Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Część dzienna, dzięki ogromnym przeszkleniom, jest widna, a jej usytuowanie pozwala cieszyć się naturalnym światłem przez cały dzień. Salon to zdecydowanie najlepsze miejsce na obserwację zmieniającego się za oknem krajobrazu. Fot. Bartosz Jarosz.

Część  dzienna,  dzięki  ogromnym  przeszkleniom,  jest  widna, a  jej  usytuowanie  pozwala  cieszyć  się  naturalnym  światłem  przez cały dzień. Salon to zdecydowanie najlepsze miejsce na obserwację zmieniającego się za oknem krajobrazu.  Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: Justyna Łotowska
  • 13 sty 2014 15:55 (aktualizacja: 30 sty 2014 18:45)

Przeszklenia jak marzenie. Zobacz dom pełen światła!

Urzekła nas ilość światła i widok za oknem, zmieniający się w rytmie czterech pór roku – mówią Justyna i Konrad. To wystarczyło. Od razu zdecydowali, że nie ma co dalej szukać. Bo tu właśnie chcą zamieszkać.

Historia zakupu tego mieszkania jest krótka i prosta. I tak naprawdę  niczym  szczególnym  się  nie  wyróżnia. 

Sprzedaliśmy stary  dom  i  szukaliśmy  czegoś  nowego  –  opowiada  Konrad (właściciel i projektant). Poszliśmy do jednego z łódzkich biur nieruchomości z zamiarem obejrzenia trzech dużych, fajnych apartamentów. Zobaczyli jednak tylko jeden i na tym się skończyło.

Kameralny budynek był strzałem w dziesiątkę!

Dalsze poszukiwania nie miały sensu, bo w zasadzie wszystko w tej pierwszej zaproponowanej nieruchomości spełniło ich oczekiwania. Już sam kameralny budynek (w sumie tylko dziesięć mieszkań) i jego lokalizacja (w bezpośrednim sąsiedztwie parku) otrzymały wielki plus. A dalej było jeszcze lepiej. Wnętrze urzekło Justynę i Konrada ilością światła i pięknym krajobrazem widocznym za oknem.

Pierwszą rzeczą, którą zobaczyliśmy wchodząc do tego mieszkania był właśnie widok na park. Dzięki ogromnym przeszkleniom drzewa dosłownie zaglądały do środka – mówi Konrad. Wybrali apartament na ostatnim piętrze (bo widok jest tu najlepszy) z ogromnym tarasem okalającym nie tylko salon, ale ciągnącym się dalej – aż do pomieszczenia, w którym obecnie znajduje się gabinet.

Cały układ funkcjonalny został zmieniony

Projektem wnętrza zajął się Konrad. Na początek zmienił układ funkcjonalny  zaproponowany  przez  dewelopera.  Zadanie  okazało się tym łatwiejsze, że budynek opiera się na jedynie na dwóch słupach konstrukcyjnych i praktycznie wszystkie ścianki działowe mogły zostać całkowicie usunięte.

Dało mi to dużą swobodę i komfort w projektowaniu przestrzeni tak naprawdę od nowa – wspomina Konrad. Swoje miejsce zmieniła kuchnia. W pierwotnym układzie wnętrza zlokalizowana była w zupełnie innej części apartamentu.

Konrad  zmniejszył  także  powierzchnię  salonu,  co  pozwoliło  na wygospodarowanie  dodatkowego,  oddzielnego  pomieszczenia, przeznaczonego na pralnię. W przypadku czteroosobowej rodziny okazało się to bardzo trafnym posunięciem. Podobnie zresztą jak rezygnacja z jednej łazienki (wcześniej były aż trzy) na rzecz pomieszczenia technicznego.

Tekst: Ewa Kozioł.

PROJEKTANT

Konrad Grodziński

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA