Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Jadalnia urządzona została w prostym naturalnym stylu. Uwagę zwracają ponadczasowe krzesła proj. Vernera Pantona i słusznych rozmiarów podłogowa lampa. Fot. Brent Darby/Narratives.

Jadalnia urządzona została w prostym naturalnym stylu. Uwagę zwracają ponadczasowe krzesła proj. Vernera Pantona i słusznych rozmiarów podłogowa lampa. Fot. Brent Darby/Narratives.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 20 wrz 2012 09:16

Opowieść o starej szkole

Wiekowy dom w budynku starej szkoły w stylu edwardiańskim, położony nad brzegiem morza, otoczony lasami, ze strumieniem przecinającym posiadłość, upajającym świeżym powietrzem i pięknymi widokami z okien.

W tak inspirującym otoczeniu zamieszkali Lizzie i Graham, wraz z trójką dzieci, psem Bertiem i mnóstwem pomysłów na upiększenie swojego nowego domu. Nieczęsto zdarza się taka okazja, jak możliwość zamieszkania w starym, drewnianym budynku szkolnym. Równie rzadko udaje się zamienić taką przestrzeń w przestronne, jasne i pełne życia miejsce. Właścicielom udało się to jednak znakomicie. I pomyśleć, że zobaczyli ją po raz pierwszy w zasadzie nieco przypadkowo...

Odrestaurowana szkoła

Stara, nieco zrujnowana szkoła stała tuż obok domu, który Lizzie i Graham przyjechali obejrzeć przed kupnem – szukali budynku, który mogli zamienić na niewielki hotel. Niezwykły szkolny budynek przykuł ich uwagę do tego stopnia, że postanowili kupić również i tę posesję. Początkowo chcieli przeznaczyć ją także na działalność hotelową. Kiedy jednak weszli do domu, zobaczyli jego przestrzeń, wiekowe piękne stropy, jedyne w swoim rodzaju okna, wiedzieli, że właśnie tu chcieliby zamieszkać.

Budynek wymagał ogromnej modernizacji. Poprzedni właściciele podzielili pierwotne sale szkolne na małe, ciemne klitki. Również zjawiskowy strop został zabudowany sufitem. Lizzie i Graham postanowili wrócić do jednej otwartej przestrzeni, z widocznymi belkami sufitowymi, rozjaśnić ją, opierając się konsekwentnie na bieli i ocieplić drewnem.

Otwarta przestrzeń dzienna

Dzięki usunięciu sztucznego sufitu powstała jedna otwarta przestrzeń dzienna, z antresolą, w której urządzono gościnną sypialnię. W ten sam sposób stworzono dwukondygnacyjny pokój dla młodszych dzieci (dziewięcioletniego Thomasa i jedenastoletniego Olivera) – na dole znalazł się pokój zabaw, na antresoli – sypialnia chłopców.

Właściciele chcieli, aby wnętrze domu nawiązywało do wyjątkowego otoczenia, w którym się znajduje, zieleni za oknami, nieziemskiego widoku na morze. Zdecydowali się więc na prosty styl, nieco rustykalny, ale pełen nowoczesnych akcentów, z dominującą bielą i naturalnymi materiałami. Wcześniej Lizzie była wielką miłośniczką wnętrz w stylu francuskim, tutaj jednak uznała, że lepiej niż ciężkie tkaniny, ciemne kolory i stylowe krzesła sprawdzą się współczesne tkaniny, proste wzory i klasyki Eamesa czy Pantona.

Białe drewno na ścianach

 

Wzorem wnętrz w stylu skandynawskim drewniane panele na ścianach pomalowane zostały na biało. Kolor pojawia się tylko gdzieniegdzie – w hallu wejściowym czy łazience, którą trzeba było ocieplić wizualnie. Teraz, po generalnym remoncie, dom stał się prawdziwą oazą spokoju i idealnym miejscem do odpoczynku.

To fantastyczne miejsce zwłaszcza dla dzieci – mówi Lizzie. - Pływamy łódką, łowimy ryby, zwiedzamy pobliskie lasy. Ogromnej energii wymaga ode mnie prowadzenie hotelu (stoi na sąsiedniej posesji), dlatego tym bardziej się cieszę, że tuż obok mam swoje miejsce, w którym mogę odpoczywać tak, jak nigdzie indziej na świecie.

WASZE KOMENTARZE (2) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA