Ponieważ właściciele mieszkali kilka lat w Skandynawii, marzyło im się nowoczesne wnętrze urządzone w skandynawskim stylu. Projekt i wizualizacje: Alexei Ivanov i Pavel Gerasimov / Studio projektowe Geometrium.

Zobacz galerię [14 zdjęć]

Ponieważ właściciele mieszkali kilka lat w Skandynawii, marzyło im się nowoczesne wnętrze urządzone w skandynawskim stylu. Projekt i wizualizacje: Alexei Ivanov i Pavel Gerasimov / Studio projektowe Geometrium.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
29 gru 2016 14:55

Mieszkanie w stylu skandynawskim. Zobaczcie projekt z Moskwy

Nowoczesny styl skandynawski - taka estetyka dominuje w tym mieszkaniu. Zobaczcie jasne, eleganckie wnętrze.

Mieszkanie, znajdujące się w pobliżu moskiewskiej stacji metra - Alexeevskaya, zostało urządzone dla młodych właścicieli oraz ich 6-letniego syna. Właściciele przez długi czas mieszkali w Szwecji, chcieli zatem aby mieszkanie było zaaranżowane w nowoczesnym, skandynawskim stylu.

Według założenia projektantów salon i jadalnia są jednym, wspólnym pomieszczeniem. Pod oknem w jadalni znajduje się stół z drewnianym blatem wykonanym z litego drewna Suara, wspartym na czarnych, metalowych nogach. Znajdujące się nad stołem lampy mają za zadanie zmieniać funkcjonalność mebla.

Stół został sprowadzony przez samych projektantów z Indonezji. Ma on służyć nie tylko do spożywania posiłków, ale również funkcjonować jako biurko do pracy. Miejsce obok niego zostało zaprojektowane tak, by można było ukryć za nim papier i drukarkę w specjalnie zbudowanych do tego celu szafkach. Za zabudową meblową ukryto również grzejnik, znajdujący się w centralnej części pomieszczenia.

Z jadalnią sąsiaduje sofa, a obok niej stoją lampy podłogowe. Nie mogło zabraknąć również stolika kawowego – tutaj po długim dniu pracy domownicy mogą się zrelaksować przy kubku gorącej czekolady i seansie filmowym. Nowoczesnym pomysłem stało się wykorzystanie projektora oraz specjalnego systemu dźwiękowego zamontowanego pod sufitem jako alternatywy dla tradycyjnego telewizora. W oknach zamontowano rolety rzymskie, które zapewniają odpowiednie zaciemnienie pokoju podczas oglądania.

Salon został oddzielony od holu specjalnie wbudowana szafą. Kuchnia natomiast posiada specjalny otwór, prze który właściciele moga przechodzić wprost do jadalni. Na miejscu przejścia zamontowano przesuwne, oszklone drzwi, aby zapachy z kuchni nie przenikały wprost do salonu. Kuchnia w kształcie litery U została zaprojektowana w funkcjonalny sposób. Wewnątrz znajduje się duża powierzchnia robocza, miejsce na sprzęty AGD oraz system szafek modułowych pozwalający na ergonomiczne korzystanie z pomieszczenia.

Pod oknem architekci postanowili umieścić bar, przy którym można wypić poranną kawę oraz zjeść śniadanie jednocześnie patrząc na malowniczą panoramę miasta. Tutaj również dawna klimatyzacja pomieszczenia została wykorzystana na górne oświetlenie frontów aneksu kuchennego.

Blat wieńczący bar i dolną zabudowę kuchenną został wykonany z litego drewna pokrytego specjalnym impregnatem, który ma chronić drewno przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych oraz zarysowaniami. Strefa sypialni to duże łózko, garderoba oraz rząd szafek nocnych. Zarówno zagłówek łózka, jak i szafki nocne zostały wykonane z płyty MDF. Wezgłowie zaprojektowano tak, aby bez przeszkód można było postawić na nim obrazki. Klienci lubią czytać przed snem, więc by umilić im tę czynność, architekci postanowili umieścić po obu stronach łózka lampy oraz specjalne wnęki w każdej szafce nocnej na wygodne odkładanie książek.

W sypialni znalazło się również miejsce na toaletkę, z której będzie korzystać pani domu. Ze względu na to, że jest ona leworęczna, projektanci postanowili umiejscowić mebel obok balkonu, gdzie światło naturalne pada z prawej strony. Z kolei na balkonie znajduje się komoda do przechowywania rzeczy właścicieli oraz rower treningowy pana domu, który bierze aktywny udział w triatlonie.

W pokoju dziecięcym, centralnym elementem pomieszczenia jest łózko. Natomiast wzdłuż całej długości ściany biegnie system meblowy. Przestrzeń ta została zaprojektowana z uwzględnieniem niespożytkowanej energii jaką mają dzieci oraz z troską o stymulację ich rozwoju i wyobraźni. Pomysłowym rozwiązaniem na wyładowanie energii dziecka jest umieszczenie drabinki na tylnej ścianie pokoju, obok drzwi wyjściowych pomieszczenia. Gdy dziecku zaczynają nudzić się dotychczasowe elementy dekoracji, tj. winylowe naklejki, można je z łatwością usunąć. Wnętrze urządzono w jasnych kolorach. Klasyczne połączenie czerni i bieli zostało ocieplone domieszką drewna. Dodaje to wnętrzu skandynawskiego, tradycyjnego, ale również niespotykanego charakteru.

Tekst: Natalia Jasińska

Projekt i wizualizacje: Alexei Ivanov i Pavel Gerasimov / Studio projektowe Geometrium.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH