Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Tapeta Mr Perswall z motywem malowanych ołówkiem brzózek jest subtelna i delikatna, ale stanowi mocny akcent w otwartej strefie dziennej. Fot. Bartosz Jarosz.

Tapeta Mr Perswall z motywem malowanych ołówkiem brzózek jest subtelna i delikatna, ale stanowi mocny akcent w otwartej strefie dziennej. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: Justyna Łotowska
  • 07 lip 2014 11:15 (aktualizacja: 22 lip 2014 08:17)

W skandynawskim stylu: pomysł na przestronne i jasne wnętrze

Jasne i przestronne wnętrze emanuje spokojem. Zaprasza do odpoczynku. Czasem nawet pośród brzóz... to nic, że tylko tych malowanych ołówkiem na jednej ze ścian.

Nie było długich, czasochłonnych poszukiwań. Romek i Bożena wprawdzie nieraz myśleli, że fajnie byłoby mieć własny dom z niewielkim ogródkiem, ale na razie wszystko pozostawało w sferze marzeń. W tej chwili w zupełności wystarczyło im przestronne mieszkanie w bloku. Ale jak się okazało właśnie to mieszkanie, a konkretnie widok z jego okien, decyzję o realizacji marzeń nieco przyspieszył.

Dosłownie niemal tuż pod naszymi oknami powstało nowe osiedle domków szeregowych w ładnym, nowoczesnym stylu – opowiadają właściciele. To trochę tak jakby los zdecydował za nas. Nie było na co czekać. Tym bardziej, że Bożenie i Romkowi poza samą okolicą, podobała się również bryła domu oraz układ pomieszczeń wewnątrz.

Projektant wnętrz: fachowiec potrzebny od zaraz

Na ich drodze do realizacji marzeń pojawił się tylko jeden, na szczęście mały problem. Bożena i Romek kupili dom, ale kompletnie nie wiedzieli jak wykorzystać tkwiący w nim potencjał.

Przeraziła nas pustka wewnątrz. W środku były tylko ściany i tyle wspominają. Wiedzieli, że sami nie dadzą rady spiąć wszystkiego w spójną, estetyczną całość i od razu zaczęli szukać porady fachowca. I tak z pomocą rodziny i przyjaciół trafili do Beaty Kruszyńskiej.

Właściciele obdarzali mnie zaufaniem, dzięki czemu współpraca przebiegała bardzo sprawnie i bez żadnych problemów podkreśla architektka. Wszystkie główne decyzje w trakcie całego procesu projektowego podejmowała Bożena. Romek cierpliwie doglądał całości, wspierał żonę i z dumą podziwiał rezultaty końcowe. A na efekty wspólnej, bardzo udanej pracy obu pań, nie trzeba było długo czekać. Marzenia właścicieli szybko zaczęły przybierać realną postać.

Jasne i przestronne wnętrze

Wnętrze jest dokładnie takie, jak sobie Bożena z Romkiem wymarzyli. Jasne, przestronne, nowoczesne i bardzo proste w formie. Cechuje je porządek, naturalność i spokój, który nadają przestrzeni lekki, świeży, ale i bardzo osobliwy klimat.

Mamy tu umiar rodem z minimalizmu ocieplony tzw. wiatrem północy, jak określano dokonania skandynawskich projektantów wyjaśnia projektantka. Stonowaną, oszczędną kolorystykę pod postacią bieli i szarości ożywiają intensywne, czarne akcenty, wprowadzające do wnętrza nutkę subtelnej elegancji. Jasne drewno o pięknym usłojeniu ociepla białe, lakierowane powierzchnie, które znajdziemy zarówno w salonie, jak i w kuchni.

Tapeta z motywem brzóz

Oszczędna w formie przestrzeń nie została całkowicie pozbawiona elementów dekoracyjnych. Postawiono jednak na ich jakość, a nie ilość. Na szczególną uwagę zasługuje tapeta z motywem malowanych ołówkiem brzózek na ścianie w jadalni. Jest subtelna i delikatna, ale to właśnie ona od razu po wejściu przyciąga wzrok. Nie sposób przejść obok niej obojętnie mówi Beata. W salonie natomiast uwagę zwraca drabina pełniąca funkcję gazetownika. To oryginalny i niezwykle ciekawie prezentujący się element.

Nie tylko wystrój, ale także układ funkcjonalny wnętrza jest dokładnie taki, jak chcieli właściciele. Dopasowany został do potrzeb i trybu życia czteroosobowej rodziny. Część dzienna znajduje się na dolnej kondygnacji. Zaplanowano ją jako wspólną, rodzinną przestrzeń, dlatego pozostaje całkowicie otwarta. Salon z kominkiem i wygodnymi kanapami zapewnia komfortowy wypoczynek. Można tu spokojnie poczytać książkę, ale też swobodnie rozmawiać z osobami, przygotowującymi w kuchni obiad lub kolację.

Imponująca jadalnia

Z salonu mamy przejście do jadalni. Znajduje się tu duży stół – idealny dla całej rodziny, ale także wystarczająca ilość miejsc na zorganizowanie imprezy na znacznie większą ilość gości. Jadalnię od kuchni oddziela jedynie niewielki bar, który przysłania blaty robocze. Co ważne – nie zamyka przy tym otwartej przestrzeni dziennej.

W kuchni postawiliśmy na funkcjonalność. Na dużą ilość pojemnych szafek i wygodne blaty robocze tłumaczy projektantka. Pod względem zastosowanej kolorystyki kuchnia jest spójna z całą strefa dzienną. Jasne, dębowe drewno ociepla białe lakierowane fronty szafek oraz szare blaty. Stylistycznym łącznikiem między kuchnią a jadalnią jest wysoka, wielofunkcyjna zabudowa, znajdująca się na granicy obu stref.

Stanowi ona przedłużenie mebli kuchennych, jednakże wizualnie bardziej nawiązuje do rozwiązań zastosowanych w salonie – dodaje Beata.

Wygodna i funkcjonalna łazienka

Strefa nocna w całości została przeniesiona na kondygnację górną. Znajdują się tu wygodne, przestronne sypialnie, garderoba oraz duża, komfortowa łazienka.

Powiększyłam łazienkę kosztem części jednej z garderób, tworząc z niej wnękę na natrysk zaznacza projektantka. Dzięki temu udało się uzyskać miejsce na prysznic bez potrzeby inwestowania w kabinę oraz dużą przestrzeń na wstawienie wymarzonej wolno stojącej wanny o pięknym, owalnym kształcie. Teraz każdy może korzystać z takiej formy kąpieli na jaką lubi, bez żadnych kompromisów.

WASZE KOMENTARZE (6) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA