Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Wnętrze rozświetlają liczne okna połaciowe. Wpadające przez nie światło odbija się od białych ścian i mebli. Projekt: Superpozycja architekci. Fot. Przemek Skóra.

Zobacz galerię [12 zdjęć]

Wnętrze rozświetlają liczne okna połaciowe. Wpadające przez nie światło odbija się od białych ścian i mebli. Projekt: Superpozycja architekci. Fot. Przemek Skóra.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
27 lut 2017 09:46

Mieszkanie na poddaszu: zobacz piękne, jasne wnętrze w Gliwicach

Adaptacja poddasza w starej kamienicy była prawdziwym wyzwaniem. Strych był zrujnowany i wymagał radykalnego remontu. Zobaczcie, jak poradzili sobie z nim architekci.

Pierwszym krokiem było stworzenie układu funkcjonalnego, który wykorzystywałby jak największą powierzchnię. Ponieważ wnętrza były wysokie, architekci postanowili wykorzystać tę cechę i zbudować antresolę. Dzięki obecności półpiętra zyskano dodatkową powierzchnię użytkową, na której urządzono sypialnię, garderobę i schowek. 

Wnętrze sprawia wrażenie bardzo przestronnego. Efekt ten uzyskano dzięki zachowaniu oryginalnej wysokości pomieszczeń, a także zastosowaniu dużej ilości okien połaciowych, które doświetlają wszelkie zakamarki dziennym światłem, pięknie odbijającym się od jasnych ścian w strefie dziennej.

Urządzając mieszkanie architekci z pracowni "Superpozycja architekci" wykorzystali istniejące elementy konstrukcji budynku. Wyeksponowali więźbę dachową oraz odkryli starą cegłę. Dzięki tym zabiegom wnętrze nabiera współczesnego wyrazu. Z kolei do wykonania drewnianych blatów i stołów wykorzystano stare drewno rozbiórkowe.

Sercem mieszkania jest otwarta strefa dzienna z wysokim sufitem, otwierającym się na antresolę. Ta przesłonięta jest przeszkloną ścianką, która pozwala obserwować z góry domowników w salonie i kuchni. Ze starej pralni utworzono łazienkę, pomieszczenie gospodarcze i garderobę. W łazience odsłonięto cegłę, którą pomalowano na kolor grafitowy. Wydzielono również miejsce na prysznic i wannę. Stare, nierówne drewno zestawiono z odcieniami bieli i szarości. 

Elementami wyposażenia wnętrz są głównie jasne, proste meble, które za zadanie mają wtopić się w tło. Aranżacja mieszkania wzbogacona jest o dodatki, które dodają charakteru-obrazy, fotografie w ramach. 

Projekt: Superpozycja architekci, www.superpozycja.com

Zdjęcia: Przemek Skóra, www.goodshot.pl

 

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH