Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Klimatyczna, wygodna i uporządkowana przestrzeń wypoczynkowa pozostawia sporo miejsca dla dziecięcych zabaw, jak i komfortowego wypoczynku czy podjęcia gości. Projekt: Przemek Kuśmierek. Fot. Bartosz Jarosz

Zobacz galerię [10 zdjęć]

Klimatyczna, wygodna i uporządkowana przestrzeń wypoczynkowa pozostawia sporo miejsca dla dziecięcych zabaw, jak i komfortowego wypoczynku czy podjęcia gości. Projekt: Przemek Kuśmierek. Fot. Bartosz Jarosz
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
07 wrz 2016 15:20

Mieszkanie w szarościach - piękne wnętrze z Trójmiasta

Nadmorskie inspiracje, chłodna kolorystyka i proste formy ocieplone drewnem – tak można w kilku słowach opisać wnętrze tego niespełna 70-metrowego mieszkania.

Jednak gdy przyjrzymy się bardziej wnikliwie, dostrzec można również ciekawe rozwiązania, które sprawiają, że niewielka przestrzeń jest urządzona funkcjonalnie, z optymalnym wykorzystaniem miejsca oraz niezwykłą dbałością o to, aby znalazł się choć skrawek dobrze zagospodarowanej przestrzeni dla wszelkiej aktywności każdego z domowników. I tak duży stół jadalniany to nie tylko miejsce wspólnych posiłków, ale także pracy.

Stefa wypoczynkowa pełni zarówno funkcję reprezentacyjną jak i pokoju rodzinnego. Klimatyczna, wygodna i uporządkowana przestrzeń pozostawia sporo miejsca dla dziecięcych zabaw, jak i komfortowego wypoczynku czy podjęcia gości. Praktyczny narożnik oferuje sporo miejsca do siedzenia nie zajmując przy tym wiele powierzchni. Designerskie stoliki kawowy i pomocniczy, chociaż niewielkie – świetnie organizują tę strefę. Wrażenie ładu i porządku to nie tylko zasługa prostych, nowoczesnych form mebli i dodatków oraz ich stylistycznej dyscypliny. Dużą rolę odgrywają tutaj decyzje podjęte już na etapie projektowania wnętrza. Zgodnie z oczekiwaniami inwestorów meble i zabudowy miały mieć formę zamkniętą, tak aby żadne zbędne elementy nie zakłócały aranżacji. Wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom w salonie zaplanowano nowoczesną zabudowę. Na ścianie z telewizorem powstała nie tylko ciekawa, nowoczesna konstrukcja (białe szafki efektownie odcinają się na tle brązowej okładziny z forniru), ale także dodatkowa powierzchnia przechowywania, która w niewielkim mieszkaniu zawsze jest niezwykle cenna.

Podobnie powściągliwy, a zarazem elegancki charakter ma zabudowa kuchni. I podobnie jak w salonie połączono tutaj biały lakierowany MDF oraz dębowy fornir. Gładkie powierzchnie frontów i blatów wprowadzają do projektu spokój i harmonię. Chłodny skandynawski styl podkreślają proste szafki bez uchwytów oraz okładzina ściany z płytek imitujących beton, a także stylowe, typograficzne dodatki. Czynnikiem ocieplającym rodzinną przestrzeń jest drewno: ciemny brązowy fornir, z którego wykonano wysoką zabudowę oraz ciepły, koniakowy odcień dębowych desek na podłodze. Nowoczesny w formie stół z masywnym drewnianym blatem także ma znaczący wpływ na przytulny charakter wnętrza.

Warto przyjrzeć się otwartej strefie dziennej w szerszej perspektywie. Bo to, co w szczegółach stanowi o charakterze mieszkania można w pełni docenić obejmując wzorkiem całość. Punkt ciężkości projektu stanowi wykończony fornirem kubik umiejscowiony w korytarzu. Ukrywa on m.in. toaletę i pomieszczenie gospodarcze, a kuchenna wysoka zabudowa stanowi jedną z jego ścian. Ten najmocniejszy pod względem kolorystyki i wzoru element aranżacji stanowi swoisty szkielet całego projektu, tak pod względem funkcjonalnym jak i wizualnym, kontrastując z białymi płaszczyznami mebli.

Spójny, nowoczesny wystrój oparty na stylistyce skandynawskiej to cecha projektu całego mieszkania. Jasne kolory, proste meble oraz dodatek ciepłego forniru dębowego składają się także na aranżację sypialni. Także w sypialni zastosowano rozwiązania służące optymalnemu wykorzystaniu niezbyt dużej przestrzeni, które dodatkowo zaowocowały także niezwykle ciekawym efektem wizualnym. Zabudowa meblowa łączącą dwie szafy z szafkami wiszącymi została uzupełniona o szafki nocne oraz pikowany zagłówek, który stanowi integralną cześć okładziny ściennej. W efekcie łóżko wydaje się być „wbite” w ścianę, co zapewnia pomieszczeniu oryginalny charakter. Pomimo tego, że zabudowa ściśle wypełnia przestrzeń sypialni to nie pozbawia wnętrza lekkości. To zasługa samych form, ale także podwieszanego montażu poszczególnych elementów, w tym stolików nocnych, a także jasnych barw.

Skandynawski klimat panuje także w łazience. Szarości oraz biel ocieplone drewnem wprowadzają do wnętrza aurę świeżości – można niemal na własnej skórze poczuć orzeźwiającą morską bryzę, tym bardziej, że takie skojarzenia budzi fototapeta na ścianie wnęki prysznicowej. Drukowane cyfrowo na szkle zdjęcie pochodzi ze zbiorów właścicieli. Wybrane nieprzypadkowo, bowiem jachty to zarówno pasja jak i zawodowe zajęcie pana domu.

ZDJĘCIA: BARTOSZ JAROSZ, STYLIZACJA: BEATA LESZCZYŃSKA

PROJEKT: Przemek Kuśmierek, GSG Studio Interiors&Design, 

gsgstudio.pl, info@gsgstudio.pl 

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH