Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dzięki architekturze budynku w mieszkaniu urządzono antresolę, której konstrukcja umożliwiła powiększenie łazienki o upragnioną przez inwestora saunę. Fot. FOTO&MOHITO

Zobacz galerię [12 zdjęć]

Dzięki architekturze budynku w mieszkaniu urządzono antresolę, której konstrukcja umożliwiła powiększenie łazienki o upragnioną przez inwestora saunę. Fot. FOTO&MOHITO
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
21 paź 2016 08:54

Małe mieszkanie nad morzem. Ten projekt zachwyca!

Zaledwie 45 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej udało się przemienić w przestrzeń, która stylem śmiało mogłaby konkurować z rezydencjami nowojorskiej elity w Hamptons.

Inspiracją do urządzenia tego mieszkania stała się malownicza panorama nadbałtyckiej plaży. Wraz z rozciągającym się z tarasu widokiem stanowi spójną całość zachęcającą do relaksu przy kołyszących dźwiękach morza.

Mechelinki to niewielka wieś kaszubska z piękną piaszczystą plażą nad Bałtykiem. Osoby tutaj przyjeżdżające szukają wyciszenia i chcą poczuć prawdziwy nadmorski klimat. Z myślą o nich stworzone zostało wnętrze tego niewielkiego apartamentu przeznaczonego na krótkotrwały wynajem. Architekt Anna Maria Sokołowska przemieniła zaledwie 45 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej w przestrzeń, która stylem śmiało mogłaby konkurować z rezydencjami nowojorskiej elity w Hamptons.

Niewielka przestrzeń była nie lada wyzwaniem. Projektantce udało się jednak przekuć ograniczenia mieszkania w jego atuty, sięgając po niecodzienne rozwiązania architektoniczne, które nadały wnętrzu wyjątkowy charakter. Najbardziej problematyczne było zmieszczenie wszystkich funkcji na 45 metrach – przyznaje architekt. W sumie na małym metrażu udało się jednak urządzić strefę dzienną z salonem i – schowaną nieco w głębi pomieszczenia – kuchnią, dwie sypialnie oraz łazienkę z atrakcyjną „niespodzianką”. Głównym wymogiem klienta było takie rozplanowanie łazienki, aby zmieściła się w niej niewielka sauna z dodatkowym przeszkleniem z widokiem na morze. Nie było łatwo, bo łazienka jest nieduża, ale dzięki urządzeniu prysznica pod schodami na antresolę udało się pomieścić w niej wszystkie potrzebne sprzęty – opowiada Anna Maria Sokołowska.

Pomocna w projektowaniu wnętrza okazała się być sama bryła budynku. Mieszkanie położone jest na drugim – i zarazem ostatnim – piętrze wielorodzinnego kompleksu wpisanego w skarpę brzegową. Dzięki temu w kuchni i większej sypialni można było zamontować dodatkowe okna dachowe, które doświetliły pomieszczenia. Z kolei w salonie, światło dzienne zapewnia ogromne przeszklenie, poprowadzone pod samą konstrukcję dachu. Kształt okna dodaje dramaturgii wnętrzu, a jego rozmiary otwierają pomieszczenie na otoczenie. Dekoracją dla przestrzeni dziennej i kuchni jest widok na morze, które w zależności od pory roku oraz pogody wprowadza do wnętrza dodatkowe barwy – opowiada architekt. Morską panoramę najlepiej ogląda się z drewnianego tarasu, który dzięki podobnej posadzce w obu strefach, jest naturalnym przedłużeniem salonu.

Panoramiczne okno otwierające wnętrze na połacie przestrzeni oraz jednorodność kolorystyczna tarasu i wnętrza mieszkania zaowocowały jego znacznym optycznym powiększeniem. Apartament sprawia wrażenie przestronnego i wypełnionego świeżym powietrzem również dzięki wysokiemu sufitowi. Ten ostatni zaowocował wkomponowaniem we wnętrze antresoli, której konstrukcja umożliwiła powiększenie łazienki o upragnioną przez inwestora saunę. Na półpiętrze stworzono dodatkową sypialnię-łóżko, z której rozpościera się widok na strefę dzienną oraz morską panoramę za oknem.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH