.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH