Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Mieszkanie podzielono na dwie strefy. Przestrzeń dzienna służy podejmowaniu gości i urządzaniu imprez. W jej skład weszły kuchnia z półwyspem, jadalnia i salon z kącikiem audio. Projekt: COCO Pracownia projektowania wnętrz. Fot. Łukasz Markowicz.

Zobacz galerię [12 zdjęć]

Mieszkanie podzielono na dwie strefy. Przestrzeń dzienna służy podejmowaniu gości i urządzaniu imprez. W jej skład weszły kuchnia z półwyspem, jadalnia i salon z kącikiem audio. Projekt: COCO Pracownia projektowania wnętrz. Fot. Łukasz Markowicz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
29 kwi 2016 08:57

Małe mieszkanie w bloku. Zobacz jak wygląda po remoncie

Małe mieszkanie na warszawskiej ochocie było ciemne, pełne wąskich pomieszczeń i mocno zniszczone. Architekt Ewa Pokorska wypełniła je światłem i nadała mu elegancki charakter.

Właściciele tego starego mieszkania z lat 60-tych ubiegłego wieku to młodzi ludzie, lubiący spędzać aktywnie czas, dynamiczni, choć ceniący sobie również zacisze domowe i prywatność. W odpowiedzi na ich potrzeby, powstał plan mieszkania, które podzielone zostało na reprezentacyjną strefę dzienną, będącą sercem imprez w gronie znajomych oraz strefę prywatną, gdzie domownicy mogą się zrelaksować i odpocząć. 

Przede wszystkim jednak, architekt musiała rozprawić się z oryginalnym układem przestrzeni. Mieszkanie było bowiem ciasne, wręcz klaustrofobiczne, ze ścianami blokującymi dostęp światła. Chcąc rozświetlić wnętrze oraz usprawnić jego aspekt funkcjonalny, wyburzono ścianę działową pomiędzy kuchnią a przestrzenią salonu z jadalnią.

Zamiast małych, oddzielnych pomieszczeń, mieszkanie ma teraz piękną reprezentacyjną strefę dzienną, w obrębie której znajduje się kuchnia, jadalnia i salon. Ściankę działową zastąpił półwysep, symbolicznie wyznaczający granicę pomiędzy funkcjami przestrzeni dziennej. W strefie prywatnej znalazły się natomiast sypialnia, niewielka łazienka i pokój prywatny.

Elementem wystroju wnętrza, który szczególnie przyciąga wzrok jest nietuzinkowa podłoga w kuchni, przedpokoju i łazience. Właścicielka mieszkania wymarzyła sobie posadzkę o wzorze szachownicy i to właśnie czarno-biały, opartowski wzór spaja ze sobą przestrzeń łazienki, przedpokoju i kuchni, gdzie wykończono nim również ścianę nad blatem.

Szachownica jest mianownikiem łączącym poszczególne pomieszczenia w mieszkaniu. Płytki powodują, że pomieszczenia odbierane są jako jednolita całość o określonym, czytelnym dla osoby poruszającej się po domu charakterze - przyznaje Ewa Pokorska.

Tam, gdzie podłogi nie zdobią czarno-białe kwadraty, wykończono ją drewnem w ciepłym kolorze. Zabieg ten nadaje przytulność wnętrzom, dodatkowo potęgowaną dzięki satynowym powierzchniom mebli i ścian, które dodają przestrzeniom przyjemnego, domowego klimatu. Oprócz ciepłego drewna, przytulnym i żywym akcentem jest niebieski kolor wprowadzony do wnętrza w postaci mozaiki w łazience i rzędu górnych szafek w kuchni.

Szafki te są niezwykle efektownym dodatkiem do strefy dziennej. Długi, prostokątny ciąg błękitnych frontów, poprowadzony wzdłuż ściany łączącej kuchnię z jadalnią, wizualnie scala obie funkcje, na przekór jasnemu podziałowi stref, dyktowanemu przez półwysep. W ten sposób, górna zabudowa nie tylko wprowadza do mieszkania żywszy kolor, ale także przełamuje panującą we wnętrzach symetrię.

Projekt: Ewa Pokorska, COCO Pracownia projektowania wnętrz.

Zdjęcia: Łukasz Markowicz.

 

 

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • Hiacynta, 2016-05-25 21:46:30

    tutaj równiez widzę ,ze włączniki dobrane sa pod kolor ścian ;) ja też tak mam z tym ,ze ja mam czerwoną ścianę i czerwony włącznik . Z ospela tak własnie można zrobić , dobrać włącznik /gniazdko pod kolor ścian ;) a sama aranżacja na zdjęciu jest świetna

POLECAMY W SERWISACH