Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Domeną wnętrza jest luksus. Projekt: Agnieszka Hajdas-Obajtek. Fot. Wojciech Kic

Zobacz galerię [10 zdjęć]

Domeną wnętrza jest luksus. Projekt: Agnieszka Hajdas-Obajtek. Fot. Wojciech Kic
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
17 sty 2019 10:00

Luksusowy apartament - piękne wnętrze w stylowym wydaniu

Jednym z głównych założeń projektu było stworzenie bogato zdobionego, klasycznego wnętrza z licznymi elementami rozświetlającymi tę ponad 90-metrową przestrzeń

Luksusowy apartament zlokalizowany w gdyńskiej dzielnicy Orłowo to pierwsze wspólne lokum młodych inwestorów. Zakochani w klasycznej stylistyce i ceniący aranżacyjny przepych właściciele pragnęli, by jego wnętrze w pełni odzwierciedlało tę miłość, ale nie powtarzało przy tym utartych schematów i wzorców, na których opiera się klasyczna konwencja urządzania. Jednym z głównych założeń projektu było stworzenie bogato zdobionego, klasycznego wnętrza z licznymi elementami rozświetlającymi tę ponad 90-metrową przestrzeń – opowiada odpowiedzialna za projekt arch. Agnieszka Hajdas-Obajtek. Drugim – stworzenie całkowicie spersonalizowanego projektu, dzięki któremu aranżowana przestrzeń nie tylko spełnił wszystkie oczekiwania właścicieli, ale też stanie się wyjątkowa. Wymagało to w pełni zindywidualizowanego wnętrza, w którym każdy element zostałby wykonany na miarę. Architekt doskonale wyczuła potrzeby i oczekiwania inwestorów, tworząc projekt oparty na bogactwie zdobień i aranżacyjnych detali, gdzie wszystkie stałe elementy wyposażanie zostały wykonane na zamówienie. Dla tej przestrzeni powstały specjalnie dedykowane kompozycje posadzek, okładzin ściennych, luster, zabudów meblowych i bogato zdobiony układ sufitów – podkreśla Agnieszka Hajdas-Obajtek. 

Zgodnie z oczekiwaniami właścicieli apartament został podzielony na część dzienną, obejmującą salon z aneksem kuchennym i jedną łazienkę oraz osobną część prywatną z drugą łazienką, sypialniami i garderobą. Do wszystkich pomieszczeń prowadzi hol, którego wystrój jest jak preludium, zapowiadające dzieło. Utrzymany został w biało-grafitowej kolorystyce, którą eksponuje wykonany z mlecznego barrisolu sufit, dodatkowo podświetlany taśmami LED. Na tym tle dostojnie prezentują się kasetonowe fronty szaf oraz pikowane w klasyczne romby, aksamitne siedzisko. Charakteru przestrzeni dodaje oryginalny układ kafli podłogowych z białego i ciemnego marmuru. Hol płynnie przechodzi w niewielki korytarz ozdobiony listwami sztukateryjnymi i kasetonowymi drzwiami prowadzącymi do pokoi. Małą przestrzeń optycznie powiększają zastosowane jasne kolory. Jedynym wyraźnym akcentem w tej przestrzeni jest ciemna oblamówka w podłodze.

Z holu przechodzimy do otwartego jasnego salonu, który połączony jest z jadalnią i kuchnią w formie aneksu. Kuchnia utrzymana w tonacji bieli nijako wtapia się w tę przestrzeń, nieprzytłaczająca jej zbyt mocno – zdradza architekt. Stąd klasyczne frezowane fronty oraz biała, stonowana kolorystyka, którą przełamują jedynie czarne sprzęty kuchenne wybrane z oferty marki Miele. Zostały one jednak wkomponowane w zabudowę tak, by były całkowicie nie widoczne z jadalni czy salonu. Bowiem kuchnia, choć otwarta, została częściowo przysłonięta przez elegancki półwysep, który wizualnie zamyka jej przestrzeń. Na nim umiejscowiono też strefę zmywania ze stylizowaną srebrną baterią, która wraz z dekoracyjnymi uchwytami, pełni rolę biżuterii. Stąd też już o krok do reprezentacyjnej jadalni, której stylistyka przełamuje wszechobecną klasykę.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH