Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Na parterze znajduje się wygodna, otwarta część dzienna, którą łączy nie tylko wspólna przestrzeń, ale też nowoczesna stylistyka. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [23 zdjęć]

Na parterze znajduje się wygodna, otwarta część dzienna, którą łączy nie tylko wspólna przestrzeń, ale też nowoczesna stylistyka. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Justyna Łotowska
20 cze 2014 12:45

Pomysł na przestrzeń? Dom bez podziałów, a jednak funkcjonalny

Otwarte, płynnie przenikające się przestrzenie doskonale łączą nowoczesność i funkcjonalność. Ten dom skrywa szalenie efektowne pomysły.

Marzyliśmy o dużym dom. Przestronnym, bardzo wygodnym – opowiada właścicielka. Dom miał być także oryginalny, zarówno jeśli chodzi o samą bryłę, jak i o wnętrze. Znalezienie gotowego projektu domu, spełniającego wszystkie te oczekiwania (i dodatkowo jeszcze posiadającego piwnicę) okazało się dość trudne. Właściciele zrezygnowali więc z dalszych poszukiwań. Postanowili znaleźć architekta, który wykona projekt specjalnie dla nich, dokładnie taki, o jakim marzą. I tak w dużym skrócie, dzięki pomocy rodziny i znajomych, trafili do Małgorzaty Galewskiej.

Dobrze rozpoczęta współpraca nie skończyła się jednak tylko na projekcie bryły domu. Była na tyle udana, że młode małżeństwo oddało w ręce Małgorzaty Galewskiej również aranżację wnętrza.

Projekt bryły i wnętrza za jednym zamachem

Projektując bryłę domu od razu myślałam o tym, jaki efekt przestrzenny uzyskamy w środku – tłumaczy projektantka. Zręcznie i z dużym wyczuciem połączyła to, co znajduje się na zewnątrz, z tym, co ma od zaoferowania wnętrze. To w pełni przemyślane i efektowne „zestawienie”.

Dom jest bardzo funkcjonalnie podzielony. Ma trzy kondygnacje. Poddasze zajmuje strefa nocna z wygodną, komfortową częścią przeznaczoną tylko dla rodziców oraz osobna dla dzieci. W pierwszej znajduje się duża sypialnia z łazienką i garderobą. W drugiej zaś każde z dzieci ma pokój dla siebie.

Pokój dzienny wysoki na dwie kondygnacje

Całość spina hol połączony z przeszkloną antresolą, z której do razu widać zjawiskowy salon. Zachwyca już sama wysokość pomieszczenia. Wnętrze „otwiera” się w górę aż na dwie kondygnacje, dzięki czemu wydaje się jeszcze bardziej przestronne. Natomiast ogromne przeszklenia doświetlają nie tylko salon, ale całą płynnie przenikającą się strefę dzienną parteru i „zapraszają” ogród do słodkiego leniuchowania na kanapie.

W bliskim kontakcie z częścią wypoczynkową znajduje się jadalnia oraz kuchnia ze spiżarką. Układ kuchni w kształcie litery U oraz wyspa jest funkcjonalnym i bardzo wygodnym rozwiązaniem – tłumaczy Małgorzata Galewska. Wyspa dodatkowo przysłania także część roboczą – pozostaje one niewidoczna zarówno z salonu, jak i z jadalni. Strefę gospodarczą przeniesiono do piwnicy. Wygospodarowano tam także przestrzeń na siłownię i miejsce do zabaw dla dzieci.

Biel i szarości ocieplone drewnem

Wnętrze jest nowoczesne, ale i przytulne. Cała przestrzeń została spójnie zaprojektowana, zarówno pod względem zastosowanej kolorystyki, jak i materiałów wykończeniowych. Zimne w odbiorze biele i szarości ociepla dębowe drewno w ładnym, jasnym odcieniu. Kolory tworzą piękną kompozycję. Biel która występuje we wnętrzu w zdecydowanej większości, nadaje mu lekkości i optycznie powiększa jego powierzchnię – wyjaśnia projektantka.

Spokojną kolorystyczną bazę ożywia kilka mocniejszych akcentów. W salonie jest to tapeta z oryginalnym wzorem. Motyw zastosowany na jednej z najważniejszych ścian w stref dziennej wynika z kontynuacji projektu domu z zewnątrz. A duży wzór świetnie pasuje do takiej skali wnętrza – podkreśla Małgorzata Galewska.

W kuchni takim mocnym akcentem są ściany pokryte materiałem doskonale imitującym naturalny beton. To oryginalne rozwiązanie, które w przestrzeni roboczej prezentuje się bardzo ciekawie. Szary kolor fajnie kontrastuje z czarnym, graniowym blatem, doskonale pasuje również do białych mebli. Tak dobrane trio nadaje kuchni bardzo elegancki, stylowy charakter – mówi Małgorzata Galewska. Mocnych akcentów nie brakuje również w łazienkach. Z tym, że tu projektantka postawiła na intensywne, żywe kolory.

Tekst: Ewa Kozioł

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • furnite.pl, 2014-06-20 15:00:09

    przepiękne :)

POLECAMY W SERWISACH