Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Inwestorom zależało na tym, by w trakcie przygotowywania posiłków nie tracić kontaktu z osobą będącą w salonie. Stąd w pełni otwarta kuchnia. Projekt i nadzór Monika Staniec. Fot. Łukasz Bera

Zobacz galerię [10 zdjęć]

Inwestorom zależało na tym, by w trakcie przygotowywania posiłków nie tracić kontaktu z osobą będącą w salonie. Stąd w pełni otwarta kuchnia. Projekt i nadzór Monika Staniec. Fot. Łukasz Bera
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
05 lis 2018 10:53

Piękne mieszkanie w skandynawskim stylu – udana metamorfoza

Mieszkanie do totalnej „demolki”, niewielki budżet i odważni, otwarci na propozycje inwestorzy. Przed takim wyzwaniem stanęła projektantka tego bezpretensjonalnego, utrzymanego w skandynawskim stylu wnętrza.

Mieszkanie o powierzchni 65 m kw. położone jest na jednym z zielonych osiedli Wrocławia. Niewielkie, oddzielne pomieszczenia wymagały generalnego remontu, który dostosowałby tę przestrzeń do potrzeb młodego małżeństwa, spodziewającego się dziecka. Modernizacja objęła przedpokój, salon, kuchnię i łazienkę. Architekt wnętrz Monika Staniec zaproponowała radykalne rozwiązanie: wyburzenie części ścian i stworzenie otwartej przestrzeni dziennej. W przestronnym, jasnym wnętrzu wyodrębniono część wypoczynkową, a także kuchnię i jadalnię. Całość spina neutralna kolorystyka w odcieniach bieli, szarości i naturalnego drewna.

Zobacz inne projekty arch. Moniki Staniec

Inwestorom zależało na tym, by w trakcie przygotowywania posiłków nie tracić kontaktu z osobą będącą w salonie. Stąd w pełni otwarta kuchnia, której przestrzeń wyznacza podłoga wyłożona modnymi, szarymi płytkami w kształcie heksagonów. Aby nie zmniejszać wizualnie przestrzeni, zrezygnowano z wiszących szafek kuchennych na głównej, widocznej od strony salonu ścianie. Wykończona białą cegłą oraz dekoracyjnymi, patchworkowymi płytkami ściana, pełni funkcję reprezentacyjną. Tym bardziej, że wysoka zabudowa na ścianie bocznej okazała się zupełnie wystarczająca na potrzeby trzyosobowej rodziny. Mieści się tam pojemna spiżarnia oraz sprzęt AGD.

W salonie króluje obszerna sofa. Ze względu na ograniczony budżet oraz wyjątkową wygodę, inwestorzy zdecydowali się na odnowienie posiadanej wcześniej kanapy. Nowego blasku i uroku nabrały też krzesła i jadalniany stół, poddane renowacji.

Generalny remont pozwolił projektantce wprowadzić kilka zmian, poprawiających funkcjonalność mieszkania. Jednym z takich praktycznych zabiegów było przeniesienie pralki z łazienki do pomieszczenia gospodarczego, wydzielonego specjalnie w tym celu z przedpokoju. Niewielka pralnia kryje się za ścianą pokrytą tablicową farbą. W ten sposób łazienka zyskała na przestronności na tyle, że udało się w niej zmieścić dużą wannę, a także umywalkę stojącą na obszernej szafce z laminowanym blatem i podwieszaną toaletę. Zabudowa meblowa na jednej ze ścian łazienki to kolejne – obok ogromnej szafy w przedpokoju i przeszklonych witryn w salonie – miejsce do przechowywania.

Zobacz też: Wyjątkowy dom na skarpie w Gdyni - komfortowa rezydencja

Praktyczne udogodnienia wprowadzono również mając na uwadze obecność kota w mieszkaniu. Wyłożone wykładziną półki w salonie to nie przypadek. Służą za punkty obserwacyjne dla zwinnego czworonoga, który uwielbia wspinać się po nich na witrynę z książkami. W obszernej szafie w przedpokoju przewidziano miejsce na kuwetę – wkładana od lewej strony, jest zupełnie odseparowana od pozostałej części szafy.

Odwaga i otwartość inwestorów w połączeniu ze zdroworozsądkowym podejściem i nieszablonowym myśleniem architektki pozwoliły znaleźć złoty środek. Mimo ograniczonego budżetu, w projekcie postawiono na materiały wysokiej jakości, które pozwolą rodzinie cieszyć się nowym, pięknym mieszkaniem przez lata.

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • Alicja, 2018-11-06 14:56:31

    Hej!

    Mnie akurat pasjonuje styl, ale jego wielką wadą, mimo całego minimalizmu, jest to, że jest... drogi. Tu każdy element powinien być dobrej jakości. Czy szukaliście może jakiś odpowiedników, które bez utraty jakości będą się prezentować równie dobrze jak normalnie wybierane elementy (stoły czy szczególnie oświetlenie)? Teraz staram się być na bieżąco i jakieś swoje propozycje znalazłam na AliExpress (teraz będzie Global Shopping Festival), ale co by nie było spamu, nie wklejam już linków. Pomóżcie!

POLECAMY W SERWISACH