Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Bliźniaczy dom z lat 70-tych po przebudowie zyskał nowoczesny charakter. Niezwykła elewacja z paneli fornirowanych drewnem, w których wycięto ornamenty stanowi oryginalną ozdobę domu. Fot. Jeremi Buczkowski

Zobacz galerię [20 zdjęć]

Bliźniaczy dom z lat 70-tych po przebudowie zyskał nowoczesny charakter. Niezwykła elewacja z paneli fornirowanych drewnem, w których wycięto ornamenty stanowi oryginalną ozdobę domu. Fot. Jeremi Buczkowski
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
23 sty 2017 09:39

Kostka polska - wyjątkowa modernizacja domu z Poznania

W efekcie przebudowy typowa kostka polska zmieniła się w nowoczesny dom o oryginalnej elewacji.

Przed modernizacją dom był typowym budynkiem bliźniaczym z lat 70-tych. Jego przebudowana wynikała z konieczności przystosowania go do potrzeb inwestora.

Zaplanowana współczesna forma budynku kłóciła się nieco ze starymi secesyjnymi meblami, które kolekcjonował inwestor, a które koniecznie musiały zostać zaadaptowane w nowym domu. Innymi potrzebami, o które należało zadbać były: dwustanowiskowy garaż z wygodnym wjazdem, wyjście do ogrodu bezpośrednio z salonu, który mieścił się na podwyższonym parterze oraz wejście do budynku od frontu, a nie z boku – jak było do tej pory.

Współczesny charakter budynku osiągnięto poprzez całkowite uproszczenie bryły i nadanie jej kształtu sześcianu bez balkonów czy wykuszy. Dom położony był dość daleko od frontowej linii działki, dzięki czemu udało się stworzyć długą i szeroką rampę wjazdową do garażu.
Dostęp do parteru budynku zaplanowano w podobny sposób. Rampa otacza cały budynek, dzięki czemu rozwiązano problem bezpośredniego wyjścia z salonu do ogrodu, nie było więc potrzeby budowania schodów zewnętrznych. Część parteru została wysunięta, co pozwoliło ulokować wejście do budynku w elewacji frontowej oraz podzieliło rampę na wejściową oraz prywatną ogrodową.

Charakter domu zmienił się najbardziej dzięki nowym elewacjom. Duże przeszklenia od strony frontowej i ogrodowej sprawiają, że budynek można przejrzeć na wylot. Nieprzeszklone fragmenty elewacji pokryte są panelami fornirowanymi naturalnym drewnem. Wycinanki, które wycięto w niektórych miejscach, zasłaniają okna łazienki i sypialni, dzięki czemu pomieszczenia te stały się bardziej intymne.

Wzory wycinanki nawiązują do ornamentów roślinnych zaczerpniętych z secesyjnych mebli, które stały się – zgodnie z życzeniem inwestora – jednym z głównych elementów wyposażania domu. Dzięki temu wygląd zewnętrzny budynku subtelnie nawiązuje do lekko stylizowanego wystroju wnętrz. 

Architekci: Piotr Kluj, www.kluj.com.pl, Paweł Litwinowicz, www.plplus.pl

Lokalizacja: Poznań

Powierzchnia użytkowa: 177,5 m²

Rok: 2013 rok

Fotografie budynku: Jeremi Buczkowski, www.jeremibuczkowski.pl

Fotografie wnętrz: Anna B. Gregorczyk, www.fotoarchitektura.pl

Opis projektu: Piotr Kluj

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH