Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Jadalnię od kuchni umownie oddziela półwysep kuchenny. Drewniany stół jadalniany pięknie komponuje się z drewnianymi meblami kuchennymi. Projekt: Atelye70. Fot. Emrah Aydemir.

Zobacz galerię [11 zdjęć]

Jadalnię od kuchni umownie oddziela półwysep kuchenny. Drewniany stół jadalniany pięknie komponuje się z drewnianymi meblami kuchennymi. Projekt: Atelye70. Fot. Emrah Aydemir.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
28 sty 2017 11:18

Skąpane w brązach: piękne mieszkanie z duszą

Nieopodal europejskiej dzielnicy Galata w Stambule stoi zabytkowy budynek. Na jego ostatnim piętrze znajduje się mieszkanie, w którym nowoczesność spotyka się z historią.

W okolicy, która niegdyś była enklawą dla włoskich artystów i architektów, w zabytkowym budynku znajduje się mieszkanie, w którym przeszłość spotyka nowoczesność. Zabytkowe freski, oryginalna drewniana podłoga, ścierają się ze współczesnymi meblami, tworząc kombinację której nie brak duszy i elegancji.

Architekci z biura Atelye70 podjęli się trudnego zadania. Mieli odnowić mieszkanie niegdyś przeznaczone na pokoje dla służby, w zabytkowym budynku, który w znacznym stopniu został dotknięty przez czas. Rezultatem ich prac jest projekt Gabriel Apartment.

Pokrywające ściany freski sprzed stuleci, zostały wraz z upływem czasu pokryte białą farbą. Architekci postanowili jednak odsłonić oryginalne dekoracje ścian i odzyskać jak najwięcej z malowideł, które niegdyś je pokrywały, a pod wpływem wilgoci zostały w znaczym stopni zniszczone. W efekcie, ściany w mieszkaniu otrzymały brązowy kolor i surowy, nieco industrialny charakter, spod którego przebijają się jednak zdobiące niegdyś te powierzchnie, piękne freski.

Zachowano także oryginalną drewnianą podłogę. Całkowitej renowacji poddano jednak dach budynku, odsłaniając w procesie drewniane belki sufitowe, które następnie pomalowano jasną farbą. Architekci postępowali z niezwykłą delikatnością, godną konserwatora zabytków. Jednocześnie jednak, odnieśli się do życzeń klienta, który miał w tym domu zamieszkać. 

Centrum mieszkania stanowi duża kuchnia, która miała odzwierciedlać zamiłowanie inwestora do kulinarnych eksperymentów. Od jadalni odgradza ją symbolicznie półwysep. Oprócz otwartej strefy kuchenno-jadalnianej, we wnętrzu znajdziemy również dwie sypialnie, dwie łazienki oraz pokój przeznaczony na nieduży salon/kącik wypoczynkowy.  

Meble do mieszkania dobrano z troską o każdy szczegół. Wykonane przez lokalnych rzemieślników, odzwierciedlają klimat całego wnętrza. Dominują tutaj kolory i materiały, harmonizujące z kolorystyką ścian. Blat kuchenny wykonano z ciemnego granitu, większość frontów szaf jest drewniana. Zastosowano również zabudowę, która nie zakłóca pięknie wyeksponowanych zabytkowych fresków. 

Całość tworzy wrażenie eleganckiego, przytulnego wnętrza, w którym nowoczesne rozwiązania przeplatają się z akcentami z przeszłości. 

Projekt: Biuro projektowe Atelye70.

Zdjęcia: Emrah Aydemir.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH