Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Kuchnię urządzono w angielskim stylu. Delikatne frezowania i ozdobne uchwyty wieńczą fronty mebli kuchennych. Projekt: Właściciele. Fot. Bartosz Jarosz.

Kuchnię urządzono w angielskim stylu. Delikatne frezowania i ozdobne uchwyty wieńczą fronty mebli kuchennych. Projekt: Właściciele. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 27 kwi 2016 08:41

Lubisz klasyczne aranżacje? Zobacz mieszkanie z piękną białą kuchnią

Karolina i Artur marzyli o mieszkaniu pełnym światła z ładnym widokiem na miasto. Wybór padł na mieszkanie w praskiej kamienicy, które postanowili sami urządzić.

Młoda para podjęła się odważnego wyzwania - urządzenia mieszkania bez pomocy architekta. Chcieli aby było ich własne, osobiste, powstałe wyłącznie w oparciu o ich preferencje i wizję, a nie koncepcję projektanta.

Zadanie miał ułatwić układ mieszkania, który odpowiadał ich wyobrażeniom o wymarzonym wnętrzu. Nie było zatem konieczności wyburzania ścian czy zmiany organizacji ciągów komunikacyjnych. Z resztą sobie poradzą! I poradzili. Powstało bowiem urocze, przytulne mieszkanie w klasycznym stylu. 

Centrum całego wnętrza jest kuchnia. Urządzona w angielskim stylu zachwyca klasyczną zabudową kuchenną z frontami zwieńczonymi zdobnymi frezowaniami i dekoracyjnymi, metalowymi uchwytami. Funkcjonalną i pojemną zabudowę w kształcie litery L zestawiono z niewielkim, drewnianym dwuosobowym stołem jadalnianym, któremu towarzyszą dwukolorowe krzesła. 

Klasyczna stylistyka jest również kontynuowana w salonie i sypialni. Pokój dzienny urządzono w klasycznym stylu, ale jednocześnie dosyć oszczędnie. Tradycyjny przeszklony regał zestawiono z niewielką stylizowaną komodą i stołem. W pomieszczeniu brak dywanu, co nadaje wnętrzu wrażenie przestrzenności. Przytulność buduje dominacja drewna oraz harmonizującej z nim soczystej zieleni. W naturalnych barwach utrzymano zasłony w oknach, sofę oraz obrazy na ścianie. 

Klasyczna jest również sypialnia. Tutaj jednak postawiono na zgoła inną paletę barw. Nie jest tak przytulnie, jak w kuchni i salonie. Jest to natomiast przestrzeń idealna do wyciszenia i relaksu - za sprawą dużej dozy szarości, której towarzyszy biel. 

Projekt: właściciele

Zdjęcia: Bartosz Jarosz. Stylizacja: Ewa Kozioł

 

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA